Gingerbread'li 3D

Çok başarılı bir gözlüksüz üç boyut deneyimi sunan Evo 3D, rakibi Optimus 3D'nin aksine Gingerbread ile geliyor.

HTC Evo 3D İnceleme
CHIP Online Notu 68

Bildiğiniz üzere piyasada iki adet gözlüksüz üç boyut sunan cep telefonu mevcut. Bunlardan ilki geçtiğimiz günlerde incelemiş olduğumuz LG'nin Optimus 3D (O3D) modeli, diğeri de HTC'nin bu yazıda göz atacağımız Evo 3D modeli.

Öncelikle bu iki model arasındaki farklara bakmakta fayda var. İlk fark, Optimus 3D incelemesinde eleştirdiğimiz işletim sisteminde ortaya çıkıyor. Optmus 3D Android 2.2 ile gelirken Evo 3D Android 2.3.4 sürümü ile geliyor. Bu bağlamda gerek pil ömrü, gerek webde gezinme gibi konularda Evo 3D çok daha iyi bir performans sunuyor. Öte yandan her iki telefonun da Ice Cream Sandwich'e (ICS) güncellenecek olması gayet güzel bir haber fakat bu tür konularda daima geriden gelen LG'nin ICS'i ne zaman sunacağı konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Fakat HTC daha şimdiden ABD'deki ilanlarında Evo 3D'ye gelecek ICS'ten bahsetmeye başladı bile.

Tasarım farkları

Optimus 3D ile HTC Evo'yu tasarım açısından ele aldığımızda Evo 3D'nin açık ara fark attığını söylemek mümkün. Telefonu çevreleyen yekpare kapağında çizgiler barındıran Evo 3D, Optimus 3D'ye göre çok daha iyi bir kavrama sunuyor. Bunun telefona ayrı bir hava kattığını da belirtmekte fayda var. Yine bu kapak Optimus 3D'ye göre daha kolay çıkartılıp takılabiliyor. Tüm bu tasarım farklarına rağmen her iki telefonu da tartıya koyduğumuzda ortaya aynı sonucun çıkması bizi gerçekten de çok şaşırtıyor. 170 gram ile iki cihaz da üç boyut teknolojisinin getirdiği ağırlığı hissettiriyor.

qHD Ekran

Telefonların ekranına baktığımızda Evo 3D'nin 540 x 960 çözünürlük kullandığını görüyoruz. Bu ekran dünyada ilk defa Evo 3D'de kullanılıyor. Apple fanatiklerinin hemen muhalif olmasına gerek yok zira bu ekran 3D. Tabi Optimus 3D'nin 480 x 800 çözünürlük sunduğunu da belirtmekte fayda var. İşte bu bağlamda her iki cihazla çekilen 3D video ve resimlerin Evo 3D'de rahatlıkla daha iyi göründüğünü söyleyebiliriz. Tabi bu farkın fiyata da yansıdığını görüyoruz: Evo 3D, O3D'den 400 TL daha pahalı.

İki telefon arasındaki diğer farklara baktığımızda HTC'nin SRS sanal çevresel ses desteği sunduğunu görüyoruz. Ses konusundaki bu farkın dışında arabirimin tamamen değişik olduğunu da belirtmekte fayda var. HTC, Sense 3D arabirimini kullanırken LG de Samsung'un Touchwiz arabirimine benzer bir arabirim sunuyor.

GB'lar sizden

Kapasite konusunda HTC'nin biraz cimri davrandığını örüyoruz. 1 GB dahili hafıza büyük ihtimalle yetersiz kalacağı için işiniz bir MicroSD karta düşecek. Bu kartın en az Class 4 veya üstü olmasını da tavsiye ettikten sonra Evo 3D'nin kablosuz konusunda Bluetooth 3.0 ile O3D'ye fark attığını görüyoruz. Kablosuz demişken Evo 3D'nin Stereo FM desteğine karşın O3D'de bu desteğin devre dışı bırakıldığını da ekleyelim. LG'nin bu desteği ileride bir güncelleme ile devreye sokacağı belirtiliyor.

ARM vs. Qualcomm

Üç boyutlu görüntü yakalama konusunda her iki telefon da doğal olarak iki adet kamera ihtiva ediyor. Çözünürlükler değişmese de video çekimi konusunda ortaya bir fark çıkıyor. ARM Cortex A9 çift çekirdeğin gücünü arkasına alan LG, 30 FPS'de 1080p video çekebiliyor. 1.2 GHz çift çekirdekli fakat Qualcomm işlemcisi olan HTC ise 720p'den öteye gidemiyor maalesef. Yine LG bu görüntüleri HDMI arabirimi ile TV'ye aktarabilirken HTC'de bu seçenek mevcut değil. Bu güçlü işlemci sayesinde LG'nin 1080p videoları da rahatlıkla oynatabildiğini belirtelim. Öte yandan çift çekirdeğin gücünü daha iyi kullanan ICS ile HTC'nin de 1080p kayıt özelliği eklemesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Son olarak Evo 3D pil konusunda 1730 mAh ile O3D'den daha uzun konuşma süreleri vaat ediyor. O3D'de ise 1500 mAh bir pil olması yetmiyormuş gibi pil konusunda pek de parlak bir geçişi olmayan Android 2.2 yer alıyor. Yine ICS ile bu dengelerin değişebileceğini belirtmekte fayda var.

Özetle

HTC Evo 3D'nin açık ara birinci olduğunu söylemek imkansız. Zira her iki telefonun da birbirine üstünlük sağlayan özellikleri var. Fakat 1080p konusunda fazla takıntılı değilseniz ve sürekli en son Android sürümüne sahip olma gibi bir arzunuz varsa Evo 3D tam size göre. HTC'nin güncelleme ve üçüncü parti destek konusunda LG'den çok daha parlak bir yıldızı olduğunu belirtelim.

Alternatifleri

Geçtiğimiz günlerde incelemiş olduğumuz LG Optimus 3D'ye göz atabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Evo 3D
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
68
Ekran 540 x 960 Piksel, 4.3"
Bellek 512 MB RAM, 1 GB Dahili hafıza, MicroSD Yuva
İşletim sistemi Android 2.3.4
Şebeke GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Boyut 126 x 65 x 12.1 mm
Ağırlık 170g
3G HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Kablosuz Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
Kamera 5 MP, 2560х1920 , AF, dual-LED flaş
İşlemci 1.2 GHz Çift Çekirdek, Adreno 220 GPU, Qualcomm MSM8660
Okuyucu Yorumları