Casper VIA F20 İnceleme

Casper'ın her bütçeye göre uygun fiyatlı yeni akıllı telefonu VIA F20 kimlere göre, özellikleri neler, performansı nasıl ve rakiplerinden farkı ne? İşte Casper VIA F20 hakkında bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • Canlı ekran
  • İdeal performans
  • Geniş kamera yetenekleri
  • Android 11 güncellemesi alacak
  • Zengin kutu içeriği
  • Uzun pil ömrü

Özellikle büyük ekranı sayesinde son teknoloji trendlerini takip etmek isteyen, fotoğraf çekmeyi seven ve tasarımıyla güzel bir akıllı telefon satın almak isteyenlere hitap eden bir akıllı telefon olan Casper VIA F20, uygun fiyatıyla da dikkat çekiyor. Güçlü bataryası, 128 GB dahili hafızası, mat ve şık tasarımı, arka tarafta 4 önde 1 kamerası olmak üzere toplam 5 kameralı bir akıllı telefon olması ve bunlardan birinin de 48 MP ölçüsünde tutulmasıyla bu segmentteki rakiplerinden ayrışan VIA F20 iddialı bir telefon oluyor. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce Casper VIA F20'yi tasarımıyla tanıyalım.

Casper VIA F20 Tasarımı Nasıl?

Casper VIA F20 Tasarımı Nasıl?

Casper VIA F20, daha önce incelediğimiz Casper'ın bir diğer modeli olan VIA X20 gibi oldukça şık bir telefon. Platin Yeşil, Platin Mavi ve Platin Beyaz renkleriyle bulunabilen VIA F20, mat yüzeyi ile güzel görünürken, fazlasıyla da ince bir telefon oluyor. Ağırlığı ise sadece 194 gram seviyesinde. Böylece elde gayet kibar görünürken, ince ve hafif profili neticesinde kullanımı da bir hayli kolaylaştırıyor.

Telefon, kenarlara doğru incelen kasası ve yuvarlatılmış köşeleri ile dikkat çekerken, arka yüzde bir parmak izi sensörüne yer verildiğini görüyoruz. Bu sensör yardımıyla telefona kolayca parmak izinizi kaydedebiliyor ve bu sayede klasik PIN girişinden daha güvenli bir koruma sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca ekstra güvenlik için kamera yoluyla yüz tanıma sistemi de bulunuyor. Böylece telefona kaydettiğiniz fotoğraflarınız ve diğer bilgilerinizin yanında, banka bilgilerinizin de koruma altına alınması amaçlanmış.

Yine arka yüzde köşeye dikdörtgen şeklinde yerleştirilmiş kamera bloğu da güzel görünüyor. Kameraların detaylarından az sonra bahsedeceğiz.

Casper VIA F20'nin sağ kenarında güç ve ses butonları, sol tarafta ise SIM kart çekmecesini görüyoruz. Casper VIA F20, çift SIM kart desteğine sahip bir model. Özellikle birçok kullanıcı iş amaçlı ve sosyal yaşamda kullandığı telefon numarasını ayrıştırmak istiyor. 2 hat için doğal olarak 2 ayrı telefon taşımak ise insanlara zahmet veriyor. O nedenle VIA F20'nin çift SIM kart destekli olması pratik kullanım sağlıyor. Böylece 2 hattınızı da bu telefonda çalıştırabiliyorsunuz. Öte yandan çekmecede bir microSD kart alanı da yer alıyor. Bu sayede depolama alanını arttırabiliyorsunuz.

Telefonun alt kenarına baktığımızda ise burada USB-C portunu, hoparlör mazgalını ve 3.5 mm kulaklık girişinin olduğunu görüyoruz.

Casper VIA F20, kutu içeriyle de zengin bir telefon. Kutusunda ekran koruma filmi, şarj adaptörü, USB Type-C kablosu, kulaklığı, silikon kılıfı ve SIM kart iğnesi bulunurken, böylece bu telefonu satın aldığınızda ayrıca ek aksesuara ihtiyacınız kalmıyor.

Casper VIA F20 Ekran Özellikleri Neler?

Casper VIA F20 Ekran Özellikleri Neler?

Casper VIA F20'nin ekranı bir hayli geniş. 6.55 inç büyüklüğündeki ekranda HD+ çözünürlük yer alırken, ekranın köşesinde ekrana entegre ön kamera bulunuyor. Çerçevesiz ekran tasarımıyla ekran görünürlüğü bir hayli artırılmış. Yüzde 89 oranında ekran – gövde oranı sunan telefon, böylece geniş bir görüş alanına sahip. Bu sayede internette araştırma yaparken, sosyal medyada gezinirken, oyun oynarken, film veya dizi izlerken daha fazla içeriğe ulaşma imkanı doğuyor.

Incell ekran teknolojisinin kullanıldığı telefonda panel IPS olarak tercih edilmiş. Bu sayede ekranın parlaklığı, siyahların doygunluğu ve renklerin canlılığıyla ortaya iyi bir çerçeve çıkıyor. Ekranı sağladığı görüntüden bir hayli memnun kaldık.

Casper VIA F20 Özellikleri Neler ve Performansı

Casper VIA F20 Özellikleri Neler ve Performansı

Casper VIA F20, teknik tarafıyla da gayet performanslı çalışan bir akıllı telefon. Öte yandan işletim sistemiyle de güncel bir model. En güncel Android sürümü olan Android 10 işletim sistemini çalıştıran VIA F20, Android 11 güncellemesini de alacak. Casper yetkilileriyle görüştüğümüzde güncelleme konusunda tüketicilerinin ihtiyaçlarını ön planda tuttuklarını söylerlerken, VIA F20 modelinin gelecek Android güncellemelerini alacağını da eklediler.

MediaTek Helio P35 işlemciden güç sağlayan VIA F20, 12nm fabrikasyon sürecinin eseri olan 8 adet ARM tabanlı Cortex-A53 çekirdekli bu işlemcisi ile 2.3 GHz ve 1.8 GHz frekanslarında çalışabiliyor. Böylece yüksek performans ve enerji verimliliğini aynı potada eritebilen telefonda, 4 GB RAM yer alıyor. 128 GB gibi bu segment için gayet geniş bir depolama alanının da sahibi olan telefon, yine de bu alana sığamayacak olan kullanıcılar için 256 GB'a kadar artırılabilir microSD kart desteğinin sahibi. Bu sayede bu telefonla fotoğraf, video ve diğer belgelerinizi rahatlıkla arşivleyebiliyorsunuz.

VIA F20, bu teknik kadro ışığında gayet iyi bir performans gösteriyor. Akıcı işletim sistemi deneyimine ek olarak çoklu uygulama kullanımları için de gayet ideal olan telefon, oyunlarda da iyi bir performans gösteriyor. VIA F20 ile PUBG ve türevi popüler oyunları oynayabiliyorsunuz.

Elbette tüm bunların yanında pil ömrü de bir hayli önemli. Casper VIA F20'nin bataryası da teknik kadroda uzun pil performansı sağlayacak ölçüde yer alıyor. Telefonun bataryası tam 5000 mAh kapasitesinde. Bu güçlü batarya sayesinde, 32 saat boyunca telefonla konuşabiliyor, 11 saat boyunca film izleyebiliyor, 9 saat boyunca YouTube'da video görüntüleyebiliyor veya 31 saat boyunca müzik dinleyebiliyorsunuz. Biz kullandığımız süre boyunca genel pil performansıyla 2 günü çok rahat devirdik. Böylece uzun pil ömrü isteyenlerin değerlendirmek isteyebileceği bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Casper VIA F20 Kamera Performansı Nasıl?

Casper VIA F20 Kamera Performansı Nasıl?

Gelelim kameralara. Casper VIA F20, incelemenin başında da söylediğimiz gibi toplamda 5 kameralı bir akıllı telefon oluyor. Arka yüzde 4'lü kamera sistemini bulunduran telefon, önde ise ekrana entegre şekilde 8 MP çözünürlüğünde bir ön kameranın sahibi.

Önce arka kameralara sözü açalım. Arka yüzde dikdörtgen tasarımlı kamera alanında 4 kamera ve 1 LED flaş bulunduran VIA F20, burada ana kamera olarak 48 MP ölçüsünde bir lense yer veriyor. Kameranın 48 MP performansından yararlanmanız için kamera arayüzünden bu modu açmanız gerekiyor. Özellikle manzara çekimlerinde güzel sonuçlar üreten ana kamerada, HDR desteğinden de faydalanılıyor.

Telefondaki ikinci kamera 8 MP ölçüsünde yer alan ultra geniş açılı sensör olurken, bu kamera ile 115 derecelik geniş fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Telefon ayrıca panoramik fotoğraflar çekme imkanı tanıdığı gibi bir PRO moduna da sahip. Bu sayede beyaz dengesi, ISO ayarı ve pozlama gibi dengeleri istediğiniz ölçüde ayarlayabiliyorsunuz. Eğer bunların hiçbirini yapmak istemiyorum, kamera bulunduğunuz çevre ışıklandırmalarına göre optimize olsun istiyorsanız, o da basit. Tek yapmanız gereken kamera arayüzündeki AI, yani Yapay Zeka düğmesine basmak. Böylece telefonun Akıllı Fotoğraf Modu açılacak ve kamera, çekim koşullarına otomatik olarak uygun fotoğraf çekme olanağı tanıyacak.

VIA F20'de bulunan diğer 2 kamera ise makro modu ve alan derinliği konularında çalışıyor. Makro fotoğraflar çekebilmek için yine arayüzden Makro moduna geçiş yapmanız gerekirken, derinlik sensörü ise halihazırda yapacağınız fotoğraf çekimlerinde devreye girerek, alan derinliği yaratabiliyor. Eğer bundan daha fazla yararlanmak istiyorsanız ise, Bokeh modunda çekim yapabiliyor ve ortaya alan derinliği yüksek fotoğraflar çıkartabiliyorsunuz.

VIA F20'nin ön kamerası ise dediğimiz gibi 8 MP şeklinde. Ön kamerada da alan derinliğinden faydalanabileceğiniz Portre modu sunulmuş. Böylece güzel selfie çekimleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine yapay zeka modundan da ön kamerada yararlanabiliyorsunuz.

Son olarak telefonun hem ön hem arka kameralarıyla Full HD video kaydı yapabileceğinizi ve video çekimlerindeki sallantıları önlemek için titremeye karşı koruma özelliğini kullanabileceğinizi de söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek Casper VIA F20, sahip olduğu özelliklerle orta segment kategorisi için gayet uygun bir akıllı telefon oluyor. Sahip olduğu fiyatıyla da hem öğrenciler hem ebeveynler için rahat tercih edilebilir kanısındayız. Casper VIA F20, şu an piyasada 2699 TL fiyatla bulunabiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA F20
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciMediaTek Helio P35
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6.55 inç
Ekran Çözünürlüğü1600 x 720 px
Grafik İşlemciPowerVR GE8320
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık194 gr.