Fifine “Ampligame” A6T RGB USB İnceleme

Yayıncılar, oyuncular ve dijital içerik üretenler için mikrofon seçimi fazlasıyla önemli. Peki, hangisini satın almak lazım? Eğer fiyat/performansıyla öne çıkan bir mikrofon arıyorsanız, bu yeni seçenek çok hoşunuza gidecek.

CHIP Online Notu 92
  • RGB ışıklandırma
  • Ses performansı
  • Tek bir kabloyla zahmetsiz çalıştırma
  • Dokunmatik tuş
  • USB-C kablo
  • Kaliteli aparatlar
  • RGB renklerini seçmeye izin vermiyor

Fifine, Türkiye pazarına yeni giren bir marka. Aslında yurt dışında mikrofonlar konusunda oldukça biliniyor. Markanın Türkiye pazarına girmesi fazlasıyla memnun edici bir durum. Çünkü yükselen fiyatlar neticesinde sıfır ürünler almanın zorlaştığı, insanların ihtiyaçlarını gidermek için 2’inci el pazarına yöneldiği bu dönemde hem uygun fiyat etiketine sahip hem de kaliteli ürünlerle pek fazla karşılaşamıyoruz.

Fakat bu inceleyeceğimiz ürün tam bir fiyat/performans ürünü. Şu an bu mikrofonu piyasaya 1300 TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz. Performansıyla tatmin edici, çalıştırması da oldukça basit. Fifine “Ampligame” A6T adına sahip bu mikrofonun kablosunu direkt takıp kolayca çalıştırabiliyorsunuz. Ekstra bir ses kartına ihtiyacınız yok. İnceleme boyunca tüm detaylarından bahsedeceğiz, o halde hazırsanız başlayalım.

Tasarımı Nasıl?

Siyah, beyaz, mavi ve pembe olmak üzere 4 renk seçeneği bulunan mikrofonun gövdesi plastikten yapılmış. Elbette metal olsa daha çok hoşumuza giderdi fakat fiyatının düşük olmasının bir sebebi de bu. Fifine A6T, bazı şeylerden feragat ederek, daha çok kullanıcıya sunduğu performans ve özellik kısmına odaklanmış. Yani kalitesi malzemesinde değil, sesinde.

Çalıştırması daha önce söylediğimiz gibi oldukça kolay. Kabloyu taktığımızda hemen RGB ışıkları yanmaya başlıyor ve kullanıma hazır olduğunu anlıyoruz. Özellikle yayıncıysanız veya bir video platformuna içerik üretiyorsanız, RGB ışıkları sürekli değişen renkleriyle masanızda dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Fakat renklerini istediğiniz gibi değiştiremiyorsunuz.

Üst tarafında kolaylıkla ulaşabileceğiniz dokunmatik bir düğme bulunuyor. Buna dokunduğunuz an RGB’ler sönüyor ve mikrofonun sessize alındığını anlıyorsunuz. Alt kısma ise mükemmel şekilde yerleştirilmiş, göze hiç çarpmayan ses hassasiyetini ayarlayabileceğiniz kontrol kadranı var. Yayın sırasında veya oyun oynarken arkadaşlarınız sesinizin çok yüksek veya düşük olduğunu söylediğinde anında müdahale etmeniz çok kolay.

Mikrofonun altında entegre edilmiş bir shock mount aparatı bulunuyor. Mikrofon kapsülüne lastiklerle bağlanmış şekilde asılı olarak duran bu aparat, mikrofonu hem standa takmanızı hem de iyi bir ses almanızı sağlıyor. Çünkü mikrofonla istenmeyen herhangi bir temas halinde sesin kayda yansımasını önlüyor. Shock mount’u bağlayan lastikler yeterince kaliteli ve kalın. Bu sayede mikrofonu sağlam bir şekilde tutabiliyor.

Mikrofonun yanında rahatlıkla takıp çıkarabileceğiniz bir de pop filtre geliyor. Üzerinde gülümseyen bir yüz olan bu filtre, saydam bir yüzeyde ve takınca görünümü bulanıklaştırmıyor. Sesi filtreleme konusunda da oldukça başarılı. Patlayan sesleri engelleyerek yayınlarda veya oyunlarda oldukça yararlı oluyor. Aynı zamanda ön taraftan gelen tozları da topladığından mikrofonu temiz tutuyor.

Ses Performansı Nasıl?

Evet, geldik en önemli konuya: Ses performansı. Elbette bir mikrofondan beklememiz gereken en önemli şey kaliteli ses verebiliyor olması. Öncelikle bu kardioid bir mikrofon. Bunu basitçe anlatmak gerekirse, sesi doğrudan karşıdan alıyor demek. Yani sağdan soldan veya arkadan gelen sesi almadığı için etraftaki sesler de kayıt sırasında duyulmuyor. Fifine A6T’yi sınıfındaki rakiplerden ayıran en büyük özelliği ise 24bit/192kHz bir ses kalitesine sahip olması. Harici bir ses kartına ve yüksek fiyatlı bir condenser mikrofona ihtiyaç duymadan, bir USB mikrofondan alınabilecek en yüksek faydayı sağlayabiliyorsunuz.

Bizim deneyimlerimize göre tizler ve baslar gayet dengeli, temiz ve berrak bir sese sahip. Fiyatına göre gerçekten üst düzey bir ses sunuyor diyebiliriz. Aynı fiyat skalasındaki çoğu rakibinde bu kalitede bir ses bulmak zor. Arkadaşlarınızla oyun oynarken karşı taraf oyun sesini açsa bile, sizi rahatça anlayabiliyor.

Fifine A6T, sadece oyuncuların değil, bizim gibi dijital içerik üretenlerin de işini rahatlıkla görebilecek bir mikrofon. Bunu daha iyi anlayabilmeniz için ses kaydını da şu an bu mikrofon üzerinden aktarıyoruz. Burası çok sesli bir alan olmadığı için arka plan seslerinin ne kadar kesildiğini tam anlamayabilirsiniz. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi mikrofon kardioid yapıda olduğu için sadece önden gelen sesleri alıyor. Ses kalitesi duyduğunuz gibi, bu noktada yorumu size bırakıyoruz.

Kullanım esnasında arka plan seslerini en aza indirmek için mikrofonla aranızda en az 12 - 13 cm mesafe olması tavsiye ediliyor. Yani ne çok uzak ne de çok yakın olmanız lazım. Böylece sesiniz daha net bir şekilde duyuluyor ve daha dengeli bir ton elde ediyorsunuz.

Uyumluluk

Evet, mikrofonun ses performansı bu şekildeydi. Kapanışa geçmeden önce uyumluluktan da bahsedelim. Fifine A6T, Windows, Mac ve PlayStation’la tamamen uyumlu şekilde çalışıyor. Tek yapmanız gereken kabloyu doğru yere takmanız ve sonrasında her şey hazır. Unutmadan, mikrofonu isterseniz cep telefonunuzla da kullanabiliyorsunuz. İki tarafı da USB-C uçlu veya USB-A’yı Lightning’e çeviren bir kablo yardımıyla doğrudan bağlantı kurabilirsiniz. Fakat en iyi değerleri mikrofonun arkasındaki USB’den alabileceğinizi belirtelim.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Fifine “Ampligame” A6T, yayıncılar ve oyuncular için tam bir fiyat/performans ürünü olmuş. Kurulumunu yaptıktan sonra istediğiniz cihaza takıp anında kullanmaya başlayabilirsiniz. Görsel olarak çekici olmasının yanı sıra, kaliteli aksesuarları ve özellikleriyle de kendini öne çıkarıyor. Sunduğu ses performansı da buna eklenince Fifine övgüyü hak ediyor gibi. Fiyatı ise az önce de söylediğimiz gibi şu sıra 1300 TL dolaylarında, elbette satış kanallarına göre değişkenlik gösteriyor, bakarsınız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Fifine “Ampligame” A6T RGB USB
Ürün Markası Fifine
CHIP Online Notu
92
Tipi Condenser
Deseni Kardioid
Frekans Tepkisi 60Hz-18kHz
Hassasiyet -40±3dB (at 1kHz) (1kHz’de)
Bit Hızı 16/24 Bit
Sample Değeri 44.1kHz-192kHz
S/N Oranı ≥-70dBA
Güç Kaynağı 5V USB gücü (Voltaj: 4.75V-5.25V, Akım: 50mA-80mA)
Çıkış Bağlantısı USB type-C (mikrofon çıkışı) – Type-A 2.0 (bilgisayar çıkışı)
Ağırlığı 656 gr.