ASUS kendisiyle yarışıyor

Şimdiye kadar az sayıda anakart farklı genişleme seçenekleri sunmayı başardı. ASUS, bu durumun farkında olacak ki, uzun süredir görmediğimiz kadar zengin bir anakart ortaya çıkartmış.

ASUS P5LD2 Deluxe İnceleme
CHIP Online Notu 82

Çoğu kullanıcı tarafından pek önem verilmeyen veya bilinmeyen yönüyle anakart, tüm donanımları birleştiren ve sistem performansının seviyesini belirleyen donanımdır. Kullanmak istediğiniz her şeyin anakart ile uyumlu olması, anakart tarafından desteklenmesi gerekir. Şimdiye kadar az sayıda anakart farklı genişleme seçenekleri sunmayı başardı. ASUS, bu durumun farkında olacak ki, uzun süredir görmediğimiz kadar zengin bir anakart ortaya çıkartmış. Test merkezimize gönderilen P5LD2 Deluxe, ASUS’un AiLife serisine ait yeni bir model.Kullanıcıların kişisel bilgisayar tecrübesine yeni bir tarz katmayı hedefleyen bu serideki kartlar gibi P5LD2 Deluxe de WiFi (kablosuz ağ bağlantısı) ile TV/FM dinleme ve kaydetme özelliklerini sunuyor.

Sessiz kasa için fansız tasarım

ASUS sessiz bilgisayar arayışındakilere bir nebze olsun katkı sağlamak için kuzey ve güney köprüsü üzerini fansız pasif soğutma blokları ile kaplamış. Anakartın arka yüzüne baktığımızda ise işlemci yuvasının arkasındaki yüzeyin kalınlaştırılmış olduğunu görüyoruz. StackCool adlı bu yeni tasarımda, kullanılan kaplama malzemesi artırılarak, işlemcinin yarattığı ısının anakart üzerinden daha kolay atılması sağlanıyor. Yeni nesil Intel işlemciye sahip bir sistem oluşturmak isteyenleri hedeşeyen ASUS, üründe LGA775 işlemci yuvasını tercih etmiş. Böylece, Pentium D, Pentium 4 ve Celeron D işlemciler kullanılabiliyor. Bellek konusunda da çıta, 800 MHz hızında çift kanal çalışabilen DDR2 bellek yuvaları ile yukarı taşınmış.

Yeni Seri ATA ile hızlı transfer

P5DL2 Deluxe depolama açısından da oldukça güçlü silahlara sahip. Seri ATA 2 olarak da adlandırılan yeni arabirim, yüksek veri aktarım hızlarına erişmek isteyenler için eskisinden iki kat daha fazla veriyolu bant genişliği sunuyor. Arka yüzdeki giriş/çıkış panelinde de yer alan hot-swap Seri ATA bağlantısı ile sistemi kapatıp açmadan donanım ekleyebilirsiniz. Bir çoklayıcı ile bu yuva üzerinden 16 yeni depolama birimini eklenebiliyor. Matrix Storage özellikli RAID desteği ise güçlü bir sunucu yaratmak isteyenlere aradıklarını veriyor. Üzerinde iki adet PCI Express x16 yuvası bulunduran anakartın kutusundan esnek bir SLI bağlantısı çıkmasına karşın, anakartın SLI desteklememesi biraz anlamsız olmuş. Yine de bu iki çıkışa birer ekran kartı takarak, çoklu ekran çıkışı alabilirsiniz.

Tek kart ile FM radyo, TV ve WiFi!

ASUS, multimedya yönünden de zengin seçenekler sunuyor. Entegre ses çözümü High Definiton Audio desteğine sahip. Beraberinde gelen FM radyo özellikli TV kartı, hem analog hem de dijital TV (DVB-T) yayınlarını izlemenize izin veriyor. Henüz ülkemizde bu yönde bir gelişme olmasa da, geleceğin TV standardı olarak görülen High Definition TV desteğinin bulunması etkileyici.Kutudan çıkan uzaktan kumanda, rahatına düşkün kullanıcıları sevindirecek. Yazılım paketi ise kaydedilen yayınlar üzerinde oynamayı, DVD seyretmeyi, hazırlamayı ve optik bir medyaya yazabilmenizi kolaylaştırıyor. Kartın üzerindeki WiFi anten girişinin ise en beğendiğimiz eklenti olduğunu söyleyebiliriz.

Bu eklentiyle kablosuz bir erişim noktası üzerinden internet bağlantısı kurabilir, WiFi bağlantısına sahip diğer cihazlarla veri alışverişinde bulunabilirsiniz. Ayrıca, BIOS üzerinden işlemci, bellek gibi önemli bileşenlerin voltaj, hız çarpanı değerlerini değiştirerek daha hızlı bir bilgisayar yaratabileceğinizi de hatırlatalım. Yeni teknolojileri zengin bir kutu içeriğiyle birleştirerek yüksek performansa sahip bir ev eğlence bilgisayarı oluşturmak isteyen kullanıcılar için ASUS P5LD2 Deluxe biçilmiş kaftan.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ASUS P5LD2 Deluxe
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
82
Okuyucu Yorumları