Huawei Watch Buds İnceleme

Eğer James Bond tarzı bir teknolojiye sahip olmayı hayal eden bir cihaz meraklısıysanız, Huawei Watch Buds tam size göre olabilir. İşte Huawei Watch Buds hakkında bilmeniz gereken her şey!

CHIP Online Notu 90
  • Hibrit tasarım
  • Parlak AMOLED ekran
  • İyi ses veren kulaklıklar
  • Kolay eşleştirme
  • Yenilikçi dokunmatik kontroller
  • Profesyonel sağlık yönetimi
  • Pil ömrü
  • Kimileri tarafından ağır ve kalın bulunabilir
Editörün Seçimi

Bugüne kadar birlikte çok sayıda akıllı saati yakından tanıdık, hatta ilk akıllı saat örneklerine de yakından baktık. Bugün de yine alanında bir ilk olan bir ürünü bu ekranlarda birlikte tanıyacağız. Kolumdaki bu saat, Huawei’nin yeni Watch Buds modeli. Ancak sadece bir saat değil. Aynı zamanda şöyle kapağını açtığınızda, içinde kulaklıklarını bulunduran bir akıllı saat. Manyetik açılır kapak ve içinde kulaklık bulunduran tasarıma sahip sektörün ilk akıllı saati olan Huawei Watch Buds, TWS kulaklıklar ve akıllı saatler arasındaki sınırları kaldırıyor.

Huawei, akıllı saat konusunda sınırları zorlamayı seviyor. Bunun bir başka örneğini, kısa bir süre önce sizlerle incelemesini paylaştığımız Huawei Watch D isimli akıllı saatte de görmüştük hatırlarsanız. O saat de tansiyon ölçümü yapabilen özel bir mekanizmaya sahipti. Watch Buds da kulaklıklarını içinde bulunduran 2’si 1 arada model olarak akıllı saatler içinde farklı bir yere yerleşiyor. Özellikle son dönemde akıllı saat ve kulaklıkların kullanımının oldukça yaygınlaştığını düşününce, bu tasarım şekli gerçekten şahane. Yanınızda kulaklıklar için ayrı bir kılıf taşımanıza gerek yok, ayrıca şarj etme derdi yok, nereye koydum, kaybettim endişesi yok. Dinleyeceğiniz zaman kulaklıklar saatin içinde, işiniz bittiğinde de yine koyacağınız yer belli.

Huawei'den kesinlikle benzersiz bir ürün, ancak bu hibrit giyilebilir cihaz gerçekten işe yarıyor mu? Ve daha da önemlisi, özellikleri fiyatına değer mi? Huawei Watch Buds'ı kullandık, hem saatin hem kulaklıkların günden güne nasıl performans gösterdiğini gördük ve şimdi bunları sizlerle paylaşma zamanı.

Huawei Watch Buds, her şeyden önce bu tasarım şekliyle gerçekten havalı ve ilgi çekici bir saat. Altındaki sürprizi göstermek için ekranı her açtığımızda, çevredeki insanların ilgisini çekmeyi başaran gerçekten bir mühendislik harikası. Saat kadranı, kadranın altındaki bir düğme aracılığıyla açılıyor. Aranızda bunun ne kadar sağlam olduğunu soranlar olacaktır. Kullandığımız süre içinde kulaklıkları çıkartmak için birçok kez kullandık ve bu süre zarfında hiçbir zaman kolay kırılabilir gibi hissettirmedi. Ayrıca Huawei de bunu pek tabii ki test etmiş. Test sonuçlarına göre, saatin kapağı 100 bin kez açılıp kapatıldıktan sonra bile normal şekilde çalışıyor.

Kulaklıklar, kapağın hemen altındaki yerlerine mıknatıslar yoluyla yerleşiyor. Mıknatıslar oldukça güçlü, saati baş aşağı tutsanız ve hatta sallasanız bile kulaklıklar düşmüyor, yerinden oynatmıyorlar. Huawei, bunun bu kadar sağlam olması için yenilikçi bir Karşılıklı Mıknatıs Dizisi kullanmış. Bu sayede, yüzey manyetik alan gücü tek bir mıknatısa göre yüzde 40 oranında daha yüksek. Böylece kulaklıklar saate adeta sabitleniyor. Kapağın alt kısmında da yerleşik bir şarj kutusu var, böylece saati kapattığınız anda kulaklıklar şarj olmaya başlıyor.

İçinde kulaklık bulundurması saati belirgin şekilde kalın hale de getirmemiş doğrusu. Bugüne kadar çok sayıda akıllı saat inceledik, onlar arasında çok ağır bulduğumuzu da söyleyemeyiz. Elbette en hafifi ve en incesi değil, ancak belirgin şekilde kaba ve kalın da görünmüyor. Huawei, saatin mümkün olduğunca normal bir akıllı saat şeklinde görünmesi için çaba sarf etmiş, ortaya da güzel bir sonuç çıkmış. Elbette bu öznel bir konu, kimi daha ağır ve kendini gösteren, kimi ise daha ince bir saat ister, bu noktada seçim sizin olacak.

Saatin gövdesi siyah paslanmaz çelikten yapılmış ve kahverengi 22 mm'lik uyumlu bir deri kayışla birlikte geliyor. Saatin ekranı 1.43 inç büyüklüğünde ve 466x466 piksel çözünürlüğünde AMOLED panelden oluşuyor. Lityum Alüminyum ve Silikon Cam’ın kullanıldığı ekran gayet parlak ve canlı görünüyor; arayüzü de bunu destekleyecek şekilde hazırlanmış ve özelliklerle geliştirilmiş.

Peki, bu saatin kapağı var, suya karşı dayanıklı mı? Bunun cevabı, evet. Huawei Watch Buds, kapak açıkken cihaz daha savunmasız olduğu için 2 farklı IP derecesine sahip bir akıllı saat. Saat kapalıyken IPX7 olarak derecelendiriliyor. Yani saatin kapağı kapalıyken duş alabilir, suya sokabilirsiniz. Ancak havuza vs. girmemeniz doğru olur. İçindeki kulaklıklar ise IPX4 sertifikasına sahip. Bunlar da su sıçramalarına karşı dayanıklılık gösteriyor. Olur da kulaklıkları ıslatır veya şarj kutusuna herhangi bir sıvı girerse pamuk çubuklarla veya bir kağıt havluyla silmeniz gerekir. Kulaklıkları egzersiz sırasında kullanırsanız da saatin içine koymadan kurulamanız doğru olacak.

Kulaklıkların tasarımı ise siyah renkte, gümüş desenli ve sekizgen yapıda hazırlanmış. Her bir kulaklığın ağırlığı yaklaşık 4 gram. Takması oldukça kolay ve kulakta da rahat duruyorlar. 3 adet değiştirilebilir silikon kulak ucu var. Bunlardan hangisi size uygunsa onu takmanız hem konfor hem müzikal performans açısından önemli. Saati ve dolayısı ile kulaklıkları eşleştirmede kullanacağınız Huawei Sağlık uygulaması içindeki Uç Uyum Testi yoluyla size en uygun silikon başlığı belirleyebiliyorsunuz. Kulaklıkların sapları veya kanatları olmadığı için sağlamlık konusunda endişeliydik. Ancak kullandığımız süre içinde kulaklıkların düşmesiyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık, bu konuda endişelenmenizin yersiz olacağını söyleyebiliriz.

Bu arada kulaklıkların küçük olduğuna bakıp ses ve özellik konusunda sığ olduğunu sanmayın. Bu kulaklıklar Aktif Gürültü Engelleme özelliğine sahip. Ayrıca üzerinde dokunmatik yüzey de barındırıyor ve hatta bunu Huawei’nin Geniş Alanlı Kulak İçi Dokunmatik Kontroller özelliğiyle genişletiyor. Dokunmatik kontroller yalnızca kulaklıkların dış kenarlarıyla sınırlı değil. Bu kulaklıkları taktığınızda, kulaklarınızın dış ve iç kenarları da dokunmatik yüzeye dönüşüyor. Böylece ister kulaklıklara ister kulaklarınıza dokunarak müziği kontrol edebiliyor, telefonunuza gelen çağrıları cevaplayabiliyor / reddedebiliyor ve gürültü engelleme özelliğini yönetebiliyorsunuz. Tepkisel olarak da bir gecikme veya tekleme yok, 2 ve 3 kez dokunarak fonksiyonları rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz.

Huawei Watch Buds, HarmonyOS 2 işletim sistemi ile çalışıyor. Saate yüklediğiniz tüm uygulamalar ekranda bir ızgara biçiminde görüntüleniyor, ancak bunu isterseniz liste şekline de dönüştürebiliyorsunuz. Bu arada Watch Buds’ta yeni özel saat yüzü tasarımına geçilmiş. Aralarında seçim yapabileceğiniz çok sayıda önceden yüklenmiş saat yüzü var. Saatin arayüzlerinde kulaklığa özel bir arayüz mevcut, kulaklığı çıkartınca da ekranda bir animasyon çıkıyor. Saat ana ekranında yukarıdan kaydırma yapınca, kulaklıklar kullanımdayken, tüm ayarlara saat ekranı üzerinden erişilebiliyor.

Bu saat arayüzlerinde saate ilişkin bilgileri aldığınız gibi kulaklıkların şarj durumunu görebiliyorsunuz. Arayüzdeki kulaklıklara ayrılan bu bölüme dokunduğunuzda, kulaklıkların gürültü engelleme modunu değiştirebiliyor, EQ efektlerine ve diğer ayarlarına ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca kulaklıklarınızı nereye bıraktığınızı unutursanız, saatteki Kulaklık Bul özelliği yoluyla kulaklıklarınızı bulabilirsiniz. Buna açtığınızda, kulaklıklar ses çıkarıyor ve bulmanız kolaylaşıyor. Öte yandan zaten Huawei, bu saati satın alacaklara kayıp kulaklık desteği de sağlıyor.

Watch Buds, Huawei telefonlarla olduğu gibi Android veya iOS fark etmeksizin her akıllı telefonla senkronize olabiliyor. Saati bir telefonla eşleştirdiğinizde hem saatin hem de kulaklıkların tüm özelliklerini Huawei Sağlık uygulaması üzerinden yönetebiliyorsunuz. Huawei Sağlık uygulamasını da hem Huawei AppGallery hem Google Play hem App Store’da bulabiliyorsunuz.

Elbette elimizdeki saatte de Huawei’nin bugüne kadar ürettiği diğer akıllı saatlerdeki fonksiyonlar mevcut. Sağlık ve fitness konusunda hemen her şey bileğinizde. Egzersiz seçenekleri, uyku takibi, stres analizi, SpO2 ölçümü, kalp atış hızı gibi fonksiyonlar kullanıma hazır durumda. Saat kolunuzda olduğunda sağlığınızla ilgili verileri işliyor ve bunları telefonunuzdaki Huawei Sağlık uygulamasına aktarıyor. Detaylı analiz raporlarını uygulama üzerinden görebiliyorsunuz. Bu arada Huawei Watch Buds, daha doğru sağlık izleme verileri sağlayan yükseltilmiş TruSeen 5.0+ kalp atış hızı izleme teknolojisini kullanıyor. Bu da sağlığınız hakkında daha doğru ölçüm yaptığı anlamına geliyor. Saat ayrıca egzersizler için bir otomatik algılama moduna sahip. Yani düzenli egzersiz yapıyorsanız, antrenman planları da oluşturabilir ve bu saatten maksimum verim alabilirsiniz. Açık alan koşucular için GPS desteğinin olduğunu da söyleyelim.

Saatin içindeki kulaklıklara döndüğümüzde ses performansını etkileyici bulduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kulaklıklar gayet dengeli bir ses üretiyor. Varsayılan, Basları yükselt, Tizleri yükselt ve Sesler gibi 4 farklı ön tanımlı ekolayzır ayarına sahip. Yine dediğimiz gibi Aktif Gürültü Engelleme özelliği içeriyor. Bunu kapatabiliyor veya dış sesleri daha net duyabilmek için Dış farkındalık moduna alabiliyorsunuz. Gürültü engelleme konusunda da fazlasıyla başarılı. Müzikle birleştiğinde dış seslere veda edebilirsiniz.

Öte yandan bu kulaklıklar Yapay Zeka Gütültü Engelleme Araması gibi pratik bir özelliği de içeriyor. Watch Buds, bas titreşimlerini algılayan ve harici ses parazitini en aza indiren arama gürültüsü engelleme donanımına ve kemik iletim sensörleriyle donatılmış. Çift mikrofonlu gürültü önleme özelliği, ortam gürültüsünü filtreliyor. Böylece kulaklık üzerinden yapacağınız telefon görüşmelerinde karşı taraf sizi net şekilde duyabiliyor.

Bu arada kulaklıklar birbirine çok benziyor, hangisini sağ hangisi sol kulağa takacağım diye karıştırmanız normal, ancak bu önemli değil. Zira Adaptif Tanımlama Teknolojisine sahip. Adaptif Tanımlama Teknolojisi, sol ve sağ ses kanallarını otomatik olarak düzeltiyor; böylece 2 kulaklığı birbirinden ayırt etmek zorunda kalmadan kulaklarınıza takabiliyorsunuz.

Peki, Huawei Watch Buds’ın pil ömrü ne kadar? Saatin pili ne kadar dayanıyor, kulaklıklar kaç saat müzik dinletiyor? Huawei, Watch Buds için 3 günlük bir kullanım süresi olduğunu söylüyor ve test ettiğimizde de bu süreye ulaştığını gördük. Ancak burada önemli bir nokta var: Pil süresi 3 gün, ancak bu süre kulaklıkları sürekli kullanıp şarj döngüsüne sokunca oluyor. Yani cihazın tüm işlevleri aynı anda ve kesintisiz kullanıldığında. Eğer kulaklıkları kullanmıyorsanız, saatin güç tasarruf modunu açabilir ve saatin kulaklıkları düzenli olarak şarj etmesini engelleyerek, saattin pil ömrünün 7 güne kadar uzamasını sağlayabilirsiniz.

Kulaklıklar da ANC etkin değilken yaklaşık 4 saat, bu özellik açıkken ise yaklaşık 3 saat dinleme süresi sunuyor. Şarj etmek istediğinizde ise zaten ayrı ayrı şarj etmenize gerek kalmaması büyük avantaj. Saatin 2’si 1 arada tasarımı sayesinde, kulaklıkları saatin içine koyduğunuzda şarj olmaya başlıyorlar. Kutusundaki şarj pediyle de saati şarj ediyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak baktığımızda Huawei Watch Buds oldukça ilginç ve kullanışlı bir akıllı saat - kulaklık hibriti olmuş. Açıkçası ilk intibada bu ürüne ihtiyaç duymayacağınızı ve kulaklıkların saatin içinde olmasının kullanım noktasında ne gibi bir avantaj getireceğini düşünmeniz normal, fakat birkaç gün kullandıktan sonra bu düşünceden hızlıca sıyrılacağınızı söyleyebiliriz. İşe gidip gelirken kulaklıkları çantada aramak zorunda kalmamak büyük lüksmüş doğrusu. Ayrı olarak şarj etmek zorunda kalmamak da öyle. Cihazları ayrı ayrı değerlendiriğimizde ise saatten de kulaklıktan da performans bakımından gayet memnun kaldık. Her bakımdan başarılı bir ürün olmuş Watch Buds. Fiyatı ise 9 bin 999 TL şeklinde. Yanında avantajları da var. Huawei, kayıp kulaklık desteği veriyor, ayrıca Huawei Akıllı Tartı 3 ve Watch Serisi Kablosuz Şarj Cihazını da hediye ediyor. Detaylara bu linkten, ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch Buds
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Ekran 1.43 inç AMOLED
Çözünürlük 466x466
Pil Ömrü 7 güne kadar (saat), 4 saate kadar (kulaklıklar)
Uyumluluk EMUI 12 ve üstü, Android 7.0 ve üstü, iOS 9.0 ve üstü
Bağlantılar Bluetooth, NFC, GPS
Boyutlar 47 x 47.5 x 14.9 mm (saat), 21.8 x 10.3 x 10.3 mm (kulaklık)
Ağırlık 66.5 gr. (saat), yaklaşık 4 gr. (kulaklık)