General Mobile GM Phoenix 5G İnceleme

General Mobile’ın sürpriz telefonu GM Phoenix 5G, uygun fiyat çizgisini bozmadan orta-üst segmente iddialı bir giriş yapıyor. Kavisli ekranı, lüks tasarımı ve genel performansıyla dikkat çeken Phoenix 5G’nin merak edilen her detayını inceledik!

CHIP Online Notu 88
  • Lüks görünen tasarım
  • 120 Hz yenileme hızı
  • Kavisli ekran
  • Canlı Renkler
  • Fotoğraf kalitesi
  • 66W hızlı şarj
  • Uygun fiyat
  • Suya ve toza karşı dayanıklılık sertifikası yok
  • 3.5 kulaklık girişi yok
  • Mono hoparlör

Bu sene orta-üst segment akıllı telefon piyasası oldukça hareketli geçti. Neredeyse her markadan en az birer model gördük. Gerek ekranlarıyla gerekse tasarımları veya kamera kaliteleriyle gerçekten güzel cihazlarla karşılaştık. General Mobile da yarışa dahil olarak şaşalı günlerine geri dönme peşinde. Yeni akıllı telefonu Phoenix 5G ile isminden de anlaşılabileceği gibi tekrar küllerinden doğmayı hedefliyor.

General Mobile rakam serisiyle daha çok ekonomik modellere yoğunlaşıyordu. Phoenix 5G ise farklı; elbette uygun fiyat hala ön planda, ancak diğer telefonlarına göre çok daha fazla özellik barındırıyor. Bu arada, General Mobile rakam serisiyle 2024’e de hazır, GM 24 Pro şimdiden satışa çıkmış durumda; onu da ileriki videolarda inceleriz.

General Mobile GM Phoenix 5G Ekran Özellikleri Neleri?

Evet, dönelim Phoenix 5G’ye. Telefonda ilk olarak, son zamanlarda orta-üst segment akıllı telefonlarda sıkça görmeye başladığımız kavisli bir ekran göze çarpıyor. Hem de yüzde 93.64 gibi çok iyi bir ekran/gövde oranına sahip. Böylece karşınızda geniş bir ekran var. 6.78 inç büyüklüğüyle de büyük ekranlar önceliği olanlara hitap ediyor. Çözünürlüğü 2412x1080 piksel, yenileme hızıysa 120 Hz. Panel olarak da AMOLED kullanılmış. Dolayısıyla Always On Display özelliği de mevcut. 120 Hz tazeleme hızına sahip olması önemli bir detay, böylece hem genel kullanımda hem oyun seanslarında telefon size akıcı bir performans sunuyor.

Parlaklık değeriyle 950 nit seviyeye çıkabiliyor. Bu fazlasıyla yeterli; ister dış mekanlarda olsun ister yoğun ışıkların bulunduğu stüdyo ortamı gibi yerlerde olsun her şey net bir şekilde görünüyor. Günlük kullanım açısından bakarsak, ortaya çıkan sonuçlar gayet tatmin edici. Renkler canlı ve kavisli ekranın sunduğu deneyimle beraber seyir zevki kat be kat artıyor.

Phoenix 5G’nin parmak izi okuyucusu ekran içine entegre edilmiş. Yalnız buradaki tek sorun, sensörün çok aşağıda olması. Yani telefonu normal bir şekilde elinize aldığınızda, başparmağınız sensörün biraz yukarısında kalıyor. Neyse ki bu hata, sensörün hızıyla tolere edilmiş. Ne parmağınızı tanıtırken ne de tanıttıktan sonra kilidi açarken bir sorun var, gayet hızlı bir şekilde algılama işlemi gerçekleştiriliyor. Ayrıca ayarlara eklenen 4 adet farklı parmak izi okuma animasyonu da hoş bir detay olmuş. Telefona bildirim geldiğinde ise kavisli kısımlarda bir ışık beliriyor. Bunun rengini ayarlardan değiştirebileceğiniz gibi her uygulamaya özel olarak da kişiselleştirme yapabiliyorsunuz.

General Mobile GM Phoenix 5G Tasarımı Nasıl?

Bunlar bir kenara, Phoenix 5G’nin en dikkat çekici yanlarından biri kesinlikle tasarımı. Zira telefonun arka tarafını çevirdiğimizde klas bir tasarım karşılıyor bizi. Bize sorarsanız General Mobile’ın bu zamana kadar tasarladığı en güzel telefonlardan biri olmuş Phoenix 5G.

İlk bakışta plastik gibi duran arka yüzey aslında kavisli cam kaplama. Bu yüzey karanlıkta mat, ışık altında simli gibi parlak bir görünüm sağlıyor. Kapağın üstündeyse daire şeklinde dev bir kamera halkası bulunuyor; çok fazla çıkıntılı değil, yeterince ince tasarlanmış. Dairenin kenarları koyu altın renkte detaylarla süslenmiş ve böylece lüks bir görünüm sağlanmış.

Çevresine baktığımızda; alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve bir General Mobile klasiği olarak çift hat destekleyen SIM tepsisi var. Sağ kenarda standart ses ve güç düğmesi, üst kenardaysa ikinci bir mikrofon yer alıyor. Hoparlör ne yazık ki stereo değil mono. Ayrıca kulaklık için 3.5 mm kulaklık girişi yok, ya USB-C yolunu kullanacaksınız ya da bir Bluetooth kulaklık kullanmanız gerekecek.

Telefon, güzel olduğu kadar aynı derecede dayanıklı -en azından General Mobile’ın iddiası bu. Phoenix 5G, Schott Xensation 0.55 mm güçlendirilmiş cam kullanılarak tasarlanmış. Hem çizilmelere karşı hem de düşmelere karşı dayanıklı yapıda. Markanın söylemine göre 1 metreden düşme testini başarıyla geçmeyi başarmış. Bu noktada telefonun ekranında fabrika çıkışında uygulanan koruma bandının yer aldığını ve kutu içeriğinde sert kılıfın bulunduğunu da söyleyelim. Bunlar önemli detaylar.

Ancak ne yazık ki suya veya toza karşı dayanıklılık için herhangi bir IP sertifikası mevcut değil. O nedenle sudan uzak tutmanızda yarar var.

General Mobile GM Phoenix 5G Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Evet, Phoenix 5G ekran ve tasarım olarak iddialı bir giriş yapıyor. Peki bu iddiayı devam ettirebilecek donanıma da sahip mi? Şimdi ona bir bakalım.

Telefon, MediaTek’in Dimensity 7050 işlemcisinden güç alıyor. Buna 8GB RAM ve 256GB dahili hafıza eşlik ediyor. Bazı uygulamaları ve oyunları daha performanslı çalıştırmak içinse genişletilebilir RAM özelliğiyle 8 GB daha RAM ekleyebilmek mümkün. Yani toplamda fiziksel ve sanal RAM beraber 16 GB’lık bir kapasiteye ulaşıyor.

Oyun performansına bakarsak; yaptığımız PUBG testinde gayet iyi sonuçlar aldık. Grafik ayarlarını yükseğe çektiğimizde dahi oyun boyunca herhangi bir takılmayla veya donmayla karşılaşmadık. Uzun oyun maratonları sonrası ısınma değerleri de normal seviyelerde seyrediyor, öyle eli rahatsız edecek kadar yükselmiyor.

Öte yandan telefonun performansını ölçmek amacıyla Geekbench ve AnTuTu testlerini de gerçekleştirdik. Geekbench CPU testinde tekli çekirdekten 1015, çoklu çekirdekten ise 2539 skor elde eden Phoenix 5G, tekli çekirdek performansında Galaxy S21 FE ve S20 FE 5G arasında, çoklu çekirdekte ise Galaxy A52S ve Xiaomi Poco X3 Pro arasında konumlanıyor. Fiyatıyla da bu modellere göre avantaj sağlıyor.

Geekbench’in GPU testinden ise 2471 puanlık bir skor elde ettik. Bir diğer test yazılımı olan AnTuTu’daki sonuçlara baktığımızda da,Phoenix 5G’nin toplamda 561 bin 353 puan almayı başardığını gördük. Bunlar kağı üzerindeki güzel skorlar. Zaten telefon günlük kullanımda da bu değerleri size çalışma temposuyla yansıtıyor.

Peki, Phoenix 5G’nni pil ömrü ne kadar? Telefonda 4700mAh’lik batarya bulunuyor. Biz genel kullanımda 1 günü rahatlıkla çıkarabildik, ancak sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre bu süre değişkenlik gösterebilir elbette. Diğer taraftan telefon şarj ihtiyacını kutudan çıkan 66W’lık adaptör ile sağlıyor. 15 dakika gibi kısa bir sürede rahatça ortalama yüzde 50 civarı bir doluma ulaşıyor.

Ek olarak, telefonda NFC desteğiyle birlikte, Bluetooth 5.2 ve Wi-Fi 6 gibi güncel bağlantı teknolojileri de mevcut. Ve kuşkusuz adındaki gibi 5G desteği de var. Ülkemizde kullanıma sunulursa, bundan da yararlanabileceksiniz.

General Mobile GM Phoenix 5G Kameraları Nasıl?

Şimdi, gelelim kameralara. Bu fiyat segmenit için oldukça dikkat çekici bir kamera bloğu var. Telefonun arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Ana kameramız 50 MP ve iyi ışık koşullarında güzel fotoğraflar çıkarıyor. Ancak General Mobile bu kameraya AI Matrix adını verdiği bir yazılım sistemiyle 200 MP değerinde fotoğraflar çekebilme yeteneği kazandırmış. Tabii ki bunu yazılımsal olarak başarıyor, ancak ortaya çıkan görüntüler oldukça güzel. 200 MP ile çekilen fotoğraflara yakınlaştırma yaptığımızda, gözle görülemeyecek kadar detay görebilmek mümkün. Bu anlamda bu kameranın çıkardığı işi sevdik. Gece veya düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda da biraz gren olmasına rağmen yeterince net sonuçlar alabiliyorsunuz. Video tarafında ise EIS desteğiyle beraber 4K ve 1080p seçenekleri yer alıyor, her ikisinde de 30 fps kayıt alabiliyorsunuz.

Telefondaki diğer kameralar 8 MP geniş açılı, 2 MP makro kamera ve 2 MP derinlik sensörü şeklinde yer alıyor. Küçük nesneleri yakından çekmeyi sevenler kamera arayüzünde “Daha fazla” kısmına geçerek 2MP’lik makro kamerayı kullanabilirler.. Geniş açılı fotoğraflar çekebileceğiniz 8 MP’lik kamera ise, genel olarak başarılı ama daha fotoğraf kalitesi daha iyi olsa fark yaratabilirmiş.

Ön tarafta da 16 MP bir ön kameramız var. Portre modunda arka planın ayrımını yapma konusunda oldukça başarılı. Kalite olarak ışığın yeterli olduğu koşullarda güzel selfie’ler ortaya çıkarıyor.

Genel olarak Phoenix 5G, fiyatına göre güzel fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor. Sadece renkleri normale göre daha sıcak gösteriyor ve pozlama biraz yüksek. Rahatsız edici detaylar değil, ancak bunları da ince ayar yaparak halledebilirsiniz.

Sonuç

Evet, General Mobile uzun süre sonra ekonomik modellerin dışına çıkarak bir telefon piyasaya sürdü -ki iyi ki de bunu yapmış. Zira her yanıyla güzel ve segmentinin gerektirdiği her şeyi barındırıyor; lüks görünen bir tasarım, kaliteli ekran ve iyi fotoğraflar çekebilen kameralar. Ayrıca fiyatı da makul. Phoenix 5G, şu anda 14 bin TL dolaylarında fiyatla bulunabiliyor. Bu fiyat ve özellikler bakımından Phoenix 5G’nin, General Mobile’ın daha önce çokça kişinin tercih ettiği Discovery modeli kadar konuşulacağını düşünüyoruz. Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Phoenix 5G bu fiyatı hak ediyor mu, siz satın alır mıydınız? Yorumlarda buluşalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli General Mobile GM Phoenix 5G
Ürün Markası General Mobile
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediaTek Dimensity 7050
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.6 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4700 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 164 x 8.75 mm
Ağırlık210 gr.