Epson EF-100W İnceleme

150 inç görüntü sunan Epson'ın taşınabilir kategoride sunduğu ilk lazer projeksiyonunu inceledik.

CHIP Online Notu 88
  • Çok kompakt
  • Harika parlaklık
  • Düşük ses seviyesi
  • Bluetooth ses desteği
  • Uzun ömrü
  • Sadece HDMI
  • Full HD değil

Televizyon her ne kadar X ve Y kuşağının odağını oluşturmuş olsa da, Z ve sonrasında gelen kuşaklar için durum farklı bir hal almaya başladı / başlayacak gibi görünüyor. Televizyon artık geleneksel medyadan ziyade, dijital içeriği görüntüleyen platformlar olarak tercih edilmeye yüz tutmuşken, öte yandan boyutun istenildiği gibi şekillendirilebilmesi de kullanıcı nezdinde önemli. Zira satın alınan 42 inçlik bir televizyon boyutu her zaman 42 inç olarak kalacak, ekran boyutunu içeriğe göre şekillendirmek mümkün değil. Ancak elinizin altında bir projektör olursa, ister içeriğe göre boyutu şekillendirin, ister içeriği istediğiniz yerde görüntüleyin; seçim tamamen sizin.

Bugün inceleyeceğimiz Epson'ın yeni projeksiyonu EF-100W da bu iki senaryoda rahatlıkla kullanılabilecek bir model oluyor.

Öncelikle bu modelin, Epson'ın taşınabilir kategoride sunduğu ilk lazer projeksiyonu olduğunu belirtelim. Ev sineması kategorisinde kullanılabilecek en kompakt cihazlardan biri olan Epson EF-100W, 150 inçe kadar ekran büyüklüğü sağlayabiliyor. Bu sayede az önce de söylediğimiz gibi, oyun oynacağınız zaman ekranı 50 inçe, film izleyeceğiniz zaman ise 100 inçe veya daha fazlasına genişletebiliyorsunuz. Esnek kullanımının yanı sıra kompakt boyutlarıyla da eğlenceyi istediğiniz yere taşıyabileceğiniz bu minik cihaz, ofis kullanımları için sunumlarda da işinize bir hayli yarayacaktır kanaatindeyiz.

Elbette iş yalnızca kompakt tasarımda bitmiyor. Cihazın görüntü kalitesi de bir hayli etkileyici. Özellikle parlaklığıyla beğendiğimiz porjektör, lazer ışık kaynağına sahip 3LCD projektör sistemini kullanıyor. Pek, bu cihazın çözünürlüğü ne kadar? HD, yani 1280x800 piksel. Evet, bu çözünürlük belki de standart olarak kabul ettiğimiz Full HD'den düşük olmasına rağmen, sunduğu canlılıkla bizim beğenimizi kazandı. Bu arada cihazın lazer ışık kaynağı, gün içinde de bu canlılığı sunuyor. Yani projektörü çalıştıracağınız zaman odaları karartmanıza gerek yok. Ayrıca, cihazın otomatik görüntü ayarlama özelliği bulunduğunu da söyleyelim.

Epson EF-100W ayrıca oldukça da uzun ömürlü bir cihaz. En azından Epson'ın iddiası bu yönde. 20 bin saate kadar kullanım ömrü sağlayan cihaz için Epson, ekonomik modda her gün 5 saatlik bir çalışma ile 10 yıla kadar lamba ömrü sunduğunu söylüyor.

Cihazın bağlantılarına baktığımızda ise, arka tarafında açılan kapağın altında, HDMI bağlantı noktasını ve USB portunu görüyoruz. HDMI yoluyla Google Chromecast veya Roku da dahil pek çok kaynaktan görüntü aktarabileceğiniz gibi USB üzerinden de çeşitli cihazları projektöre bağlayabiliyorsunuz. Halihazırda microUSB çıkışlı bir kablo da burada yer alıyor. Bu sayede telefonunuza / tabletinizi de bağlayabilirsiniz. Eğer USB-C'li bir cihaz takacaksanız, sizde zaten kablosu da bulunuyordur. Bunu direkt USB girişine takarak yine görüntü aktarabilirsiniz. Ancak cihazın özellikleri arasında kablosuz görüntü aktarımı yer almıyor. Bluetooth üzerinden ise kablosuz ses aktarabiliyorsunuz. Ayrıca cihazın 3.5 mm ses girişi olduğunu da söyleyelim.

Son olarak cihazın 5W gücünde bir hoparlörü de mevcut. Çok derin sesler veya bas sunmuyor bu hoparlör belki ancak yüksek ses çıkışına sahip. Buna karşılık projektörün gürültüsü de özellikle eko modda oldukça hafif.

Özetle

Siyah ve beyaz renk seçeneğiyle tercih edilebilecek olan Epson'un EF-100 modeli, HD çözünürlüğüne karşın performansıyla kendinden memnun bırakacak bir cihaz. Bunda kuşkusuz lazer ışık kaynağının önemi büyük. Kompakt boyutlarda olmasıyla da rahat ve esnek kullanım sağlayan cihaz, eğer evde 150 inçe kadar sinema partileri vermek istiyorsanız, sizin için de ideal olacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Epson EF-100W
Ürün Markası Epson
CHIP Online Notu
88
Projeksiyon Sistemi 3LCD
Doğal Çözünürlük HD
Parlaklık 2000 ANSI Lümen
Kontrast Oranı 2.500.000:1
Ekran Boyutu 150 inçe kadar
Işık Kaynağı Lazer
Hoparlör 5Wx1
Bağlantılar HDMI 2.0, USB, kulaklık
Boyutlar 210 x 227 x 88 mm
Ağırlık 2.7 kg.
Okuyucu Yorumları