2015 model XPS 13'ü inceliyoruz

Dell'in kompakt, ancak güçlü iddiaları olan 2015 model XPS 13'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Harika ekran
  • Çok şık görünüyor
  • Yüksek performans
  • Yeni nesil işlemci
  • Hafif ve ince
  • Hoparlörler tiz ses veriyor
  • Kameranın yeri
  • Ethernet ve HDMI yok
  • SSD yazma hızı

Hem rahat taşınabilir oluşu hem iyi performans göstermesi nedeniyle dizüstü platformunda son zamanların en çok tercih edilen ürünlerinin başında elbette ultrabook'lar geliyor. İnce ve şık tasarımlarıyla her an yanımızda olmayı başaran bu cihazlar, öte yandan yüksek performans göstermeleriyle de hem genel kullanım hem profesyonel kullanımlar için iyi bir seçenek sunuyor. Bugün elimizdeki model ise Dell'in kısa bir süre önce tanıtmış olduğu XPS 13 modelinin 2015 sürümü. Evet, "2015 sürümü" diyoruz, zira bu laptop'ın geçtiğimiz yıllarda farklı versiyonları da mevcuttu. Bu defa yenilenen XPS 13'ü inceliyoruz; bakalım ultrabook bize neler sunuyor?

İnce, hafif ve şık tasarım

İnce, hafif ve şık tasarım

Dell XPS 13'ün incelediğimiz modelinin kodu 9343. Bunu söylememiz önemli zira ürünün farklı model numaralarında farklı konfigürasyonda seçenekleri de bulunuyor. Genel tasarım itibariyle aynı görünen bu modeller, ekran özellikleri ve teknik kadro gibi noktalarda farklılıklar gösteriyorlar. Elimizdeki model olan 9343 modeli ise, tam dokunmatik QHD+ çözünürlüğünde bir ekrana ve Intel i7 işlemciye sahip. Yani elimizdeki cihaz için XPS 13'ün tepe modeli de diyebiliriz. Kadroya ve özelliklere geçeceğiz, ancak önce söze tasarımla başlayalım.

Dell XPS 13, fazlasıyla şık görünen bir bilgisayar. Bilgisayar göze güzel görünüyor, zira hem ekran çerçevesi çok ince, hem klavye düzeni derli toplu, hem de gövdesi alüminyum. Aynı zamanda hafif olmasıyla da dikkat çeken laptop'ın hafif olması için yapısında karbon fiber malzeme kullanılmış. Yalnızca 1.26 kilogram ağırlığında olan cihaz, en kalın yerinde 15 mm'ye ulaşıyor.

Hem dış kaplaması, hem gövde işi tasarımıyla XPS 13'ün dizaynını çokça beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Ekran çerçevesi çok ince kullanılmış; bu da tasarım olarak olumlu katkıda bulunmasının yanında görüntüyü de genişleten bir etken.

Tasarımla ilgili tek hoşlanmadığımız nokta olarak web kamerasının yerini gösterebiliriz. Web kamerası ekranın üzerinde değil, daha önce hiç görmediğimiz bir yerde karşımıza çıkıyor. Ekranın sol alt köşesine konumlanan kamera, bu nedenle kullanımı da olumsuz yönde etkiliyor.

XPS 13'ün bağlantıları arasında ise iki adet USB 3.0, kart okuyucu ve mini DisplayPort bulunuyor. Bunların dışında bir Ethernet portu veya HDMI bağlantısının bulunmaması ise üzücü doğrusu.

QHD+ ekran, i7 işlemci

QHD+ ekran, i7 işlemci

XPS 13'ün incelediğimiz sürümü QHD+, yani 3200x1800 piksel çözünürlüğe sahip bir model. Bu nedenle yüksek çözünürlük isteyenlerin tercih etmek isteyeceklerini düşünüyoruz. Elbette bunun dışında Full HD çözünürlüklü modeli de seçenekler arasında bulunuyor. Ekran hem iyi görünüyor, hem iyi görüntü sunuyor. Parlak bir panel kullanılmış, ancak belki de yansıma yapmaması için mat panelin kullanılmış olması daha iyi bir seçenek olabilirdi diye düşünüyoruz.

XPS 13'ün teknik kadrosu ise yüksek performans isteyenlere hitap edecek cinsten. Intel'in yeni 5'inci nesil Broadwell mimarisinin temel alındığı bu işlemci, bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya sürülen oldukça yeni bir işlemci. 2.40 GHz hızında çalışan işlemci, 3.00 GHz'e kadar vites yükseltebiliyor. 2 çekirdekli işlemci, düşük güç tüketimiyle de dikkat çekiyor.

İşlemcinin yaveri olan RAM hanesine baktığımızda 8 GB görüyoruz. Bu da dizüstünde yüksek performans için gayet yeterli. Ayrıca 256 GB'lık bir SSD alanın da sahibi olan XPS 13'ün CrystalDiskMark okuma ve yazma hızları ise sıralı okumada saniyede 556 MB, sıralı yazmada ise saniyede 263 MB. Okuma hızını beğendik, ancak yazma hızı daha yüksek olabilirdi doğrusu.

Pil performansı?

Pil performansı?

XPS 13, Windows 8.1 işletim sistemiyle geliyor. Ekranın dokunmatik olması da önemli bir ayrıntı. Zira bu, kullanımı çok daha kolay hale getiriyor. Özellikle bir kez dokunmatik ekranlı bir laptop kullandıktan sonra bu teknolojiyi desteklemeyen modellere dönüşün çok zor olduğunu belirtmekte yarar var. Daha önce dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayarı kullanmış olanlar bize hak vereceklerdir.

Peki, XPS 13'ün pil performansı nasıl? Hemen bundan da bahsedelim. XPS 13'e yaptığımız PCMark 8 Battery Life testinde aldığımız sonuç 4 saat 35 dakika civarındaydı. Sentetik sonucun yanına gerçek kullanım noktasında da ekran parlaklığını azaltıp ses seviyesini de %50 seviyesine getirerek video testi yaptığımızda 7 saat 30 dakika gibi bir performans gözlemledik. Buna karşılık MacBook Air'in verdiği performansın ise 9 saat civarında olduğunu söyleyelim, fakat elbette MacBook Air'in ekran çözünürlüğünün 1440x900 piksel olduğunun düşünülmesi gerekiyor. Buna ek olarak yine daha önce incelediğimiz Asus ZenBook UX301'in de 8 saat civarında bir performans sergilediğini ve yine ekran çözünürlüğünün 2K, yani 2560x1440 piksel olduğunu da söyleyelim.

Son bir kıyaslamada daha bulunacak olursak XPS 13'le benzer özellikler gösteren Lenovo Yoga 3 Pro'nun da PCMark testinden 4 saat 30 dakika civarında bir performansla ayrıldığını, kullanım testinden de 7 saat 10 dakikayla ayrıldığını söyleyebiliriz. Sözün özü, XPS 13'ün ekran çözünürlüğü ve güçlü kadrosuyla birlikte pil performansını yeterli seviyede bulduk. Kaldı ki, kutu içeriğinde bulunan bataryası da gayet mobil, küçük ve kullanışlı.

Özetle

Dell XPS 13, güzel ve kullanışlı bir model. Şu sıralar kompakt yapıda, ancak güçlü performans gösteren bir ultrabook arayışı içinde olan kullanıcıların en az bizim kadar beğeneceklerini düşünüyoruz. Cihazın önemli artıları bulunuyor. Bunlar arasında elbette tepeye oynayan etkenler yüksek çözünürlükte dokunmatik ekran ve teknik kadro. Öte yandan tasarımı da şık ve kullanışlı. Elbette XPS 13'ün eksileri de yok değil. Bunların çoğundan az önce bahsettik, fakat bir ekleme daha yapacak olursak buna hoparlörlerin çok tiz ses verdiğini de söyleyebiliriz. Fakat göze batan önemli bir eksiği yok doğrusu XPS 13'ün. Gayet kullanışlı ve güzel bir model olmuş. Yakından incelemenizi öneririz.

Kimler Almalı

Dell XPS 13'ü şu sıralar kompakt yapıda ancak güçlü performans gösteren bir ultrabook arayışı içinde olan kullanıcıların en az bizim kadar beğeneceklerini düşünüyoruz.

Alternatifleri

Dell XPS 13'e alternatif olarak Asus ZenBook UX301, Apple Macbook Air veya Lenovo Yoga Tablet 3 Pro'yu da yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dell XPS 13 (2015)
Ürün Markası Dell
CHIP Online Notu
91
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-5500U
İşlemci Hızı2.40 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Çözünürlük3200 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 5500
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
HDMIYok
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık1.26 kg
Pil Ömrü007:30 saat
Okuyucu Yorumları