LGA 1155 için Micro ATX anakart seçeneği.

Daha az yer kaplayan ve performanstan geri kalmayan bir bilgisayar için ideal modeller arasında.

Gigabyte Z77MX-D3H İnceleme
CHIP Online Notu 91
  • Performans seviyesi özellikler
  • Overclock'a yatkınlık
  • Grafik kartı dışında ek kartlar için çok uygun değil.

Özellikle üst seviye anakartlara baktığımızda karşımıza çok da fazla sayıda marka çıkmıyor. Dünya genelinde sayı biraz daha fazla olsa da, ülkemizde tercih edilen ürünler nitelikli ve standartları aşmayı başaranlar. Doğal olarak hiçbir kullanıcı sadece bilgisayarını tamamlaması açısından bir anakart tercihi yapmıyor. Satın alacağı anakartın özelliklerine bakıyor ve nasıl en iyi şekilde faydalanabileceğini hesaplıyor. Önemli üreticilerden GIGABYTE'ın Z77 yonga setli seçeneklerinden biri olan Z77MX-D3H'ın ön plana çıkan özelliği Micro ATX standardında geliştirilmiş olması. Daha küçük boyutları nedeniyle yine performans seviyesinde ancak daha az yer kaplayan kasaların kurulabilmesi GIGABYTE Z77MX-D3H ile mümkün oluyor.

Anakartta tercih edilen soket LGA 1155. Z77 yonga setine bağlı şekilde Intel'in ikinci ve üçüncü nesil Core mikro mimarili işlemcilerinin kullanılması mümkün. Anakartın doğal olarak sunulan 1600 MHz'lik DDR3 bellek frekansını, overclock'a yatkınlığı sayesinde 2800 MHz seviyesine çıkartabildiği belirtiliyor. Çok da profesyonel olmayan kullanıcılar, Intel'in XMP desteğinden faydalanarak uygun bellek kitleriyle de yüksek frekans değerlerine ulaşabilirler. Her bir yuvada 8 GB'lık modüllerin çalışabildiğini ve toplamda 32 GB belleğin kullanılabildiğini belirtmek gerekiyor. Görüldüğü gibi anakartın ATX standardındaki modellerden bir farkı yok. Ek olarak sunulan PCI Express grafik arabirimleri de anakartın yüksek performans isteyenlere yönelik tasarlandığını doğrular nitelikler taşıyor. PCI Express 3.0 standardına uygun olan yuvalarda AMD CrossFireX ve NVIDIA SLI teknolojilerinin kullanılabilmesi mümkün.

GIGABYTE'ın çift Thunderbolt arabirimi geleneğinin Z77MX-D3H'te de sürdüğünü görmekteyiz. Arka panelde ayrıca iki adet USB 3.0 arabirimi ve dört adet USB 2.0 arabirimi var. Görüntü arabirimleriyse D-Sub, DVI ve HDMI şeklinde. Analog ses çıkışına ek olarak dijital çıkış alabilmek de kalite düşkünü birçok kullanıcının hoşuna gidecektir. Arzu eden kullanıcıların eğer kasalarında USB 3.0 desteği varsa gerekli bağlantıyı yaparak arabirim sayısını dörde ulaştırabileceğini belirtmeliyiz. Benzer şekilde USB 2.0 arabirim sayısı da artırılabiliyor. Anakartta GIGABYTE'a özgü bilinen tüm teknolojiler yerini almış durumda.

Özetle

GIGABYTE Z77MX-D3H'ın üst seviye anakartlardan tek farkı daha küçük olan boyutları. Gerek performans, gerekse overclock açısından beklentileri karşılayacaktır. Çift grafik kartlı sistemlerin kurulmasına bile müsade ediyor.

Alternatifleri

Diğer üreticiler tarafında Micro ATX standardında rakipleri elbette var. Fiyatına göre performans açısından değerlendirdiğimizde GIGABYTE Z77MX-D3H, oldukça iyi bir konumda bulunuyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte Z77MX-D3H
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
91
Soket Intel LGA 1155
Bellek Desteği 4 x DDR3 (32 GB / 2800 MHz)
Kart Yuvaları 1 x PCI Express x16, 2 x PCI Express x1, 1 x PCI Express x16 (x8)
Görüntü Çıkışları D-Sub, DVI, HDMI
Standart Micro ATX
Okuyucu Yorumları