Asus X99'a gelen USB 3.1desteği ne sunuyor?

Asus X99-A'ya gelen USB 3.1 güncellemeli modelini mercek altına aldık. USB 3.1 ne sunuyor bakıyoruz.

CHIP Online Notu 94
  • Güçlü kart
  • Hız aşırtma seçenekleri
  • Yüksek performans
  • Yenilikçi model
  • USB 3.1 Transfer Express
  • Yüksek fiyat

Intel'in X99 yongalı atağını yapan Asus, X99-A ve X99-Deluxe anakartlarını tanıtmış ve hatırlayacak olursanız biz de bunlardan X99-A'yı detaylı olarak incelemiştik. Şimdi Asus, bizlere yeni bir anakart modeli daha gönderdi, her ne kadar kartın adı yine X99-A olsa da, bu defaki biraz farklı.

Intel'in Haswell-E platformunun kullanıldığı Asus'un X99-A anakartını daha önce incelediğimiz için burada bu konuya odaklanmayacağız. Peki, bugün neden bahsedeceğiz? Hemen söyleyelim, elimizdeki model Asus'un X99-A anakartının USB 3.1'le revize edilmiş sürümü. O nedenle bugünkü konumuz elbette USB 3.1 ve anakartın yanında gelen Transfer Express birimi olacak.

İki kat daha hızlı

Yeni USB standardı yakın bir süre önce kullanıma sunuldu ve şimdilerde anakart üreticileri USB 3.1 bağlantısına sahip ilk modelleri üretmeye başladılar. Bu sayede, artık masaüstü sistemlerde yeni USB arayüzünü kullanmak mümkün olacak. Peki, yeni USB 3.1 standardı bizlere neler sunuyor? Hemen söyleyelim, USB 3.1'le birlikte USB 3.0 hızı ikiye katlanıyor. USB 3.0'ın USB 2.0'a kıyasla 10 kat hızlı olduğunu göz önünde bulundurursak USB 3.1'in hızı büyük fark yaratacak gibi görünüyor. USB 3.1'le 10 Gbps hızında veri aktarımı mümkün hale geliyor.

Şu an Asus tarafında olduğu gibi MSI ve Gigabyte tarafında da USB 3.1 konusunda hararetli bir çalışma söz konusu. Yaklaşık 1 yıl içinde USB 3.1'in masaüstü modellerde standart hale gelmesi bekleniyor. Fakat bu bizce biraz daha zaman alacak gibi.

Transfer Express'le geliyor

Şu an elimizde herhangi bir USB 3.1'li cihaz olmadığı için USB 3.1 arabiriminin sunduğu performansı deneyimleyemiyoruz. Ancak USB 3.1'le birlikte SSD disklerden daha yüksek performans mümkün hale geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan Asus'un yine bu anakartında da sunduğu gibi USB 3.1 Boost teknolojisi de hız konusunda iştah açıcı doğrusu.

X99-A'nın USB 3.1 birimlerini hemen anakartın arka bağlantıları kısmında görebiliyoruz. Burada turkuaz renkli slotlar USB 3.1 arayüzü. Hemen sağ tarafında dört adet USB 3.0 ve diğer yanda da dört adet USB 2.0 bağlantı noktalarını görebiliyoruz.

X99-A'nın bu sürümünde kutu içeriğinden bir de USB 3.1 Transfer Express adında bir birim de çıkıyor. Masa üzerine konumlanan bu cihaz, bir kontrol merkezi görevi görüyor. Ona bağladığınız cihazlar arasında hızlı veri transferi sağlayabilen Transfer Express, ayrıca monitör paylaşımı ve aynı klavye ve mouse'u ona bağlı olan iki cihazla kullanabilme imkanı da tanıyor.

Özetle

Asus'un daha önce incelediğimiz ve zaten fazlasıyla başarılı bulduğumuz X99-A anakart modelinin USB 3.1 birimi ve Transfer Express cihazıyla revize edilmiş bu sürümü, X99 platformuna taşınmayı düşünenler için iyi bir model. Sistemini hem X99 platformuna aktarmak, hem de USB standardını yukarı çekmek isteyenlerin yakından incelemesini tavsiye ederiz. X99-A'nın USB 3.1 sürümü henüz piyasada değil, ancak kısa bir süre içinde satışa sunulması planlanıyor.

X99-A/USB 3.1'in fiyatı henüz belli değil, ancak verilen bilgiye göre -bizim de tahmin ettiğimiz gibi- fiyatı Asus X99-A'dan daha yüksek olacak.

Kimler Almalı

Sistemini hem X99 platformuna aktarmak, hem de USB standardını yukarı çekmek isteyenlerin yakından incelemesini tavsiye ederiz.

Alternatifleri

Asus X99-A/USB 3.1'in kablosuz bağlantı desteği yok. Eğer USB 3.1'in yanına ek olarak bir de 802.11ac kablosuz bağlantı desteği arıyorsanız o halde yine Asus'tan X99-PRO/USB 3.1'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus X99-A / USB 3.1
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
94
Yonga Intel X99
İşlemci Desteği Intel Core i7 (LGA2011-v3)
Bellek Desteği 8 x DDR4 DIMM 64 GB
Bağlantılar USB 3.1 (2 adet), USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (4 adet), Ethernet
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları