Huawei nova 11 Pro İnceleme

Huawei, arka kameraları ve 60 MP çift portre ön kamerasıyla bir akıllı telefonda özellikle fotoğrafçılık yeteneklerini konuşturmak isteyenleri memnun edecek yeni nova 11 Pro modelini piyasaya sürdü. Peki, nova 11 Pro, vereceğiniz paraya gerçekten değiyor mu?

CHIP Online Notu 90
  • Vegan deri tasarımı
  • 100 W hızlı şarj
  • OLED ekran kalitesi ve 120Hz yenileme hızı
  • Kunlun Glass
  • Kamera performansı
  • Suya ve toza dayanıklılık sertifikası yok
  • 3.5 mm jak girişi yok

Son yıllarda kendisine uygulanan kısıtlamalardan muzdarip olmasına rağmen, Huawei birçok kaliteli cihaz yaratmayı ve pazarlamayı başarıyor. Özellikle akıllı telefon tarafında fazlasıyla aktif. Google tarafından uygulanan ambargoya karşın işletim sistemi tarafında kendi ekosistemini yaratmayı başaran Huawei, amiral gemisi ve üst seviye katlanabilir akıllı telefonlarının yanı sıra orta segmente de premium dokunuşlarda bulunuyor. Huawei nova 11 Pro, bunun son örneği. Huawei, nova 11 serisini kısa bir süre önce Türkiye’de satışa sundu. Merakla beklenen yeni model, lüks bir tasarıma ve mükemmel kameralara sahip bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor.

Huawei, görsel olarak çekici cihazlar üretmeyi Mate ve P serisi ile zaten alışkanlık haline getirdi. nova 11 Pro da amiral gemisi ailesinden bu konuda çok uzakta değil. Arkasındaki gösterişli vegan deri kaplaması ve kamera kurulumuyla kesinlikle göz alıcı. Görmeye alışık olmadığımız 60 megapiksellik özçekim kamerası ve arkadaki 50 megapiksel Ultra Vision kamera ile gerçekten beklenenden daha fazlasını vadediyor. Peki, bu akıllı telefon sizin için doğru bir seçim olabilir mi? Huawei nova 11 Pro'nun neler sunabileceğini ve günlük kullanımda nasıl bir performans sergilediğini öğrenmek için hemen incelemeye başlayalım.

nova 11 Pro Tasarımı Nasıl?

nova 11 Pro’nun en dikkat çekici yanlarından biri tasarımı. Telefonun arka kısmı, nova logosunu tekrarlayan bir desene sahip. Ayrıca burası alıştığınız metal veya plastik yüzeylerden değil. Huawei, ilk defa bir nova modelinde Monogram vegan deri kullanmış. Dokunduğunuzda hoş bir his veriyor ve alıştığınız yüzeylerdeki gibi elinizden kolayca kaymıyor. Ayrıca bu deri, lekelere karşı dayanıklı. Alt kısımda Huawei ve nova logosunu altın renklerle basılmış olarak görüyoruz, üst kısımda ise kamera kurulumu bulunuyor. nova 10 Pro’daki kamera tasarımının aynısını burada da görüyoruz, fakat bu sefer ana kamera biraz çıkıntılı olarak dizayn edilmiş. Ana kamera altın kenarlı bir halkada yer alıyor. Onun üstündeki ultra geniş kamera ve altındaki lazer odak sensörüyle birlikte oldukça hoş bir görüntü sağlanmış. Kameraların sağ tarafına yerleştirilmiş LED flaş ise göze batmıyor ve bütünlüğü bozmamış.

Bu cihazın iki renk seçeneği bulunuyor: siyah ve yeşil. Yeşil renkli bu model oldukça güzel görünüyor ve dediğimiz gibi kullanılan Monogram vegan deri malzeme sayesinde hoş bir dokunma hissiyatı sağlıyor.

Ekran tarafına birazdan geçeceğiz fakat, tasarımsal açıdan kısa bir bakış atalım. Ön kısım neredeyse tamamen ekranla kaplı. Ekranın sol ve sağ kenarları hafif kavisli, üst ve alt kenarlarıysa neredeyse düz sayılabilir. Ekranın kavisli olması kullanım açısından bize çok rahat geldi. Özellikle üç tuşla gezinti yerine hareketler ile gezintiyi tercih ediyorsanız, sayfada geri gitmek için yaptığınız parmak hareketleri vs çok rahat bir şekilde yapılıyor. Ekranda göze çarpan tek şey, iki selfie kamerasını bulabileceğiniz sol üst köşedeki dikdörtgen kesik.

Güç düğmesi ve ses kontrol tuşu alışıldığı gibi sağ kenarda. Kavisler yüzünden bu tuşlar hafif çıkıntılı yapılmış, böylece basması daha kolay bir hale gelmiş. nova 11 Pro’nun alt kenarında soldan sağa doğru sırayla SIM yuvası, mikrofon, USB-C bağlantı noktası ve hoparlör delikleri bulunuyor.

nova 11 Pro Ekran Özellikleri

6,78 inç kavisli ekrana sahip nova 11 Pro, Display Turbo teknolojisi kullandığı OLED panel ile 2652x1200 piksel çözünürlük ve 429 ppi piksel yoğunluğunu sunuyor. Yenileme hızıyla 120 Hz ile akıcı bir performans sağlayan ekran, gerçekçi renk tonları için P3 geniş renk gamına sahip. Ek olarak HDR10’un da desteklendiğini belirtelim. Ekran, uzun kullanımdan sonra göz yorgunluğu sorunlarını azaltmak amacıyla, düşük ışıklı bir ortamda ekran parlaklığını optimize etmek için 1440Hz Yüksek Frekanslı PWM Karartma teknolojisini kullanıyor.

Hepimiz akıllı telefonlarımızı arada bir yanlışlıkla yere düşürebiliyor veya darbelerden koruyamayabiliyoruz. Böyle devasa ve kaliteli bir ekranı da darbelerden korumak zor görünüyor gibi gelebilir. Ancak Huawei bir nova modelinde bir ilki daha uygulayarak, geliştirdiği Kunlun Glass isimli koruyucu camını nova 11 Pro’da da kullanıyor. Yıllar süren bir süreç sonunda geliştirilen Kunlun Glass, güçlendirilmiş betonun yapısından ilham almış ve milyarlarca dayanıklılık gücü yüksek nano kristallerden oluşuyor. 108 ayrı işlemden geçirilen ve 1600 derecede eritilen cam, 24 saatlik bir kristalizasyon süreciyle zenginleştirilerek düşmelere karşı 10 kat daha fazla dayanıklılık sunuyor. Ayrıca, İsviçre’de SGS’den camdan düşmeye karşı beş yıldızlı dayanıklılık sertifikası alan ilk cam teknolojisi olma özelliğini de taşıyor. Kısacası, artık telefonunuz darbe aldığında yaşadığınız gerilim biraz daha azalıyor.

Akıllı telefon darbelere dayanıklılık konusunda mükemmel olsa da ne yazık ki toza ve suya dayanıklılığa karşı aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çünkü toz veya su koruması için herhangi bir sertifikaya sahip değil. Diğer taraftan, bu aralar havalar çok güneşli olduğu için telefon ekranlarını görmek de zor bir hale geldi. Ancak nova 11 pro’yu dışarda kullandığımızda, güneş altında bile ekrandakileri rahatça görebildiğimizi fark ettik. Film veya çeşitli videolar izlerken de oldukça keyifli diyebiliriz. Genel olarak ekran, size ne izliyor olursanız olun net ve canlı bir deneyim sunuyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca bize sundukları oldukça tatmin ediciydi. Ekranın yüksek parlaklığından ve canlı renklerinden etkilendiğimizi de ifade edelim.

nova 11 Pro Performansı Nasıl?

Peki, nova 11 Pro’nun performansı için de aynı şeyler geçerli mi? Telefonda kullanılan yonga setini göz önüne aldığımızda, nova 11 Pro’nun orta - üst sınıf bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Burada sekiz çekirdekli bir işlemci ile donatılmış, 6 nanometre üretim teknolojisine sahip Qualcomm’un Snapdragon 778G 4G’sinden bahsediyoruz. Üzerindeki çekirdeklerin dördü 2,4 Ghz hıza ulaşabilirken, diğer dördü 1,8 Ghz frekansta çalışıyor. GPU tarafında ise Adreno 642L kullanılmış. Performans olarak yeterince iyi bir işlemci.

Huawei nova 11 Pro, 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı ile donatılmış. Hafızayı artırmak için herhangi bir microSD kart yuvası olmasa da günümüz için fazlasıyla yeterli bir alan sağlıyor. Akıllı telefonun, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 ve 4G LTE ağ desteği var. Ek olarak; NFC, ekrana gömülü parmak izi okuyucu, yüz tanıma, ivmeölçer, jiroskop, pusula ve sanal yakınlık sensörü gibi özelliklerin hepsi mevcut. Ekrana gömülü parmak izi sensörü hassas ve parmak izinizi hızlı bir şekilde okuyabiliyor. Yüz tanıma ise anında tepki veriyor ve karanlık bir ortamda test ettiğimizde bile yüzümüzü tanımayı başardı.

Huawei nova 11 Pro’nun çalışması için gereken gücü, ultra hızlı şarjı destekleyen 4500 mAh’lık bir pil sağlıyor. Daha yüksek kapasiteli bir pil olabilirmiş diyebilirsiniz, ancak buna hiç gerek yok. Çünkü kutudan çıkan 100 watt’lık şarj cihazı pili sadece 10 dakikada yüzde 60 civarlarına, 20 dakikada ise yüzde 100’e kadar şarj edebiliyor. Bu gerçekten de çok çok kısa bir süre. Eğer 15 dakika içinde evden çıkmanız gerekse bile, telefonunuzu gününüzü kurtarabilecek kadar şarj etmeyi başarabiliyorsunuz.

Telefonun üzerinde bulunan stereo çift hoparlörler de iyi iş çıkarıyor. Herhangi bir ses bozulması fark etmedik ve maksimum ses seviyesi oldukça yüksek.

Oyun performansı tarafına baktığımızda telefon oldukça iyi performans gösteriyor. Asphalt 9’u yüksek ayarlarda hiçbir takılma veya donma olmadan oynamayı başardık. Hatta yarım saat civarı oynamamıza rağmen herhangi bir ısınma da hissetmedik.

Son olarak, pratikte her şeyi ne kadar açıklasak da telefonun benchmark testlerini yapmadan da olmaz. Huawei nova 11 Pro’yu test etmek için kullandığımız ilk uygulama, hem işlemci hem de grafik birimi verimliliği açısından değerlendirebildiğimiz Geekbench 6 oldu. Test sonucunda; tek çekirdek skoru 1006, çoklu çekirdek skoru 2388 puan çıktı. GPU testinde ise OpenCL kullanırken 2121 puan, Vulkan’da ise 2350 puan aldı.

Ardından, grafik gücünü test etmek ve oyunlarda ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için 3DMark performansına baktık. Bu tarafta Wild Life testinde 2497 puan, Sling Shot’da ise 6429 puan aldı.

En son, performans ve pil ömrünü doğru bir şekilde değerlendirebilen testler sunan PCMark ile de son testlerimizi yaptık. Huawei nova 11 Pro, Work 3.0 performans testinde 10599 puan alarak iyi bir skor elde etti. Pil çalışma süresini ölçen Work 3.0 pil ömrü testindeyse akıllı telefon, 10 saat civarı dayanmayı başardı.

nova 11 Pro Yazılım ve Arayüz Özellikleri Neler?

Şu an hepiniz kameraları anlatmamızı bekliyorsunuz biliyoruz, fakat ondan önce daha önemli bir şey var. O da Huawei telefonlarda Google hizmetlerinin çalışıp çalışmadığı ve Android marketten uygulama indirilip indirilemediği. Kısaca cevaplamak gerekirse; bunları endişe etmenize gerek yok.

Nova 11 Pro’da Google hizmetleri çalışıyor ve Android marketten sorunsuz uygulama indirebiliyorsunuz. AppGallery’de ülkemizdeki tüm bankalar dahil, en popüler uygulamaların hepsi ve daha fazlası mevcut. Whatsapp, Facebook, Instagram, Spotify ve Netflix gibi uygulamalar doğrudan AppGallery üzerinden indiriliyor, kuruluyor ve güncellemeleri yapılabiliyor.

Huawei nova 11 Pro, HarmonyOS 3.0 işletim sistemine ait, hızlı ve çok sayıda özelleştirme seçeneğine sahip EMUI 13 arayüzünde çalışıyor. Temalar, widget’lar, yazı tipleri, simgeler gibi birçok şey var. Kullandığımız süre boyunca da asla arayüzde gecikme veya çökme ile karşılaşmadık. Bu genel olarak iyi bir kullanıcı arayüzü olsa da bazılarınız Google hizmetleri yüklü olmadan rahat hissetmeyebilir. İyi haber şu ki, artık popüler uygulamaların çoğu mevcut. Eskiden AppGallery’den Gspace adlı bir uygulama yüklemeniz gerekiyordu ve Google'ın veya diğer geliştiricilerin uygulamalarını bu uygulamanın içinden yüklüyordunuz. Bugün hala Google uygulamalarına erişmek için bir ara uygulama gerekiyor, ancak her şey daha basit.

Artık AppGallery'de istediğiniz uygulamayı aratmanız yeterli. Yükle'ye dokunduktan sonra, eski Gspace'in yerini alan Gbox uygulamasını yüklemeniz isteniyor. Ardından, gerekli tüm izinleri verdikten sonra her şey normal bir Android akıllı telefonda olduğu gibi standart şekilde çalışıyor. Ayrıca uygulamalarda bulunan bildirim sorunları da Gbox ayarlarındaki “KLON” seçeneği ile ortadan kaldırılabiliyor. Üstelik GBOX tamamen reklamsız ve stabil çalışıyor.

nova 11 Pro Kamera Yetenekleri ve Performansı

Geldik en merak edilen kısma; kameralar. Telefonun üzerindeki kameralar, yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar vadeden oldukça etkileyici birçok özelliğe sahip. Arka tarafta iki kamera bulunuyor, bunlardan ilki f/1.9 diyafram açıklığına, PDAF (Faz Algılamalı Otomatik Odaklama) ve Lazer AF (Lazer Otomatik Odaklama) özelliklerine sahip 50 megapiksel bir kamera. Diğeri ise f/2.2 diyafram açıklığına, 112 derece açıya ve otomatik odaklamaya sahip 8 megapiksel ultra geniş kamera.

Ön tarafta da 2 adet kamera daha var. Bunlar; portreler için tasarlanmış, f/2.2 diyafram açıklığına ve otomatik odaklamaya sahip 8 megapiksel selfie kamerası ve 60 megapiksellik, f/2.4 diyafram açıklığı ve otomatik odaklama özelliklerine sahip ultra geniş açılı kamera. Akıllı telefon, hem arkadaki birincil hem de selfie kameralarıyla 4K çözünürlükte ve saniyede 30 kare video kaydedebiliyor. Ayrıca gyro-EIS (Elektronik Görüntü Sabitleme) ve HDR’ın yanı sıra 60 fps’de 1080p video kaydını destekliyor.

İşin kullanım kısmına gelirsek; öncelikle Huawei nova 11 Pro’daki kamera uygulamasının kullanımı kolay ve arayüzü sade. İçerisinde; Fotoğraf, Portre, Video, Gece, Vlog, Pro ve Panoramik gibi modlar bulunuyor. Bu modların her biri kendi ayarlarını barındırıyor. Örneğin, gece modunda pozlama süresi ve ISO ayarları düşük ışıkta iyi fotoğraflar çekmek için parlaklığı artırmak ve mümkün olduğunca fazla gürültüyü gidermek üzere otomatik olarak ayarlanıyor. Ya da benzer şekilde portre modu, nesneyi arka plandan ayırmak için gerekli ayarları ve algoritmaları otomatik olarak uyguluyor. Yani bulanıklık derecesini sizin ayarlamanıza gerek kalmıyor.

Nova 11 Pro’nun arkasındaki kameraların kalitesine gelince, sınıfı için mükemmel olduklarını söyleyebiliriz. Bizce 50 megapiksel sensörlü Ultra Vision kamera gerçekten harika, orta segmentten ziyade amiral gemisi seviyelerinde. Dışarıda, gün ışığında çektiğimiz fotoğraflar çok keskin, iyi seviyede kontrast ve canlı renklere sahip. Gölgeler ve parlak alanlar arasında da iyi bir aralık sunuyor. Kısacası, nova 11 Pro ile çektiğiniz fotoğraflar iyi ışıkta neredeyse mükemmel.

Diğer taraftan ana kamera geceleri de etkileyici. Düşük ışık koşullarında hala yüksek kontrastlı ve az gürültülü fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Karanlık alanlarda da fark edilebilir ayrıntılar yakalıyor. Otomatik modda çektiğimiz fotoğraflarda, Gece modu açık çekilenlere göre daha az kontrast oranına sahip, ancak fark çok belirgin değil.

8 megapiksel ultra geniş açılı kamera da iyi bir iş çıkarıyor. Bu kamerayla çekilen fotoğraflarda da kontrast ve parlaklık iyi. Ancak renkler ne kadar canlı olsa da birincil kamera ile aralarında az da olsa renk tonu farkı var gibi. Ultra geniş kamera aynı zamanda bir makro kamera görevi görerek, iki santimetreye kadar yakın nesneleri yakalayabiliyor.

Ön taraftaki iki kamera, özneyi arka plandan çok iyi ayırarak kaliteli özçekimler ve portreler çekebiliyor. Otomatik odaklama burada oldukça yardımcı oluyor diyebiliriz. Çektiğimiz fotoğraflardaki yüz detayları keskin ve cildin veya saçların dokuları ayrıntılı.

Sonuç

Toparlayacak olursak, Huawei nova 11 Pro, oyun da dahil olmak üzere üretkenlik veya eğlence için iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilen orta - üst segment bir akıllı telefon. Birinci sınıf bir tasarıma ve amiral gemisi cihazlarla rekabet edebilecek bir kamera sistemine sahip. Bizi etkileyen şey; kameraların sunduğu kalite, son derece hızlı şarjı, göz alıcı tasarımı ve yüksek kaliteli ekranı oldu. Ayrıca AppGallery son zamanlarda çok gelişti ve artık en popüler Google uygulamalarını yüklemek mümkün ve kolay.

Huawei nova 11 Pro’nun fiyatı, 24 bin 999 TL. Huawei Online Mağaza’dan edinebileceğiniz telefon için kampanya ve hediyeler de var. Ancak bu fiyat sizin bütçenizi aşıyorsa, daha uygun fiyatlı Huawei nova 11 modeline de bakabilirsiniz.

Eğer önceki nova modellerinden birini kullanıyorsanız ve telefonunuzu yükseltmeyi düşünüyorsanız, nova 11 Pro doğru tercih olabilir. Güvenlik ve işletim sistemi açısından daha güncel, dahili depolama artırılmış ve kamera performansı çok daha iyi hale getirilmiş durumda. Eğer ki başka marka bir telefon kullanıyorsanız da Huawei’nin size sunduğu bulut depolama hizmeti ve Drive ile hiçbir şeyinizi kaybetmeden nova 11 Pro’ya kolaylıkla geçiş yapabileceğinizi de belirtelim.

Huawei nova 11 Pro hakkında daha fazla bilgi almak için: https://consumer.huawei.com/tr/phones/nova11/buy/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei nova 11 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiHarmonyOS 3.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 778G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - GHz
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1200 x 2652 px
Grafik İşlemciAdreno 642L
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 164 x 7.9 mm
Ağırlık188 gr.