Huawei Watch D İnceleme

Huawei’nin tansiyon ölçümü yapan yeni akıllı saati Watch D’yi inceledik.

CHIP Online Notu 88
  • Kolay tansiyon ölçümü
  • Doğru EKG okumaları
  • 1 haftalık pil ömrü
  • Canlı ekran
  • Kolay eşleştirme
  • Spor takibi
  • Kayışı kalın ve takması nispeten zahmetli

Bugün tansiyon ölçme özelliği sebebiyle uzunca bir süredir merak edilen Huawei’nin yeni akıllı saati Watch D modelini birlikte tanıyacağız. Huawei, bu saati 2021'in sonlarında tanıtmıştı, ancak tansiyon ölçme özeliği sebebiyle gerekli sertifikaları alması ve batı pazarlarında satışa sunması 2022'nin sonlarını buldu. Neyse ki sonunda saat Türkiye’de de tanıtıldı ve elimize ulaştı.

Huawei Watch D Tasarımı Nasıl?

Huawei Watch D, Watch serisinden aşina olduğumuz dairesel ekran yerine dikdörtgen ekranla gelen ilk Huawei cihazı. Üzerinde taç veya süslü tuşlar bulunmuyor, sadece alüminyum kasanın sağ tarafında 2 düğme var. Elimizde Grafit Siyahı rengiyle bulunan saatin kayışı da kan basıncı ölçülmesine yardımcı olacak şekilde özel olarak üretilmiş, yani 3’ncü parti bir kayışla değiştirme seçeneği yok. Kutusu içinden M ve L olmak üzere 2 farklı boyutta kayış çıkıyor. Böylece kolunuza uygun olanı takabiliyorsunuz. Floroelastomer kauçuk malzemeden üretilen bu kayışın içinde tansiyon ölçümü yapılırken kullanılan bir hava yastığı yer alıyor. Bu yastık, tansiyon ölçme işlemi esnasında için hava dolarak şişiyor. Bu arada elbette saati sürekli bu yastıkla kullanmak zorunda değilsiniz. İsterseniz çıkartabiliyorsunuz.

Kayış oldukça kalın tasarlanmış ve bileğinizin büyük bölümünü kaplıyor. Bu sayede oldukça güvenli ve rahat hissettiriyor. Fakat biraz kaba durduğunu söylemek lazım. Öte yandan kayış boyunu ayarlamak için eklenen kızak mekanizmasının ayarlanması da diğer Huawei Watch modellerine göre biraz zahmetli. Ancak işin kozmetik tarafını bir kenara bırakacak olursak, bu saatin kan basıncı ve tansiyon ölçümü yapılabilmesi için böylesi bir kayışa ihtiyaç duyması gayet anlaşılabilir bir durum. İşin kozmetik tarafı öznel.

Saatin ekranı 1,64 inç büyüklüğünde AMOLED panelden oluşuyor ve bu ekran 456x280 piksel çözünürlük üretiyor. Ekran tıpkı diğer Huawei Watch'larda olduğu gibi parlak ve renkli. Arka kısmında da sensör ve tansiyon kayışı için bağlantı noktası yer alıyor.

Konfor olarak rahat bulduğumuz saat aynı zamanda IP68 seviyesinde suya karşı dayanıklı yapıda geliştirilmiş.

Huawei Watch D Özellikleri Neler?

Huawei Watch D, diğer Huawei Watch akıllı saatlerinden aşina olduğumuz yeteneklere sahip. Egzersiz takibi, uyku analizi, kalp atış hızı, Spo2 ve stres ölçümünün yanı sıra cilt sıcaklığı ölçümü de yapabiliyor. Sağlık verilerinizi sürekli olarak takip edebiliyor ve durumunuzda ciddi değişiklikler olduğunda sizi bilglendiriyor. Gerektiğinde su içmeniz, derin nefes almanız ve 1 dakikalığına bile olsa sakinleşmeniz için uyarılar verebiliyor.

Bu arada sporla ilgilenenler için GNSS konumlandırması sayesinde dış mekan rotalarını hassas bir şekilde takip ede bildiğini de söyleyelim.

Yine telefonunuza gelen bildirimler ve gelen aramalar ekranına düşüyor, hepsini buradan takip edebiliyorsunuz. Telefon görüşmelerini saat üzerinden yapma imkanı ise yok. Gelen çağrıları sadece ekran üzerinden kabul edebiliyor veya reddedebiliyorsunuz. Saat ile ilgili tüm ayarları ve sağlık durumunuz hakkında tüm detaylı analiz takibini ise yine uygulaması üzerinden yapıyorsunuz. Huawei Sağlık uygulaması ile telefonunuzla bağlayabildiğiniz saat, Huawei telefonlar başta olmak üzere hem iOS hem Android işletim sistemli telefonlarla çalışabiliyor.

Saatin sağ tarafındaki tuşlardan alttaki direkt olarak tansiyon işine atanmış. Bu tuşa bastığınızda saat tansiyon adımına geçiyor ve buradan ölçüm yapabiliyorsunuz. Ölçümü başlattığınızda saatin kayışının içindeki hava yastığı şişiyor, kolunuzu sıkıştırıyor ve ölçüm süreci başlıyor. Bu süre içinde ekranda gösterilen şekilde durmanız ve konuşmamanız doğru ölçüm için önemli. Ayrıca tabi saati kolunuza doğru takmanız da mühim. Zira bol takarsanız, hava yastığı şişince kayışın arasından dışarı taşıyor ve ölçüm başarısız oluyor.

Tıpkı tansiyon cihazlarında olduğu gibi bir tansiyon ölçüm işlemi bu tarz akıllı saatlerde daha önce edinmediğimiz bir deneyimdi. Özellikle işi tansiyon ölçmek olan ancak bilek tabanlı ölçüm yapan cihazlar, kolun üst kısmından ölçüm yapan cihazlar kadar hassas ölçüm yapamıyorlar. Bunun nedeni bilek bölgesinde kan damarlarının daha ince olması. Bu nedenle okumalar yüzde 100 doğru olmayabiliyor. Bu nedenle Watch D’yi geleneksel tansiyon cihazıyla da bir eczanede karşılaştırdık. Bunun sonucunda 10 mm Hg kadar bir sapma gösterdiğini gördük ki bu gayet kabul edilebilir bir sonuç. Elbette net olarak tıbbi bir cihaz değil, en azından fikir almanızı sağlıyor. Bu anlamda günlük hayatta düzenli olarak tansiyon ölçümü yapmanız gerekiyorsa size fikir verecektir.

Pil Ömrü Ne Kadar?

Huawei Watch D’nin pil ömrü için tipik kullanım senaryosunda 7 günlük süre vadediliyor. Bu süre elbette kullanım şeklinize göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle ekranı her zaman açık kullanıyorsanız 3 - 4 güne kadar dayanım gösteriyor. Fakat ekran kapalı, diğer fonksiyonlar açık ve günde 1 veya 2 kez EGK ve tansiyon ölçümü yapıyorsanız bu süreye 1 veya 2 gün daha ilave edebilirsiniz. Bu anlamda pil ömrü konusunda oldukça tatmin edici bir saat olduğunu söyleyebiliriz. Şarj etmeniz gerektiğinde de saatin kutusundan çıkan kablosuz şarj pedini kullanabiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç olarak toparladığımızda Huawei Watch D, akıllı saatler arasında tansiyon ölçme özelliğiyle farklılık gösteriyor. Özellikle sağlık konusunda titiz davrananlar oldukça mutlu olacaklardır. Kan basıncı dışındaki diğer sağlık verileri de gayet iyi şekilde çalışıyor. Düzenli egzersiz yapan ve uyku verilerini dikkate alanlar için de iyi bir eküri olacaktır kanaatindeyiz. Fiyatı ise Huawei Online Mağaza’da hediyeleriyle birlikte 8999 TL şeklinde, ancak şu an satışta değil. Yakın zamanda satışa çıkacaktır kanaatindeyiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch D
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
88
Ekran 1.64 inç AMOLED
Çözünürlük 456x280
Su Koruması 456x280
Pil Ömrü 7 güne kadar
Uyumluluk HarmonyOS 2 ve üstü, Android 6.0 ve üstü, iOS 12.0 ve üstü
Bağlantılar Bluetooth 5.1, NFC, GPS
Boyutlar 51 x 38 x 13.6 mm
Ağırlık 51 x 38 x 13.6 mm