1935 yılında Almanya da kurulan temizlik aletleri üreticisi Karcher, Türkiye’de çok göz önünde olan bir marka değil ancak yine de kullanıcıları bu markayı iyi tanıyorlar. Temizlik konusunda uzmanlaşmış olan firmanın basınçlı yıkayıcılar, bahçe aletleri, ıslak ve kuru elektrikli süpürgeler gibi ürünleri bulunuyor. Karcher şimdi, çok popüler olan robot elektrikli süpürgeler alanında da adını duyurmak istiyor. Bu amaçla ürettiği RCV 5 de kağıt üzerinde oldukça etkileyici bir ürün olarak görünüyor.
Mobil uygulama üzerinden kontrol edilen süpürge, üzerindeki LiDAR sensörleri sayesinde evin haritasını çıkarıyor ve her oda için ayrı temizlik parametreleri oluşturmaya da izin veriyor. Kullanıcısına zengin temizlik seçenekleri sunan bu minik robotu biz de test edip masaya yatırdık. Bakalım Karcher RCV 5 görevlerinde ne kadar başarılı?

Karcher RCV 5 Tasarımı Nasıl?
Karcher RCV 5, piyasadaki diğer robot süpürgelerden çok farklı bir tasarıma sahip değil. Alçak profilli, dairesel bir şekle sahip ve ayrı bir şarj istasyonuyla birlikte geliyor. Cihazın ölçüleri 9,7cm (yükseklik) x 35 cm (Çap) boyutlarında. Şarj istasyonu ise 9,9 x 13,5 cm boyutlarında, ki bu kadar küçük bir kablosuz şarj istasyonuna sahip olduğu için evde fazla yer kaplamadan köşesinde görevini beklemesi güzel bir özellik.
Robot süpürgenin üst kısmında iki düğme var. Bunlardan biri temizleyiciyi başlatmak/durdurmak için, diğeri ise istasyona geri dönmesi için kullanılıyor. Robotun gövdesindeki 330 ml'lik dahili atık haznesine ise bu iki düğmenin altındaki kapağı kaldırarak ve hazneyi yerinde tutan iki klipsi serbest bırakarak erişilebilirsiniz.

Ayrıca arka tarafta çıkarılabilir 240 ml'lik su tankı, ön tarafta ise çift lazerli bir kamera sistemi yer alıyor. Öte yandan bu süpürgede kirli su kabı bulunmuyor. Ayrıca yüksek fiyatlı robot süpürgelerde görmeye alıştığımız kendini temizlemesine yardımcı olan bir şarj istasyonu da yok. Bu sayede hem fiyatı uygun kalıyor, hem de evde çok az yer kaplıyor. Ancak, her temizlikten sonra robot süpürgenin paspasını temizlemeyi sevmeyenler için bunlar uygun özellikler değiller. Kutusunda ayrıca iki yan fırça, iki silme bezi, iki filtre ve bir kullanım kılavuzu bulunuyor.

Karcher RCV 5 Performansı Nasıl? Robot Nasıl Çalışıyor?
Robot süpürge Karcher RCV5 tüm klasik robot süpürgeler gibi, üzerindeki LiDAR sensörleriyle haritasını çıkardığı odaların tabanını şerit şerit temizleyerek çalışan bir cihaz. RCV5 kuru temizlik sırasında, vakumla yerdeki tozları emerken, ıslak temizlik sırasında da fayans, mermer, ahşap gibi katı yüzeyleri süpürürken, küçük bir miktar su püskürterek tozların sıvıya hapsolması sağlıyor ve sonra paspasıyla üzerinden geçerek bu kiri yerden alıyor. Elbette paspas kendini temizleyemediği için, temizliğin sonuna doğru paspas da artık kirlemiş oluyor ve yeni bir temizliğe başlamadan önce bu paspası da yıkayıp temizlemek gerekiyor.

RCV5’in sert yüzeyleri temizlerken halı kenarına geldiğinde, paspasının halının köşelerine ve kenarlarına takıldığı durumlar da az değil. Elbette her evdeki halı farklı boyut ve ağırlıkta olacağı için, bu durum halıdan halıya değişebilir ama kalın halıların üzerine çıkarken veya kenarından geçerken, paspasın halıya takılabilme riski bulunuyor. Bu durumda robota biraz yardım edip, hareketine devam etmesi için onu iteklemek de gerekebilir. Aslında paspas modunu aktif ettiğinizde robotun halılardan otomatik olarak kaçınma özelliği bulunuyor, böylece paspasın halıya takılmasını engellemeye çalışıyor ancak normal süpürme modunda da kalın halıların paspasa takıldığı küçük kazalar yaşanabiliyor.
Cihazda ayrıca merdivenden düşmesini engellemek veya odadaki mobilyalara çarpmasını önlemek için ek sensörler bulunuyor. Bu noktada işini iyi yapıp çarpışmalardan kaçındığını gözlemleyebiliyoruz.

Mobil uygulamasından robotun hangi odaları ve hangi sırayla temizlemesi gerektiğini önceden seçip programlayabiliyorsunuz. Böylece sırayla görev yerlerini dolaşıp temizliğine devam edebiliyor. Eğer bir yere takılır, tıkanır, işini yapamaz duruma gelirse size sesli şekilde uyarı verebiliyor. Yine mobil uygulama üzerinden, her oda için farklı bir temizleme seçeneği de belirleyebilirsiniz. Örneğin, mutfak için sadece paspas özelliğini devreye alabilirken, salon için paspas ve vakum özelliklerini seçebilirsiniz. Ve yine temizliğin hangi saatlerde başlayacağını da, uygulamada belirleyip otomatiğe alabilirsiniz.
Karcher RCV 5, temizlikten sonra yine istasyonuna dönüyor. Bu noktadan sonra cihazın gövdesindeki kir tankını alıp boşaltmalı ve temizleyerek yeniden yerine takmalısınız. Ayrıca RCV 5’in gürültü seviyesi olarak da 66 desibel bir ses çıkardığı gözleniyor ki, bu da bir odada konuşan 2 kişinin çıkardığı gürültü seviyesine eşdeğer.

Mobil uygulamasını kurmak içinse, kutudan çıkan kitapçığın üzerindeki QR kodunu okutabilirsiniz. Kurulum sırasında mobil uygulamadaki görsel destekli yönlendirmeleri takip etmeniz yeterli oluyor. Cihaz zaten kutusundan monte edilmiş olarak çıkıyor. Sizin sadece evin zemin haritasını oluşturmanız için robotu odalarda dolaştırmanız gerekiyor. Uygulama ayrıca, ev dışındayken robotu kontrol etmenizi de sağlıyor ancak robotun evde genellikle halıya takılması veya dar alanlara sıkışıp kalması gibi bir kötü alışkanlığı olduğundan, evde biri olmadan çalıştırmak çok da anlamlı değil.

Karcher RCV 5 Pil Ömrü Nasıl? Şarjı Ne Kadar Dayanıyor?
Robot süpürgenin pil kapasitesi, 2 saatlik bir çalışma ömrü sunuyor. Bu da yaklaşık 100 metre karelik bir evin temizliği için fazlasıyla yeterli oluyor. Daha büyük evlerde eğer pilinin yeterli gelmeyeceğini anlarsa, Karcher RCV 5 temizliği yarıda bırakıp şarj olmaya gidiyor ve tamamen şarj olduğunda ise kaldığı yerden temizliğe devam ediyor. Robotun tükenmiş pilini tam kapasiteyle şarj etmesi ise 4 saate yakın sürüyor. Bu da gün içinde işi bittikten sonra robotun kendini tamamen şarj etmesi için yeterli.

Sonuç
Karcher RCV 5, klasik dairesel formlu bir robot süpürge olarak piyasadaki rakiplerinden çok farklı bir hizmet sunmuyor. Üzerinde LiDAR sensörü ve çarpmalara, düşmelere karşı sensöler yer alıyor. Vakum temizliğinin yanında paspas yapabilmesi de güzel bir yetenek. Pil ömrü olarak da temizlik için yeterli olan 2 saatlik süre sunuyor. Küçük şarj istasyonuyla evde yer kaplamadan kendini saklaması da ayrıca bir şıklık. Öte yandan cihazın evdeki halıları çok sevdiği söylenemez veya mobilya ayaklarının yarattığı dar köşelerde sıkışıp kalabilme gibi acemilikleri var.
Sert zeminden halılara geçişte sık sık paspasın halıya takıldığına şahit olabilirsiniz. Üstelik Türkiye’deki satış fiyatı da, satıcıdan satıcıya değişmekle beraber, 20 bin lira seviyesinin üzerine çıkabiliyor. Fiyatı ucuz da sayılmaz. Şu anda piyasada yarı fiyatına robot süpürgeler bulunabiliyor. Karcher RCV 5 ise aslında bu kadar yüksek fiyat isteyecek kadar zengin özelliklere sahip değil, dolayısıyla sunduğu özelliklerine oranla fiyatının yüksek kaldığını söylemek de mümkün.