Kompakt sistemler için ideal.

Kompakt bir sistem toplamayı düşünenlere özel Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI anakart ne sunuyor?

CHIP Online Notu 92
  • Donanım özellikleri
  • Başarılı performans
  • Geniş bağlantı seçenekleri
  • 802.11ac standardını desteklemiyor
  • Boşluk sorunları

Masaüstü bilgisayarlar arasında hızla yaygınlaşmasını sürdüren Mini-ITX formundaki kompakt boyutlu anakartlara başarılı örnekleriyle kullanıcılar tarafından ilgi duyulan markalardan Gigabyte, bu kategoride yer verdiği en yeni ürünü GA-F2A85XN-WIFI anakartı ile bizlerle. Sahip olduğu adeta el kadar boyuyla devasa anakartların yanında fazlasıyla kompakt görünen anakart, sahip olduğu işlevleriyle ise konuşulmaya aday gibi görünüyor. Sözü fazla uzatmadan anakarta yakından bakalım.

17x17 cm boyutlarında

Mini-ITX formunda sistem toplamak isteyenler için özel ürünler arasında yer alan GA-F2A85XN-WIFI, yalnızca 17x17 cm boyutlarına sahip. Hem kendisi hem kutusuyla oldukça kompakt görünen anakart, üzerinde yer verdiği donanım özellikleriyle ise oldukça dikkat çekici. Anakartın üzerine bakacak olursak hızlıca anakartın AMD A85 yonga seti ile FM2 AMD A / Athlon serisini desteklediğini söyleyebiliriz.

Kart, üzerinde standart boyutta bellek slotlarıyla geliyor. İki adet bellek slotuyla toplamda 64 GB'a kadar bellek desteği gösteren anakart, böylece her slotta 32 GB'a kadar bellek kullanımına izin veriyor. 1.5V DDR3 DIMM soketleriyle 2400(OC) / 1866 / 1600 / 1333 / 1066 MHz bellek modül desteği gösteren kartta kullanacağınız belleklere ise dikkat etmeniz gerekli. Elinizdeki bellekleri GA-F2A85XN-WIFI'da kullanmayı düşünüyorsanız Gigabyte'ın resmi sitesi üzerinden "Bellek Destek Listesini" bulup incelemenizi tavsiye ederiz. Anakart çok sayıda bellek marka ve modelini desteklese de sahip olduğunuz modeli bir ihtimal desteklemiyor olabilir. Ayrıca bu, satın alacağınız yeni bellekleri de yine bu listede yer alan modellere göre seçmeniz gerektiği anlamına geliyor.

İlgi çekici donanım özellikleri

AMD'nin işlemcileriyle entegre Radeon HD 8000 / 7000 serisi grafik birimleri için üzerinde iki adet HDMI çıkışı bulunduran anakart, toplamda 1920x1200 piksel çözünürlük desteği sunuyor. Maksimum bellek paylaşımını 2 GB'a kadar destekleyen kart, elbette DirectX 11 ile uyumlu. Video bağlantılarından bahsetmeye devam edecek olursak DVD-D portuyla maksimum çözünürlüğü 2560x1600'e katlayabilen kart, daha yüksek grafik performansı isteyen kullanıcılar için üzerinde elbette bir PCIe 3.0 x16 slotu da bulunduruyor. Böylece bu port üzerinden harici ekran kartı kullanımına olanak tanıyan kart, dört adet 6Gb/s SATA biriminin de sahibi. Depolama arayüzüyle Raid 0 / 1 / 5 / 10 ve JBOD desteği gösteren kart, arka yüzünde ise geniş bağlantı seçenekleri sunuyor.

Bağlantıları arasına baktığımızda 2 adet USB 3.0 ve 4 adet USB 2.0 bulundurduğunu gördüğümüz anakart, böylece yeterli USB portu sunuyor. Diğer yandan çift HDMI çıkışı ve S/PDIF de dahil olmak üzere pek çok ses arabirimini de bu alanda sunan kart, bunlara ek olarak kablosuz teknolojileriyle de dikkat çekici. Beraberinde bir Wi-Fi anteni getiren anakart, arka yüzeyinde yer verilen yuvalara bağlayabileceğiniz bu antenlerle 802.11 a/b/g/n desteği gösteriyor. Böylece kablosuz ağ bağlantısı yapılandırabilmenizi sağlayan kart, en yenilikçi 802.11ac teknolojisine ise hazır değil. Bu arada kartın Bluetooth 4.0 desteği gösterdiğini de söyleyelim.

Başarılı performans

GA-F2A85XN-WIFI'ya baktığımızda Gigabyte'ın bu anakartla çok iyi iş başardığını söyleyebiliriz. Hepsi bir arada bağlantı seçenekleriyle birlikte ayrı, gelişmiş teknolojileriyle ayrı beğendiğimiz kart, hızlı bir sistem sahibi olmak isteyen pek çok kullanıcıya hazır durumda. AMD'nin güçlü işlemcilerine yer verebildiğiniz kart overclocklar için de uygun yapıda. Üzerinde A10-6800K işlemci ile 4.6 GHz hız almayı başardığımız kart, Benchmark sonuçlarında genel performans, oyun ve depolama alanlarında başarılı performans gösteriyor.

Diğer yandan yenilikçi teknolojileriyle de konuşabileceğimiz kart, Gigabyte Ultra Durable 4 Plus teknolojisiyle performansıyla, sessiz çalışmasıyla ve uzun süre kullanım ömrüyle dikkat çekici. Üzerinde bulunan tüm kapasitör ve malzemeleriyle yüksek sıcaklıklarda çalışmaya karşı 50.000 saatlik koruma altında olan anakart, 85 derecelik sıcaklıklara alışkın. Digital Power Engine, AMD Dual Graphics ve AMD Eyefinity teknolojileriyle işlem ve grafik performansının arkasında sağlam duran Gigabyte, ayrıca daha önceki anakartlarında da gördüğümüz On/Off Charge özelliğini GA-F2A85XN-WIFI'da da sunuyor. Böylece bilgisayarınız kapalı olduğu durumlarda iPhone, iPad ve diğer mobil cihazlarınızı şarj edebiliyorsunuz.

Özetle

GA-F2A85XN-WIFI üzerinde biraz daha büyük işlemci fanı ve grafik kartı kullanmayı planlıyorsanız boşluk sorunlarıyla başa çıkmanız gerekebilir. Zira anakart oldukça küçük yapıda. Bu nedenle anakartın üzerini donatırken akıllıca seçim yapmanız gerekiyor. Ancak sistemi topladıktan sonra memnun kalacağınız bir performans alacağınızı söyleyebiliriz. Diğer yandan Bluetooth ve Wi-Fi desteği ile kablosuz bağlantı teknolojileriyle de beğendiğimizi söyleyebileceğimiz kart, Wi-Fi tarafında en yenilikçi 802.11ac standardını ise ne yazık ki desteklemiyor. GA-F2A85XN-WIFI'ın firma tarafından verilen bilgiye göre ise fiyatı 300 TL civarında.

Kimler Almalı

Mini-ITX platformunda sistem toplayacaklar için önerebileceğimiz GA-F2A85XN-WIFI, başarılı donanım özellikleriyle yüksek performans getiriyor.

Alternatifleri

Eğer Mini-ITX platformda bir sistem toplayacaksanız bu alanda pek çok markanın farklı modelleri bulunuyor. Onlara da göz atabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
92
Yonga AMD A85
İşlemci Desteği FM2 AMD A / Athlon serisi
Bellek Desteği 2 x DDR3 DIMM 64 GB
USB 3.0 2 adet
USB 2.0 4 adet
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
SATA 6Gb/s 4 adet
HDMI 2 adet
Yapı Mini-ITX
Okuyucu Yorumları