Fonri Akıllı Priz İnceleme

Evini akıllı hale getirmeyi düşünen, fakat buna nereden başlayacağını bilmeyen veya henüz bütçesi yeterli olmayan kullanıcılar için Fonri akıllı prizleri iyi bir başlangıç olabilir. Peki, akıllı prizler nasıl kullanılıyor?

CHIP Online Notu 90
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Geniş kullanım alanı
  • Zamanlama ayarı
  • Enerji tüketimi izleme
  • Uygulama desteği
  • Güvenlik yetenekleri

Takip edenler bilecekler; bir süredir Fonri ile sizlerle evimizi adım adım akıllı hale getiriyoruz. Daha önce Fonri Akıllı Kapı Zili ile hem evimizi kamera ve uzaktan kontrol edilebilme yetenekleri sayesinde güvene aldık, hem zil sesini istediğimiz gibi özelleştirebilme özgürlüğünü yaşadık. Daha sonra Fonri Wi-Fi Alarm Seti, su baskını sensörü ve duman sensörü ile istenmeyen misafirlere ve olası tehlikelere karşı tamamen gönül ferahlığı yaşadık. Akabinde Fonri Kablosuz Akıllı Röle ile diğer elektrikli cihazlarımızı kolayca akıllı hale getirdik ve şimdi de en temele iniyoruz. Evinizi akıllı hale getirmek gerçekten aslında sandığınızdan çok daha kolay: Fonri Akıllı Priz ile başlayabilirsiniz.

Daha önceki incelemelerimizde de söylediğimiz gibi Fonri’nin 300’ün üzerine ürün seçeneği yer alıyor. Küçük boylarıyla evi akıllı hale getiren cihazları arasında ise akıllı ampüller ve anahtarları gibi bu prizleri de yer alıyor. Bizim de şu an elimizde Fonri’nin 3 akıllı prizi var ve bir süredir bu cihazlarla haşır neşiriz.

Dilerseniz bu cihazlara geçmeden önce akıllı prizler neden var, hayatımıza ne gibi kolaylıklar sağlıyor bunlara bir bakalım: Akıllı prizler, elektronik cihazlarınızın gücünü uzaktan kontrol etme ve otomatikleştirme imkanı sağlıyor. Kablosuz bağlantı üzerinden akıllı cihazlarınız yardımıyla yönetimi çok kolay. İnternete bağlandığı için, ister ev içinde ister çok çok uzaklarda olun hiçbir şey fark etmiyor. Sadece bulunduğunuz yerde internete bağlı olmanız yeterli.

Fonri’nin bu akıllı prizleri de temel olarak bu özellikleri gösteriyor, ancak akım koruma gibi önemli güvenlik özellikleri ile ayrışıyorlar. Bu prizlerin hepsinde enerji tüketimini kontrol edebiliyor, zamanlayıcı kurabiliyor ve uygulama üzerinden kolayca yönetimini sağlayabiliyorsunuz.

İlk olarak çoklu prize göz atalım. 4 adet girişi olan prizin, uygulama üzerinden arayüzüne girdiğimizde bizi anahtarları kontrol edebileceğimiz güç düğmeleri karşılıyor. Buradaki anahtarların hepsini ayrı ayrı kapatıp açabiliyorsunuz. Düğmelerin yan tarafında gördüğünüz saat simgeleri zamanlayıcı kurmaya, saatlerin üzerindeki simgeler ise girişlere isim koymaya yarıyor. Üst taraftaki elektrik simgesi sayesinde de prizlerin ne kadar enerji tükettiğini izleyebiliyoruz.

Peki, ayrı ayrı kontrol imkanı ve zamanlama özelliği sunması ne işinize yarıyor? Mesela, biz bu çoklu prizi evde bilgisayarlarımızda kullanıyoruz. İlk girişe monitörü, 2’inci girişe bilgisayarın kasasını, 3’üncü ve 4’üncü girişe ise şarj aletlerini veya masa lambasını takıyoruz. Unutmamak adına da bunların hepsini isimlendirdik. Ne fayda sağlıyor derseniz, geceleri genellikle bilgisayarı render işlemi için açık bırakmak zorunda kalıyoruz. O yüzden render’ın bitiş saatine göre önce bilgisayarın kapanma saatini, ardından uygulamadan prizin kapanacak güç anahtarlarını zamanlıyoruz -ki kasa hiç güç çekmesin.

Böylece hem beklememize gerek kalmıyor hem enerji tasarrufu yapmış oluyoruz. Elbette senaryolar çeşitlendirilebilir: Mesela gece lambasında uyuyor olabilirsiniz, ancak sabaha kadar açık olmasını da istemiyorsunuz... Bu prizi benzer şekilde zamanlayarak lambanın sonradan kapanmasını ayarlayabilirsiniz. Veya bu sıcak günlerde vantilatörsüz uyuyamıyorsanız, uyuduktan sonra her yerinizin tutulmaması için belli bir saate kapanış ayarlayabilirsiniz.

Bu örnekler çoğaltılabilir: Tıpkı hepimizin başına geldiği gibi; evde ütü yaptıktan sonra dışarı çıktığımızda, ütünün fişini çekip çekmediğimizi hatırlamayabiliyoruz. Veya su ısıtıcınızı açık unuttuğunuzu düşünebilirsiniz. Haliyle böyle bir durumda aklımızda kalmaması için genelde eve dönmek zorunda kalıyoruz ki, olası kötü sonuçlar doğmasın. Fakat cihazınız böyle bir prize takılıysa, uygulama üzerinden istediğiniz her yerden yönetebilir ve kuşkuya düştüğünüz an kontrol edebilirsiniz.

Diğer 2 ürünümüzse tek girişe sahipler. Bunlardan ilki akım korumalı priz. Yani, yüksek gerilime ve akıma sahip elektriği dengeleyerek, priz üzerinde takılı olan tüm elektronik cihazlarınızı korumaya ve kullanım ömrünü uzatmaya yönelik tasarlanmış. Özellikle kombi ya da bilgisayar gibi hassas elektronik eşyalarda kullanılması mantıklı. Ayrıca internetiniz olmadığında bile çevrimdışı akım koruma özelliği devam ediyor. Bu arada ürünler akıllı olunca bahsetmeyi unutmadan, her prizin üzerinde açıp kapamak için fiziksel düğmeleri olduğunu da söyleyelim.

Bu fiziksel düğmeyi kullanarak isterseniz prizi açıp kapatabiliyorsunuz; çocuğunuz varsa merak etmenize gerek yok. Prizler çocuk kilidine sahip. Bu prizi, çocukların ulaşabileceği yerlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Çocuk kilidini açtığınızda, düğmeye bir kere basmak hiçbir işe yaramıyor, priz akım almıyor. Güvenlik kilidini kapatmak için düğmeye ancak 4 kez arka arkaya basmak gerekiyor. Bu arada bu özelliği tam tersi olarak açılması yerine kapanmaması şeklinde de ayarlayabiliyorsunuz; bu da çocuğunuzun kazara bir cihazı kapatmasının önüne geçiyor. Diyelim bilgisayarınızı ya da televizyonunuzu bu akıllı prize bağladınız ve çocuğunuz da oynamak için düğmeye bastı; hiçbir şey olmuyor, müdahale etmek için zamanınız oluyor.

Fonri’nin tüm akıllı prizlerinde mekanik çocuk kilidi bulunmaktadır. Üzerinde bulunan tuş ile de kapatma seçeneğini de yine tüm prizler sunar. Ancak Akıllı Priz yazılımsal olarak menüden ayarlanabilen çocuk kilidi olarak 4 kez basıldığında kapanıp açılabiliyorken, Akım Korumalı Priz tek seferde kapanma ve açılma özelliğine sahiptir.

Son olarak sizlere cihazları nasıl eşleştireceğinizi de anlatalım, zaten çok kolay. Prizi fişe taktıktan sonra hem iOS hem Android’de bulunan Fonri WiFi uygulamasını indirerek kısa sürede kurulumu tamamlamanız mümkün. İlk olarak uygulamadan eklemek istediğiniz cihazı seçiyorsunuz, ardından uygulama sizi yönlendirerek basit bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor. En fazla yapmanız gereken şey prizin üstündeki düğmeye 4 - 5 saniye basılı tutmak oluyor.

Sonuç

Yavaş yavaş toparlarsak; verdiğimiz örnekler sadece bizim aklımıza gelenler veya kullandığımız durumlar. Siz hayal gücünüze ve ihtiyaçlarınıza göre daha birçok şey yapabilirsiniz. Hatta Fonri’nin diğer akıllı ürünleriyle senaryolar oluşturup; akıllı alarm sistemlerini, kapı zillerini, ampülleri ve daha birçok ürünü birbiriyle entegre ederek en yüksek verimi alabilirsiniz. Bunların ne gibi senaryolar olduklarından Fonri’nin daha önceki ürün incelemelerinde zaten bahsetmiştik, onlara da kanaldan göz atmanızı öneririz; gerçekten o cihazlar da güçlü özelliklere sahipler.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Fonri Akıllı Priz
Ürün Markası Fonri
CHIP Online Notu
90
Uygulama / Platform Fonri WiFi
İşletim Sistemi Desteği Android/iOS
Kablosuz Ağ Tipi 2.4 GHz
Kablosuz Ağ Standardı IEEE 802,11b/g/n