Gigabyte'ın AMD'li anakartını inceledik!

Gigabyte'ın iyi bir oyun PC'si toplamak isteyenlere özel anakartı test merkezimizde!

CHIP Online Notu 90
  • Overclock performansı
  • Ferah ve şık tasarım
  • Uzun ömürlü materyaller
  • AMD için güçlü oyuncu
  • Overclock için iyi bir soğutucuya ihtiyacınız var
  • Bağlantı seçenekleri geniş değil

Gigabyte'tan G1-Killer serisi anakartları arasında yer verdiği G1.Sniper A88X ile bizlerle. Elbette isminden de anlaşılabileceği gibi tam olarak oyuncular için hazır durumda olan anakart, ferah tasarımıyla da üzerine yerleştirilecek geniş birimler için ideal. Intel tarafından sonra G1.Sniper serisini AMD işlemciler tarafında da genişletmeye karar veren Gigabyte, ortaya iyi bir model çıkartmış gibi görünüyor.

ATX form faktöründe olan anakart, yüksek performans sunan bir masaüstü bilgisayar sahibi olmak isteyenler için kullanışlı olabilir. Elbette bunun ayrıntılarına az sonra değineceğiz. Fakat hemen söylemekte fayda var, G1.Sniper A88X tam bir overclock canavarı. Bunun için anakartı aldıktan sonra hız aşırtma için kolları sıvamanız anakartın hakkını vermek için iyi bir hamle olacaktır kanısındayız.

Şimdi AMD tabanlı işlemcileri tercih eden PC oyuncuları için iyi bir seçim gibi görünen G1.Sniper A88X'e daha yakından bakalım.

Ferah anakart

Anakarta şöyle bir göz attığımızda oldukça hoş renklere sahip olduğunu görüyoruz. Yeşil ve siyah renkli tasarımıyla iyi görünen kart, geniş yapısıyla da gayet ferah. Yüksek performans isteyen kullanıcıların istedikleri ölçüde bir kart olan G1.Sniper A88X, üzerine yerleştirmek istediğiniz birimleri rahatlıkla ağırlayacak türde.

Hemen anakartın üzerinde yer alan birimlerden bahsedelim. Öncelikle AMD A ve Athlon serisi işlemciler için hazır durumda olduğunu söyleyebileceğimiz anakart, Soket FM2+ / FM2 yapısında. İşlemcinin üzerine baktığımızda burada mütevazi bir soğutucu görüyoruz. İlginçtir ki G1.Sniper A88X bir oyun anakartı olmasına rağmen soğutucu konusunda cimri davranmış. Hemen belirtelim ki hız aşırtmalar için iyi bir soğutucuya ihtiyacınız var.

Bellek yuvalarına baktığımızda 4 adet DDR3 slotu görüyoruz. Bu slotlar toplamda 64 GB'a kadar destek gösteriyor. Ayrıca 1333, 1600, 1866 ve 2133 MHz bellek hızlarını destekliyor. 2400 MHz'e ise overclock'la çıkabilirsiniz. Diğer köşedeyse SATA'lar bizi bekliyor. Kart üzerinde 8 adet 6GB'lik SATA'ya yer verilmiş. Bu portlar ile RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 ve JBOD desteği alabilirsiniz.

Bağlantılara bakıyoruz

Kartın arka bağlantıları arasında son zamanlarda karşılaştığımız gibi zengin bağlantılar mevcut değil. USB 3.0 portlarında yalnızca 2 adet kullanılmış olması üzücü. Bunun yanında 5 USB 2.0 port bulunuyor. Asus'un anakartlarındaki gibi bir Thunderbolt portu yok. Bunun yanında Wi-Fi destek ünitesi gibi özellikler de mevcut değil.

1 HDMI portu da sunan anakart, VGA ve DVI-D portlarını da burada bulunduruyor. Kullanacağınız harici ekran kartıyla birlikte tüm bu çıkışlardan birer tane daha gelecek. Harici ekran kartından bahsetmişken elbette anakart meşhur AMD APU'suyla da orta seviyeli çalışma için ideal. HDMI ile 4096x2160 piksel, DVD-D ile 2560x1600 piksele kadar çözünürlük sunan kart, Realtek ALC898 dahili ses birimiyle de yüksek kalitede ses sunuyor.

Bu arada kartın üzerindeki tüm materyallerin Gigabyte Ultra Durable 4 Plus teknolojisiyle güçlendirildiğini de söylememizde fayda var. Böylece daha uzun ömürlü olan anakart, yüksek sıcaklıklara da dayanıklı. Bu da elbette yüksek performans bekleyenlerin beğeneceği bir özellik.

BIOS ve performans

G1.Sniper A88X ile ilgili performans notlarına geçmeden önce BIOS'tan bahsedelim. Anakartın BIOS'u oldukça standart görünüme sahip. Özellikle Asus'un son zamanlarda sunduğu anakartlarda karşılaştığımız BIOS'a göre geri kaldığını söyleyebiliriz. Ancak buna rağmen aradığınız her şeyi BIOS üzerinde rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

Performans konusunda özellikle hız aşırtmalar için iyi bir seçenek olan G1.Sniper A88X, işlemcinin gücüne güç katabilecek yapıda. Gerek oyunlarda gerek test araçlarında denediğimiz kart, her iki platformda da hız aşırtmalı olarak kullanıldığında ayırt edilebilir ölçüde performans artışında bulunuyor. Bu elbette oyunlarda FPS artışı olarak oyunculara geri dönüyor.

Özetle

İyi bir oyun sistemi toplamayı düşünenlerin ilk tercihlerinden biri olmayı başarabilecek ölçüde bir anakart olan G1.Sniper A88X, hız aşırtmalara uygun. AMD tabanlı olmasıyla da fanlarının dikkatini çekebilecek olan kart, oldukça başarılı.

Kimler Almalı

G1.Sniper A88X, oyuncuların kesinlikle göz atması gereken bir kart. Ancak hız aşırtmalarını tercih edenlerin tercih etmesinde yarar var.

Alternatifleri

Eğer Intel tabanlı bir anakart arıyorsanız o halde G1.Sniper 5'i tavsiye edebiliriz. Gigabyte'ın yine oyun serisinde bulunan kart, rekabetin Intel tarafında bulunuyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte G1.Sniper A88X
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
90
Yonga AMD A88X
İşlemci Desteği AMD A / Athlon serisi
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 64 GB
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (5 adet) SATA 6Gb/s (8 adet), HDMI, Ethernet, VGA, DVI-D
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları