Gigabyte'ın özel 8 serisi anakartı testte!

Gigabyte'ın yeni 8 serisi anakartı, yüksek performans isteyenlerin beklentisini karşılıyor mu?

CHIP Online Notu 97
  • Yüksek performans ve verimlilik
  • Su soğutmaya hazır
  • Ultra Durable 5 Plus teknolojisi
  • OC Touch kontrolü
  • 4-way grafik desteği
  • Thunderbolt yok
  • Wi-Fi 802.11 ac yok
  • Yüksek fiyatı

Başarılı anakartlarıyla kullanıcılar tarafından sevilen markalardan olan Gigabyte, yeni anakartı GA-Z87X-OC Force ile yine güçlü özellikler sunuyor. Intel Z87 yonga setli kart, 4.nesil Intel Core işlemcilerle uyumlu olarak çalışıyor. Hız aşırtmaları için özel olarak geliştirilen GA-Z87X-OC Force, donanımından en üst düzey performans almak isteyenler tarafından beğenilecek türde. Özel hazırlanmış tasarımının yanı sıra yeni gelişmiş özellikleri de üzerinde bulunduran kart, pasif, aktif ve su soğutmalara hazır soğutma sistemiyle overclocklar için en uygun seçeneklerden biri. Evet, güçlü özelliklere ev sahipliği yapan bir anakartla daha karşı karşıyayız. Peki, bakalım Gigabyte GA-Z87X-OC Force bize neler sunuyor.

Güçlü özelliklere sahip

Güçlü özelliklere ev sahipliği yapan bir GA-Z87X-OC Force, zengin bir tasarıma sahip. E-ATX form faktöründe olan anakart, LGA 1150 soket yapılı Intel Core i7, i5, i3 Pentium ve Celeron işlemcilere uygun yapıda. Üst segment kullanıcılara hitap eden GA-Z87X-OC Force, fiyatıyla da bunu ispatlıyor. Kaliteli materyallere sahip olan kart, su soğutmalı soğutma sistemiyle fark yaratıyor. Böylece sisteminizin daha serin kalması için ayrıca bir su soğutma seti alarak GA-Z87X-OC Force'un kapasitesinden tam olarak yararlanabilirsiniz.

Kalabalık bir yapıya sahip olan anakart, üzerinde tam kontrol sağlayabilmeniz için OC Touch isminde tuşlar ve slotlardan oluşan bir bölgeye sahip. Bir dizi kontrol için kullanabileceğiniz bu bölge, anakartın tüm kontrolünü elinize veriyor. Diğer yandan OPT Fan desteği ile 3. parti su soğutma sistemlerinin soğutma fanlarını rahatlıkla kontrol edebilmenize de olanak tanıyan kart, overclockçuların OC PCIe Switch ile ekran kartlarını optimize edebilmelerine de imkan sağlıyor.

Nvidia SLI ve AMD CrossFire desteği gösteren GA-Z87X-OC Force, dört ekran kartını aynı anda kullanabilmeniz için gerekli altyapıyı sunuyor. Aynı zamanda kutusunda getirdiği OC Brace PCIe yuvası sayesinde tüm ekran kartlarınızı bir arada sağlam bir şekilde tutabilmenizi sağlayan kart, Ultra Durable 5 Plus teknolojisiyle de kart üzerindeki materyallerin yüksek performanslarda maksimum verimlilik gösterebilmesini sağlıyor.

Zengin kart yüzeyi

Gigabyte GA-Z87X-OC Force'un iç yüzüne bakacak olursak 3 PCIEx16, 2 PCIEx8 ve 2 PCIEx1 slotu görüyoruz. Bu slotlar ile az önce de bahsettiğimiz gibi 4, 3, 2 veya tek ekran kartı kullanabiliyorsunuz. AMD CrossFire ya da NVidia SLI teknolojilerine uygun yapıda olan kart, aynı zamanda üzerinde 4 adet DDR3 bellek bulunduruyor. Toplamda 32 GB'a kadar RAM desteği gösteren kart, normal hızlarda 1333 ve 1600 MHz'i destekliyor. Hız aşırtmalı olarak kullanıldığında 3000 MHz'e kadar destek gösteren anakart, böylece yüksek performans almanızı sağlıyor.

Anakartın bağlantılarından bahsedecek olursak üzerinde 10 adet SATA 6GB/s gördüğümüzü söyleyebiliriz. Böylece geniş bağlantı desteği sunan kart üzerindeki SATA'lardan dördü Marvell 88SE9230 yonga setine bağlı. Arka yüzünde de yeterli bağlantıları bulunduran kart, 6 adet USB 3.0, 2 adet USB 2.0, 2 adet HDMI, 2 adet Ethernet ve DisplayPort'un yanı sıra bir de S/PDIF bağlantısı sunuyor. Ayrıca kutu içeriğinde bir de Front Access Control Panel gördüğümüz kart, kart üzerindeki USB 3.0 slotuna bağlayacağınız bu birimle birlikte kasa önüne 2 adet daha USB 3.0 girişi getirebiliyor. Bunun güzel düşünülmüş bir ayrıntı olduğunu söyleyelim. Ayrıca 802.11 a/b/g/n ile Bluetooth 4.0 kablosuz bağlantılarına da sahip olan kart, son Wi-Fi standardı olan 802.11 ac'yi ne yazık ki desteklemiyor. Ayrıca yine bazı rakiplerinde bulunan Thunderbolt arabirimini de anakart üzerinde göremiyoruz.

Özetle

Üst düzey bir anakart olan GA-Z87X-OC Force, başarılı özellikler sunuyor. Hız aşırtmaları için geliştirilmiş olan kart, Ultra Durable 5 Plus teknolojisi sayesinde yüksek düzeylerde verimli performans gösteriyor. UEFI DualBIOS ekranıyla da rahat bir kullanım sunan kart, kutu içeriğiyle de zengin. Su soğutma sistemlerine hazır olmasıyla da fark yaratan kartta, hız aşırtmaları için gerekli olabilecek her şey düşünülmüş. Elbette bunun da bir bedeli var. GA-Z87X-OC Force'un fiyatı 1482 TL. Yüksek fiyatı nedeniyle kullanıcıları satın alma aşamasında düşündüreceği açık.

Kimler Almalı

Hız aşırtmaları yapmak için güçlü bir anakart satın almak isteyenlerin öncelikle bakması gereken kartlardan biri olarak dikkat çeken GA-Z87X-OC Force, çoklu ekran kartı kullanacaklara ve üst düzey performans görmek isteyenlere yeterli olacaktır.

Alternatifleri

Gigabyte, 4. Nesil için elbette anakart çeşitliliği sunuyor. Dilerseniz diğer Gigabyte kartlarını inceleyebilirsiniz. Elbette GA-Z87X-OC Force'un sahip olduğu fiyata daha pek çok muadil kart bulabilmeniz de mümkün.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GA-Z87X-OC Force
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
97
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği i7 / i5 / i3 / Pentium / Celeron (LGA 1150)
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (2 adet), SATA 6Gb/s (10 adet), HDMI (2 adet), Ethernet (2 adet)
Yapı Extended ATX
Okuyucu Yorumları