Asus Z87-Expert'i inceledik!

Intel'in zengin bağlantı seçenekleri ve Thunderbolt desteğiyle dikkat çeken anakartını inceledik!

CHIP Online Notu 93
  • Performans
  • 4 yönlü optimizasyon
  • Fan kontolü
  • Zengin bağlantılar
  • BIOS
  • 802.11ac yok

Hatırlayacak olursanız en son Asus tarafından Z87'li model olarak Z87-Deluxe/Dual'i incelemiş ve anakarttan oldukça memnun kalmıştık. Bu modelin ardından bu kez de yine Haswell tabanlı işlemciler için sunulan yeni anakartını test merkezimize gönderen Asus, Z87-Expert modeliyle bizlerle.

Sistem optimizasyonu ile gelişmiş Wi-Fi kontrolüne sahip Thunderbolt sertifikalı Z87 anakart olarak lanse edilen Z87-Expert, özellikle 4 yönlü optimizasyonu ile fark yaratıyor. Performans, verimlilik, dijital güç ve sistem soğutmayı en üst noktaya çıkartabilen anakart, bağlantı seçenekleriyle de dikkat çekici.

Intel Z87 altyapısına uygun olarak geliştirilen Z87-Expert'e şimdi daha yakından bakalım.

4 yönlü optimizasyon

Z87-Expert, 4 yönlü optimizasyon özelliği ile sisteminizin tüm ayarlarını otomatik olarak yapılandırabiliyor. Bu kontrolü size veren kart, hız aşırtma yapmak istediğinizde veya enerji tasarrufu ihtiyacı duyduğunuzda modlar arası geçişi sağlayabiliyor. Otomatik olarak işlemci performansını arttırabilen kart, aynı oranda da fan kontrolü sağlayarak sistemin sıcaklığını kontrol edebiliyor. Fanları yalnızca ısı anlamında değil, ses olarak da kontrol edebilen bu sistem, böylece daha sessiz bir sistem isteyenlerin en büyük yardımcısı olabiliyor. Kart, sistem kaynaklarını DIGI+Power, TPU, EPU ve Fan Xpert2 olarak dört kolda en iyi başarımı alabileceğiniz şekilde dağıtıyor. Böylece işlemci gücü, güç tüketimi ve fan kontrolünü tek tek elden geçirmek zorunda kalmıyorsunuz.

İyi bir masaüstü bilgisayarın yanı sıra istendiğinde oyun performansı konusunda da kullanıcıyı yalnız bırakmayan Z87-Expert, dediğimiz gibi Intel Z87 yonga sahibi. Intel LGA 1150 soket yapısında olan kart, Intel i7, i5 ve i3'ülerin yanı sıra 22 nm'lik işlemcileri destekliyor. Elbette Intel Turbo Boost 2.0 da desteklediği teknolojiler arasında.

Başarılı donanım ve BIOS

Üzerinde 4 adet DIMM DDR3 slot bulunduran kart, maksimum 32 GB'a kadar destek veriyor. Çift kanal bellek mimarisi bir yana overclocklarda 3000 MHz'e kadar hızlara çıkabilmesi büyük avantaj sağlıyor. Nvidia Quad-GPU SLI, AMD Quad-GPU CrossFireX ve AMD 3-Way CrossFireX teknolojilerini de grafik tarafında destekleyen Z87-Expert, toplamda 8 adet SATA 6GB/s portun sahibi.

Bu arada yalnızca donanım tarafında değil, yazılım tarafında da büyük destek veren kart, UEFI BIOS ile kolay grafik BIOS sunuyor. Böylece dilediğiniz gibi kişiselleştirebileceğiniz bir BIOS arayüzüne sahip olabilirsiniz. Sık kullanılan ayarlarınıza hızla erişebileceğiniz kısayollar düzenleyebileceğiniz arayüzde, EZ Modu ile ayrıntılı fan kontrolleri, XMP profil ayarları, SATA bilgileri ve hızlı saat ayarı gibi kullanıcı dostu yetenekler de mevcut. Tıpkı daha önce incelediğimiz Z87-Deluxe/Dual'de de olduğu gibi Z87-Expert de bu konuda bizden tam not aldı.

Zengin bağlantılar

Z87-Expert zengin bağlantılara ev sahipliği yapıyor. Bu bağlantılar arasında en dikkat çekici olan elbette Thunderbolt. Thunderbolt bağlantısıyla USB 3.0'dan 2 kat ve USB 2.0'dan tam 20 kata kadar daha hızlı veri transferi yapabiliyorsunuz. Bunun yanında ayrıca arka bağlantıları arasında 6 adet de USB 3.0 sunan kart, böylece veri transferiyle ilgili sıkıntı yaşamanızı kesinlikle engelliyor.

Diğer bir dikkat çekici bağlantı noktası ise Wi-Fi Go! birimi. Kutu içeriğinde ayrıca Wi-Fi Go! isimli harici bir aparatla çıkan Z87-Expert, böylece Wi-Fi ağlara bağlanabilmenizi sağlıyor. 802.11 a/b/g/n standartlarını destekleyen kart, 2.4 ve 5 GHz frekanslarında kablosuz bağlantıyı mümkün kılıyor. Ancak yeni standart olan 802.11ac desteği göstermemesi üzücü.

Kartın diğer bağlantıları arasında ise Ethernet, ses girişleri, VGA ve DVI portları bulunuyor. Bunlar arasında elbette HDMI'ı da görmek mümkün.

Özetle

Z87-Expert başarılı bir kart. Üst segment kullanıcılar tarafından da beğenilecek olan kart, özellikle 4 yönlü optimizasyon özelliği ile fark yaratıyor. Zengin bağlantı seçenekleri ve Thunderbolt ile Wi-Fi desteği göstermesi harika. Performans anlamında da aradığınızı veren kart, oyunseverler tarafından da tercih edilebilir. Kartın fiyatı ise yaklaşık olarak 866 TL civarında.

Kimler Almalı

Üst segment kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek olan Z87-Expert, zengin bağlantı seçenekleri Intel LGA 1150 soket yapısına uygun bir kart arayanların beklentisine cevap verebilir.

Alternatifleri

Z87-Expert'e alternatif olarak Asus Z87-Deluxe/Dual'i tavsiye edebiliriz. Bağlantı desteği bu karttan daha geniş olan Z87-Deluxe/Dual, NFC teknolojisini de destekliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Z87-Expert
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
93
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği LGA 1150 Core i7 / i5 / i3 / Pentium
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), SATA 6Gb/s (8 adet), HDMI, Thunderbolt, Ethernet
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları