3D Performansın Tepe Noktası

Asus’un V9900 ürünü, nVidia’nın en performanslı işlemcisi Geforce FX 5800’ü üzerinde barındıran bir kart. Üstün özelliklerle dopdolu olan V9900, bu ay mercek altında.

Asus V9900 Ultra/TD İnceleme
CHIP Online Notu 69

nVidia’nın 3dfx’i satın alması ile birlikte birçok mühendis de firma değiştirdi. Oluşan bu yeni güç, Geforce FX’in gelişimine büyük katı sağladı. nVidia’nın yeni grafik işlemcisinin adı bu yüzden Geforce FX. Geforce FX ürün ailesinin değişik modellerden oluştuğunu hemen belirtelim, örneğin fiyat/performans oranı ile ilgi çeken FX5200, FX5600 ve 3D performansı ile üst noktalara ulaşan FX5800 modelleri gibi. Bu ay sizler için, özellikle oyun tutkunlarının merakla beklediği ve Geforce FX 5800 Ultra grafik işlemcisine sahip olan Asus V9900 Ultra/TD modelini inceleme altına aldık. V9900 Ultra/TD, yüksek çözünürlüklere ulaşan ve görüntülerde herhangi bir atlamaya izin vermeyen bir kart. Fakat kartın esas özelliği bu değil, sunduğu, sinemayı aratmayan görüntü kalitesi.V9900 Ultra/TD, bunu sahip olduğu 125 milyon transistorlu grafik chip’i ve CineFX engine’i ile gerçekleştiriyor. Yani V9900 Ultra/TD, görüntüleri gerçek zamanda monitörlere aktarıyor ve DirectX 9 desteği ile geometri ve gölgeleme efektlerinin hesaplanmasında bir hızlanma sağlayan Vertex ve Pixel Shader 2.0+ özellikleriyle de, kalitenin en üst noktalara ulaşmasını mümkün kılıyor. Buna ek olarak, High-Precision- Floating-Point-Color-Engine ile 64 bit ile 128 bitlik renk yoğunluklarıyla da uyumlu olan V9900’ün, 3D sahneleri daha detaylı ve gerçeğe yakın işleyebiliyor olması, büyük bir avantaj.Geforce FX’in teknik detayları:NV30 olarak da adlandırılan Geforce FX 5800, 0.13 mikrometre teknolojisi ve 500 MHz’de çalışan GPU frekansı ile üstün teknik değerler sunuyor. Alüminyum yerine bakır elementinin kullanılması ve %25 daha hızlı çalışan transistorlerden faydalanılması da bunun sebepleri arasında sayılabilir. Teknik verilerden söz açılmışken, gözümüze çarpan bir özelliğin sözünü etmeden geçemeyeceğiz. Asus V9900 Ultra/TD’de gözümüze çarpan bu özellik, ürünün 128 bitlik bir bellek veriyoluna sahip olması. Bu durumun bizi biraz şaşırttığını söylemeliyiz, çünkü Geforce’un ciddi rakiplerinden olan ATI’nin bellek veriyolu 256 bit genişliğinde. Nvidia cephesi için bu bir dezavantaj gibi görülebilir, fakat kullandığı DDR2 belleklerin 1000 MHz efektif değerine ulaşması bu dezavantajı bir derece telafi ediyor. Ayrıca, kullanılan DDR2 belleklerinin çevrim zamanlarının hızlıolmasının, bellek frekansını 1 GHz’in üzerine taşıyabileceği de söyleniyor. Bu ekran kartında gözümüze çarpan bir diğer özellik ise ATI’ın kartlarından alışık olduğumuz gibi, ekstra bir güç girişine ihtiyaç duyması. Yani AGP yuvasının sağladığı güç, bu kartı beslemek için yeterli gelmiyor; bu yüzden de kartın üzerinde bulunan girişe güç kaynağından gelen kablolarından birini bağlamak gerekiyor. Kartı bu kabloyu bağlamadan çalıştırmaya kalktığınızda bir uyarı mesajı alıyorsunuz. Uyarı mesajında, ekstra güç kablosunun takılı olmadığı, kartın düşük performansta çalıştırılacağı belirtiliyor.

Özetle

3D performans ile önde, ama fiyatı ile düşündürücü! GeforceFX’in getirdiği yeniliklerden biri de Intellisample teknolojisi ile, 8 katlı Anti-Aliasing işlemi yapabilmesi.Böylece kartın gerek Direct3D, gerekse de OpenGL performansı yüksek değerlere ulaşıyor.V9900’ın 3D performansına baktığımızda tepe noktasında sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz. Özellikle de oyunların, yüksek çözünürlüklerde ve bütün grafik özelliklerinin etkinleştirildiği durumlarda bile herhangi bir sorun yaşatmaması beğenimizi kazandı. Bunlar bu kart için yapabileceğimiz olumlu yorumlar. Ürünün en büyük eksisi, fiyatının yüksekliği.Doğaldır ki Asus V9900, fiyat/performans oranı bakımından FX5600 modelleri ile karşılaştırıldığında avantaj sağlayamıyor, ama paradan çok sisteminin toplam performansına önem veren oyun çılgınları için daha iyi bir seçeneğin zor bulunacağını da belirtmekte fayda var.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus V9900 Ultra/TD
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
69
Okuyucu Yorumları