Asus ROG Rapture GT-AX11000 İnceleme

Wi-Fi 6'ya hazır mısınız? İşte Asus'un Wi-Fi 6 destekli devasa router'ı Asus ROG Rapture GT-AX11000!

CHIP Online Notu 92
  • Wi Fi 6 desteği
  • Çok yüksek performans
  • Etkileyici tasarım
  • 2.5G Gaming LAN portu
  • Olağanüstü pahalı

Routerımızın kablosuz olarak bağlandığı yegane cihazların bir laptop ve iki telefon olduğu günler daha dünmüş gibi, değil mi? Bugün konsollarımız, kombimiz, kulaklığımız gibi onlarca cihaz sürekli olarak ağa bağlı durumda ve Wi-Fi 5'in (802.11ac) bizlere sunduğu limitlerin de büyük kısmını kullanmış durumdayız. Wi-Fi 6 (802.11ax) tam olarak bu noktada devreye giriyor: Daha fazla kablosuz bağlantı, daha yüksek hız ve daha stabil bir bağlantı.

Peki bu teknoloji ne zaman hayatımıza girecek? Aslında girdi bile, bu sayfada inceleyeceğimiz Rapture GT-AX11000 beraberinde Wi-Fi 6 desteğiyle gelen, -şimdilik- pahalı ve nadide teknolojileri bünyesinde barındıran bir cihaz ve direkt olarak gözünü yakın geleceğe dikiyor. Tek cihaz bağlı olduğunda Wi-Fi 5'e göre %40 hız artışı vadeden bu teknoloji, rüştünü bağlı olan cihaz sayısı arttığında tam olarak göstermekte ve bu da çevremizde Wi-Fi 6 desteklemeyen bu kadar cihaz varken, yeni teknolojiye tam anlamıyla geçiş için önümüzde biraz daha zaman var demek.

Rapture GT-AX11000 son derece agresif bir tasarıma sahip olan, heybetli, üst seviye performans talebi olan kullanıcıları hedefleyen bir ürün. Üç ayrı kablosuz bant destekliyor. Bunlar bir adet 2.4 GHz ve iki adet 5GHz bant. Bu üç bandı uç uca ekleme şansımız olmasa da toplamda erişilen potansiyel değer 11000Mbps seviyesinde -ki bu da ürünü tepeye yerleştiriyor. Bu heybetli cihazı harekete geçirmek için 1.8 GHz hızındaki dört çekirdekli işlemci yanında 1GB RAM ve 256MB Flash bellek içeren Broadcom BCM49408 sistem çipi (SoC) kullanılıyor.

Ninja yıldızını andıran bu tasarımın başka numaraları da var; elbette RGB desteğinden bahsediyorum. AuraSync destekli olan üründeki Asus logosu yazılım üzerinden dilediğiniz renk ve efekti verebilecek şekilde değiştirilebiliyor, diğer cihazlarla senkronlanabiliyor veya tamamen kapatılabiliyor. Ayrıca farklı senaryolar için (trafik durumu, Game Boost modunun aktifliği, giriş hatası veya bir saldırı engelleme sonrasında) şablonlar da mevcut.

Boyut olarak 25cm'i biraz aşan modelde 4 port Ethernet ve bir adet de 2.5G Gaming LAN portu bulunmakta. Yazılım desteği konusunda ise söyleyecek bir şey yok. Asus Router konsolundan akla gelebilecek her türlü ayarı yapabiliyorsunuz.

Şimdiye kadar denediğimiz ilk Wi-Fi 6 router olduğundan maalesef rakipleriyle kıyaslama şansımız olmadı ancak 5 ve 10 metreden yaptığımız Jperf testlerinde aldığımız performans değerleri son derece etkileyici, bir önceki nesil ile araya ciddi bir çizgi çekmemiz gerekiyor.

Özetle

Neticede karşımızda şimdiye kadar kullandığımız en hızlı router var diyebiliriz. Ürünün Türkiye fiyatı 3700 TL civarında ve ne derseniz deyin, korkunç yüksek bir rakam. Bu da ürünün hitap ettiği pazarı otomatikman belirleyen bir husus.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG Rapture GT-AX11000
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
92
Okuyucu Yorumları