Keenetic Extra DSL & Air İnceleme

CHIP olarak bir evi daha internete kavuşturduk! İşte Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Performans
  • Kolay kurulum
  • Güvenlik seçenekleri
  • Çift bant desteği
  • USB portu
  • Uygun fiyat

İnternete ilişkin bugüne kadar sayısız makale yazdık, evleri internetle buluşturmak üzere çok sayıda ürün inceledik, hatta zaman zaman interneti eve veya iş yerinize etkin şekilde yayabilmeniz adına bunu nasıl yapabileceğinizi de sizlere yerinde gösterdik. Bugün de yeni bir ürün incelemesi ve yeni bir nasıl yapılır makalesiyle karşınızdayız.

Ağ Genişleticisi Arayanlar İçin Öneri

Evde iyi bir modeme ihtiyacınız varsa, hatta eviniz veya ofisiniz geniş veya katlı ise ve bu nedenle iyi bir ağ genişleticisi ile interneti diğer odalara veya katlara optimum şekilde yaymak gibi bir fikriniz varsa, bugün sizlerle beraber deneyimleyerek inceleyeceğimiz Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air iyi bir çözüm olabilir. Peki, bu ürünler nedir ve nasıl çalışır? Şimdi gidip, bu ürünleri yerinde, sizlerle beraber deneyimleyerek incelemeye başlayalım.

Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air

Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air

Evet, evimize geldik. Elimizde 2 ürün var. Bunlardan biri Keenetic Extra DSL, bir diğeri ise Keenetic Air. Bunlardan Keenetic Extra DSL, bir evin ihtiyacı olan interneti tek başına karşılayabiliyor. Keenetic Air ise, eviniz genişse, yani evin arka odalarına sinyal ulaşmıyorsa veya iki katlı bir evdeyseniz, üst katta internete erişim sıkıntısı yaşıyorsanız devreye giriyor. Şimdi önce Keenetic Extra DSL'i yakından tanıyalım, kurulumunu yapalım, ardından da Keenetic Air ile interneti evin üst katına ulaştıralım.

Keenetic Extra DSL Özellikleri Neler?

Keenetic Extra DSL, hem VDSL2/ADSL2+ Modem Router olarak görev yapabiliyor hem de Wi-Fi Mesh cihaz olarak kullanılabiliyor. Keenetic Extra DSL 200Mbps'ye kadar VDSL2 teknolojisini destekliyor. Eğer altyapınız iyiyse bu cihaz size maksimum fayda sağlarken, arka yüzünde yer alan 4 Ethernet portu ile IPTV ve Akıllı TV'ye veya diğer farklı cihazlara kabloyla iletim de sağlıyor.

Ayrıca yan tarafında bir USB portu da mevcut. Bu portu da kullanarak varsa 4G modeminizi, USB sürücü veya yazıcınızı da bağlayabiliyorsunuz. USB portu ayrıca KeeneticOS ile isteğe bağlı sunulan AFP, Time Machine, Medya Sunucu, İndirme Merkezi, Packet Capture gibi uygulamaları kullanmanıza da imkan tanıyor.

Çift bant desteği gösteren Keenetic Extra DSL, 2.4 GHz bantta 300 Mbps, 5GHz'de ise 867 Mbps ile totalde 1200 Mbps Wi-Fi sınıfında bir cihaz olurken, üzerinde yer alan 4 adet 5 dBi gücünde anteni ile de geniş bir menzil alanı sağlıyor. Cihazda bulunan antenlere ek olarak 4 adet donanımsal wireless amplifier ile mobil sinyalleri router cihaza çok daha verimli bir şekilde alınabiliyor.

Keenetic Extra DSL ve diğer tüm Keenetic cihazlar WPA3 & OWE güvenlik protokollerini destekliyor. Bu sayede kablosuz ağ güvenliği en yüksek standartlara kavuşmuş oluyor. Gelişmiş network izolasyonu ile güvenliği düşük olan IoT cihazlar için de ağda network izolasyonu sağlayabiliyor.

Yedeklenebilir Güvenilir İnternet Seçenekleri

Keenetic Extra DSL yedeklenebilir güvenilir internet seçenekleri ile geliyor. Extra DSL sonlandırılabildiği internet türleri ve yapabildikleri dikkate alındığında boyundan büyük işler çıkarıyor denebilir. Extra DSL'de birden fazla internet istenirse aynı anda farklı cihazlarda kullanılmak için sonlandırılabilir, istenirse de yedeklilik için kullanılabiliyor. Örneğin, DSL hattınıza ek olarak Fiber internetinizi ethernet portu ile sonlandırabilirsiniz.

Extra DSL'de Paylaşım Özelliği

Keenetic WISP teknolojisini de yedeklilik ve eş zamanlı olarak kullanmaya imkan tanıyor. Akıllı telefonunuzun hotspot özelliğini kullanarak mobil cihazınızdaki internet planınızı Extra DSL üzerinden ağdaki diğer cihazlarla da paylaşabiliyorsunuz. Ya da dilerseniz USB portuna USB dongle takarak internetinizi 3G/4G dongle ile sonlandırabilirsiniz. Örneğin; eczane gibi internet erişiminin kritik olduğu bir yerde DSL üzerinden erişimin gittiğini düşünelim. Extra DSL cihazında WISP özelliğini aktif hale getirerek POS cihazı, kamera ve alarm gibi kritik cihazlarınızın kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bulut Temelli KeeneticOS İşletim Sistemi

Bulut Temelli KeeneticOS İşletim Sistemi

Extra DSL, KeeneticOS bulut temelli mimarisi ve sezgisel arayüzü sayesinde kullanıcılara kurulumdan yönetime kadar kolaylık sağlıyor. KeeneticOS üzerindeki arama özelliği sayesinde ihtiyacınız olan menüye kolaylıkla gidebilir, isterseniz tamamı Türkçe olan teknik makalelere erişebilirsiniz.

Hotspot Üzerinden İnternet Erişimi

Extra DSL ve diğer Keenetic cihazlarda sunulan ekle-çıkar bileşenler kullanıcıya üst düzey bir özgürlük sağlıyor. Dilediğiniz bileşeni yükleyip, kullanmadığınızı çıkarmakta özgürsünüz. Örneğin, VPN bağlantıları sağlamak isterseniz VPN bileşenini yazılımınıza ekleyerek özelliği aktif hale getirebilirsiniz. Ya da işletmenizde misafirlerinize hotspot üzerinden internet erişimi sağlamak isterseniz Captive Portal ve Hotspot bileşenini indirmeniz işinizi görecektir.

Keenetic Omni DSL ve diğer Keenetic cihazlarda sunulan bazı bileşenler şöyle sıralanabilir: Bittrorrent, OpenVPN, Captive Portal, Packet Capture gibi.

Keenetic Extra DSL Nasıl Kurulur?

Keenetic Extra DSL Nasıl Kurulur?

Evet, cihazla ilgili yeterince bilgi sağladığımıza göre şimdi kuruluma geçelim. Keenetic Extra DSL'in kurulumu da oldukça basit. Cihazın kurulumunu dakikalar içinde yapabiliyorsunuz. İlk yapmanız gereken elbette Keenetic Extra DSL'ı prize takmak ve telefon hattına bağlamak.

Ardından cihazın üzerindeki durum LED'leri stabil hale gelecek. Şimdi telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan Wi-Fi ağında Keenetic Extra DSL'i görebilirsiniz. Buna bağlanmaya çalıştığınızda sizden şifre isteyecek, cihazın hemen arkasında Wi-Fi şifresini görebilirsiniz.

Bilgisayar ve Telefon Üzerinden Kurulum

Şimdi eğer kurulumu bilgisayar üzerinden yapacaksanız, adres çubuğuna my.keenetic.net yazıyor, eğer telefon üzerinden yapacaksanız ise Keenetic uygulamasını cebinize indiriyorsunuz. Uygulama, hem Android hem iOS işletim sisletim sistemlerinde var. Biz ayarları uygulama üzerinden yapacağız. Daha sonra cihazın web arayüzüne de bir göz atarız.

Uygulamaya girdiğinizde sizi kurulum sihirbazı karşılayacak. Sihirbazı başlattıktan sonra Keenetic cihazınız için bir yöneticisi parolası belirliyorsunuz. Bu parolayı daha sonra isterseniz ayar yapmak için web arayüzüne giriş yapmak için kullanacaksınız. Parolayı belirledikten sonra ise Giriş yazan yere internet altyapı hizmetinizi aldığınız yerin belirlediği kullanıcı adını, şifre yazan yere de yine size verilen şifreyi girerek artık internet bağlantısının kurulumunu tamamlayabilirsiniz. Bu arada ev ağınızı siber tehditlere karşı korumak ve internet reklamlarını önlemek için AdGuard DNS'i seçmeyi ihmal etmeyin.

Bundan sonrasında, ister uygulama üzerinden ister web arayüzü üzerinden ev ağınızla ilgili tüm ayarları yapılandırabilir, özet ve analiz tablolarını görebilir, misafir ağını aktifleştirebilir ve daha pek çok istediğiniz ayarı kolayca yapılandırabilirsiniz.

Keenetic Extra DSL Performansı Nasıl?

Keenetic Extra DSL Performansı Nasıl?

Evet, kurulumu tamamladık. Şimdi cihazın gösterdiği performansa bir bakalım. Dediğimiz gibi, Keenetic Extra DSL 200 Mbps'e kadar internet hızlarını destekliyor. Ancak altyapımız malum, her yerde fiber hatlar ve yüksek hızlar yok.

Şu an bizim bulunduğumuz yerin altyapısı 100 Mbps'e kadar internet desteği sağlıyor, şimdi bakalım Keenetic Extra DSL, bizlere ne kadar hız sağlayacak?

Keenetic Extra DSL performans test sonucunu hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Keenetic Air Özellikleri Neler?

Keenetic Air Özellikleri Neler?

Evet, alt katı Keenetic Extra DSL ile internete bağladık. Alt katta diğer odalarda da yaptığımız sinyal ölçümünde herhangi bir sorun yok; alt kat tamamen Keenetic Extra DSL ile internete bağlı durumda. O nedenle burada ekstra bir sinyal genişletici, router ve kablosuz ağ adaptörüne ihtiyacımız yok.

Evin üst katına geldiğimizde ise Keenetic Extra DSL'in buradan da yine çektiğini görüyoruz, ancak elbette bir kablosuz router ve genişletici ile buradaki internet performansını da arttırmak mümkün. Bu noktada da Keenetic Air'i deneyeceğiz.

Keenetic Air de yine 1200 Mbps'e kadar hız desteği sunabilen, 2.4 GHz ve 5GHz frekans bantlarını destekleyebilen ve 4 adet 5 dBi'lık antenlere sahip bir cihaz oluyor. Bu cihaz 4 farklı modda çalışabiliyor. Bunları da hemen cihazın arkasındaki anahtar yoluyla belirleyebiliyorsunuz. Peki, nedir bunlar?

Keenetic Air Nasıl Kurulur?

Keenetic Air Nasıl Kurulur?

Cihazın arkasında A, B, C ve D şeklinde göreceğiniz anahtar üzerinden, Keenetic Air'in çalışma şeklini belirleyebiliyorsunuz. A; temel Router modu olurken, B; kablolu cihazlar için istemci modu, D ise Wi-Fi erişim noktası olarak iş yapıyor. Bizim kullanacağımız C ise, Wi-Fi tekrarlayıcı, yani genişletici modu. O nedenle anahtarı C konumuna getiriyoruz.

Keenetic Air'in kurulumu Keenetic Extra DSL'den çok daha kolay. Zira ana internet kurulumunu artık bir kez yaptık. Şimdi tek yapmamız gereken aşağıdaki interneti buraya da optimum şekilde aktarmak.

Bunun için yapmamız gereken tek şey önce Keenetic Extra DSL'in üzerindeki WPS butonuna, ardından da Keenetic Air üzerindeki WPS butona bir kez basmak. Bunu yaptıktan sonra biraz bekliyorsunuz ve 2 cihaz birbirini görüyor. Bu adımdan sonra, mobil uygulamadan ya da web arayüzden kontrol paneline giderek bir defaya mahsus Mesh cihaz olarak tanımlaması yapıyorsunuz ve böylece aşağıdaki internet aynı şekilde yukarıya da çıkıyor ve burada da tıpkı modemin yanındaymış gibi performans sağlayabiliyorsunuz.

Keenetic Air Performansı Nasıl?

Keenetic Air Performansı Nasıl?

Şunu da belirtmek gerek: Menzil genişleticiler, daha sağlıklı çalışması için köprü vazifesi görmesi açısından sinyalin düşmeye başladığı noktaya konumlandırılırlar. Buraya kadar bir problem yok, ancak cihazın üzerindeki sinyal toplayan antenin de önemi büyük. Bu nedenle özellikle priz üstüne takılan menzil genişleticilerin, diğer router'lara göre çok fazla sinyal toplayamadığını ve dağıtamadığını görürsünüz.

Bu noktada Keenetic Air de üzerindeki 4 anteniyle onlardan ayrılıyor ve daha geniş bir menzil sağlıyor. Farkındaysanız Keenetic Air'i araya bir yere değil, direkt olarak getirip üst kata taktık. Peki, şimdi bakalım Keenetic Air nasıl bir performans gösterecek. Hemen bir hız testi yapalım ve sonucuna bakalım.

Keenetic Air performans test sonucunu hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek tek tip normal bir daire için Keenetic Extra DSL gayet yeterli bir performans gösteriyor. Elbette bu noktada altyapınız önemli, ancak altyapınız minimum olsa bile Keenetic Extra DSL ile bunu etkin şekilde evin diğer odalarına da ulaştırabileceğinizi gördük.

Eğer daha geniş bir eviniz varsa veya çift katlı bir ev veya iş yeri için uygun bir çözüm arıyorsanız ise ona yardımcı olarak Keenetic Air işinizi görecektir. Keenetic Air ile de yine performansı diğer priz üzerine takılan menzil genişleticilerden daha etkin şekilde sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Yani sonuç olarak toparlarsak, bu 2 cihaz ile 200 Mbps'e kadar olan internet ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.

Bu arada tekrar belirtmekte fayda var: Bu iki cihaz beraber kullanıldığında extender/mesafe genişleticilerden farklı olarak Wi-Fi Mesh sistemi ile çalışıyor. Bu anlamda diğer ayrışık sistemlere göre performans kazanımı sağlıyorsunuz. Öte yandan Fast Transition ve Seamless Roaming gibi özellikleri sayesinde ev ya da ofisin tüm alanlarında kesintisiz kablosuz alan sağlıyorlar. Evin ya da ofisin büyüklüğüne göre istendiği kadar mesh cihazı da sisteme, bahsettiğimiz şekilde kolayca ekleyebiliyor ve bu sayede ölçeklenebilir bir ağ sistemi yaratabiliyorsunuz.

Keenetic Extra DSL Fiyatı Ne Kadar?

Peki, Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air'in fiyatları neler? Şu an Keenetic Extra DSL'i 389 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Eğer Keenetic Air'e de ihtiyacınız varsa, onu da 239 TL'ye bulmanız mümkün ki, 2 cihazı birden satın alsanız bile hem fiyat açısından karda oluyor, hem de geniş bir menzile kavuşuyorsunuz.

Kimler Almalı

Evini veya iş yerini etkin bir internet alanıyla donatmak isteyen kullanıcılar, rahatlıkla Keenetic Extra DSL ve Keenetic Air'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Keenetic Extra DSL'e alternatif olarak Keenetic Ultra, Keenetic Giga ve Keenetic Viva modellerini de inceleyebilirsiniz. Fakat Keenetic'te sadece Extra DSL ve Omni DSL modellerinin VDSL2/ADSL2+ desteklediğini unutmayın.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic Extra DSL & Air
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
92
İşlemci EN7513T 900 MHz & MT7628N 580 MHz
USB Portları USB 2.0
Mobil Uygulama Android ve iOS
StandartAC1200
Arabirim4 x 100 Mbps
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet (5 dBi)
Bağlantı Hızı867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)
ButonWi-Fi, WPS, Fn, Reset
Boyutlar159 x 110 x 29 mm
Ağırlık248 gr.