Intel’in son bombası

Intel Pentium4 2.4 GHz, northwood çekirdeğine sahip olan ve masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmış son teknoloji ürünü bir işlemci. Son teknoloji ürünü dedik, çünkü bu işlemci NetBurst mikro mimarisinin yanı sıra 0.13 mikron teknolojisine göre üretildi.

Intel Pentium 4 2,4 GHz İnceleme
CHIP Online Notu 75

Bu sayede yüksek bir performansa ulaşan bu işlemci ailesi, hem kişisel kullanım hem de profesyonel kullanımlı isteklere cevap verebiliyor.Intel Pentium 4 2.4 GHz’in önemli bir özelliği, önceki işlemcilere göre düzeltilmiş ve genişletilmiş multimedya komutlarının entegre edilmiş olması. Bu sayede dijital müzik, oyun, resim veya bu aralar popüler olan MPEG4 video hazırlama gibi işlemlerde, tam kapasite bir çalışma elde edilebiliyor. İşlemci, stabil çalışma, düşük güç tüketimi ve yüksek performansı ile de gelecekte çıkacak olan program ve uygulamaları sorunsuzca çalıştırabilmek için tasarlanmış. Özellikle Windows XP işletim sistemi ile birlikte çalışması bu performans değerleri daha da arttırıyor.Teknik özellikler:2,4 GHz saniyedeki döngü sayısını belirliyor. Yani bu işlemci saniyede 2,4 milyar döngü hızında çalışabiliyor. 512K’lık level-two cache’e sahip olan işlemci, üzerinde 55 milyonun üzerinde transistor barındırıyor ve 142 adet gelişmiş SSE2 komutlarını içeriyor. Bu işlemcinin bir özelliği 200mm wafer yerine 300mm wafer kullanması. Bu sayede yüksek performanslı bir işlemci düşük maliyetle elde edilebiliyor. Diğer bir önemli özellik de, Pentium III sistemler ile birlikte P6 mimarisinin sonuna gelen Intel’in yeni işlemcilerde Intel NetBurst mimarisini kullanması.Intel Pentium 4 2.4 GHz, çeşitli isteklere cevap verebilmesi için intel 850 ve intel 845 chipsetleri ile SIS ve VIA chipsetleri tarafından destekleniyor. Burada fiyat/performans göz önünde bulundurulduğunda, i845, VIA ve SIS ön plana çıkıyor. Tam güç isteyen kullanıcılar ise, i850 tercih etmeli. Nedeni, bu chipsetin RDRAM modülleri ile çalışması. Buna karşın bu tür bir sistemin diğerlerine göre daha pahalı olduğunu da unutmamak gerek.

Özetle

SSE-2 optimizasyonunu kullanan bu işlemci, office uygulamalarında çok iyi bir performans sergiliyor. Güç tüketimi de, işlemcide oldukça iyi. Oyunlardaysa, işlemcinin rakiplerine göre biraz geride kaldığını söylemeliyiz. Buna karşın SSE2 uyumlu uygulamalarda Pentium 4 2.4 GHz, fark atmayı başarıyor. Aynı başarıyı dijital video işleme uygulamalarında da görebildik.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Intel Pentium 4 2,4 GHz
Ürün Markası Intel
CHIP Online Notu
75
Okuyucu Yorumları