Keenetic PoE+ Switch 5 İnceleme

Keenetic, PoE ailesine yeni eklediği üç yeni ürün ile kablo karmaşıklığını ortadan kaldırarak, tek bir noktadan tüm cihazlara güç verme imkanı tanıyor. Evinde PoE destekli güvenli bir ağ oluşturmak isteyenler için; Keenetic Orbiter Pro, PoE+ Switch 5 ve PoE+ Adaptör’ü tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Port Başına 30 W Güç (Keenetic PoE+ Switch 5)
  • Konfigürasyon gerektirmiyor (Keenetic PoE+ Switch 5)
  • Dayanıklı metal kasa (Keenetic PoE+ Switch 5)
  • 1 Gigabit hız desteği (Keenetic PoE+ Switch 5)
  • Kolay kurulum (Keenetic Orbiter Pro)
  • Mesh uyumlu (Keenetic Orbiter Pro)
  • KeeneticOS işletim sistemi (Keenetic Orbiter Pro)
  • Güvenlik özellikleri (Keenetic Orbiter Pro)
Editörün Seçimi

Her geçen gün hem evlerimiz hem de iş yerlerimizde ağa bağlı cihazların sayısı gittikçe artıyor. Bildiğiniz gibi bu cihazların birçoğunun ağa bağlanıp veri iletişimi sağlaması için Ethernet kablosuna ihtiyacı var. Ancak cihazlardaki bağlantıyı daha stabil ve güçlü hale getirmek istediğinizde, ekstradan elektrik prizleri eklemek veya uzun güç kabloları kullanmak gibi karmaşık ve pahalı bir kurulum işlemi gerekiyor. İşte tam bu noktada tüm zahmeti ve masrafı ortadan kaldırmak için Power over Ethernet (PoE) switch'ler devreye giriyor. PoE switch'ler, ev ve iş yerlerinde ağ cihazlarını beslemek için en ideal çözümlerden biri. Özellikle evinizde veya iş yerinizde IP kamera, kablosuz erişim noktası, VoIP telefon veya akıllı aydınlatma gibi cihazlar varsa, PoE switch’ler sayesinde kurulumu kolaylaştırmak ve kablo karışıklığını ortadan kaldırmak mümkün.

İşte bugün böyle bir çözüme ihtiyacım var diyenler için Keenetic’in PoE ailesine yeni eklediği PoE+ Switch 5’i inceleyeceğiz. Bunun yanı sıra evinde PoE destekli tamamen güvenli bir ağ oluşturmak isteyenler için Keenetic Orbiter Pro Router ve PoE+ Adaptör’e de göz atacağız. Ancak cihazlara geçmeden önce, bilmeyenler için PoE tam olarak nedir ve ne işe yarar kısaca bahsedelim.

PoE nedir ve ne için kullanılır?

PoE, bir Ethernet ağındaki standart bir çift bükümlü kablo üzerinden elektrik gücünün verilerle birlikte uzak bir istemci cihazına iletilmesine olanak tanıyan bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde Wi-Fi erişim noktalarına, IP kameralara, IP telefonlara, yönlendiricilere, ağ anahtarlarına ve elektrik kablosunun veya 220 V prizin takılamadığı diğer cihazlara güç sağlayabiliyorsunuz. Bu noktada güç sağlama göreviyle çalışan kaynak cihaz PSE olarak, gücün taşındığı hedef cihaz ise Powered Device (PD) olarak adlandırılıyor. PSE dediğimiz bu Güç Kaynağı Ekipmanı ise hem Endspan hem de Midspan konfigürasyonlarında çalışıyor.

Endspan güç yapılandırması dediğimiz, genellikle bir kablo bağlantısının ucundan doğrudan PoE tüketicisine güç sağlayan bir ağ anahtarı veya enjektör. Midspan yapılandırması ise ara güç kaynaklarını kullanıyor. Bunlar genellikle bir kablo bağlantısının ortasından güç sağlayan ve ağ anahtarı ile PD cihazı arasında yer alan PoE enjektörlerinden oluşuyor. İşte bu enjektör dediğimiz Keenetic PoE+ Adaptör. Keenetic PoE+ Adaptör, ağın bireysel hatlarında PoE'ye ihtiyaç duyulduğunda kullanılıyor. Ayrıca PoE olmayan anahtarlara da bağlanılmasına olanak tanıyor. Kısacası farklı yapılandırmalar için adaptör; yani enjektör gerekiyor. Ağ anahtarı olarak bahsedilen cihaz ise bu gördüğünüz PoE+ Switch 5.

Keenetic PoE+ Switch 5

Keenetic PoE+ Switch 5’i kullanmak için herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok. Kurulumu basit; portlara kabloları taktığınız an çalıştırabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken masaüstüne veya duvarınızda uygun bir yere monte etmek. Üstelik metal kasasıyla da oldukça dayanıklı, dolayısıyla gönül rahatlığıyla istediğiniz yere monte edebiliyorsunuz.

Teknik tarafa baktığımızda, PoE+ Switch 5’in üzerindeki portlar 1 Gigabit hızında 30W’a kadar güç sağlayabiliyor. Ayrıca IEEE 802.3af/at standardını kullanıyor; yani aktif PoE olarak geçiyor. Bu nedenle pasif PoE değil, PoE+ gibi aktif bir adaptör kullanılması şart. Zira pasif PoE adaptör, cihazın gerekliliklerini karşılamadığı, bağlandığında herhangi bir güç kontrolü yapmadığı veya voltaj anlaşmasını desteklemediği için cihaza zarar verebiliyor.

Aktif PoE kullanan Keenetic PoE+ Switch 5 ise güç kaynağının cihaza bağlı olup olmadığını test edebiliyor ve gücün uyumlu olmasını sağlıyor. Cihaz bağlı değilse PoE güç kaynağı enerjisini salmıyor ve cihazı açmıyor. Bu sayede de voltaj uyumsuzluğu kaynaklı oluşabilecek hasar veya arızalanma durumu önlenmiş oluyor.

Keenetic Orbiter Pro

Peki başta da belirttiğimiz gibi bağlı tüm cihazlarınıza güvenli bir ağ oluşturmak için ne yapmanız gerekiyor? Bunun için PoE+ Switch 5 ile Keenetic’in PoE destekli Orbiter Pro Router’ını birlikte kullanmak en güvenilir çözümlerden biri. Öncelikle Orbiter Pro, tasarımsal açıdan alıştığımız Keenetic router’larından biraz farklı. Sade tasarımı ve merdivene benzeyen detaylarıyla oldukça hoş görünüyor. Üstelik üzerinde herhangi bir anten de yok, bu nedenle istediğiniz yere rahatça yerleştirilebiliyorsunuz. Tabii bu router’da anten olmadığı anlamına gelmiyor. Antenler dahili olarak yer alıyor ve 4 dBi gücünde kapsamı alanı sağlıyor.

Orbiter Pro her ne kadar router olarak geçse de isterseniz menzil genişletici veya Access Point olarak da kullanılabilmeniz mümkün. Ayrıca diğer Keenetic ürünleriyle uyumlu olduğundan Mesh Wi-Fi sistemine de kolayca dahil edilebiliyor. Router’ın arkasında hızlıca router ve menzil genişletici özelliği arasında geçiş yapabilmek için bir tuş yer alıyor. Bunun yanı sıra aynı alanda 12W’a kadar güç desteği bulunan bir PoE ethernet portuyla beraber standart bir ethernet girişi yer alıyor.

Orbiter Pro, AC 1300 sınıfında 2.4 Ghz bandında 400 Mbit/s, 5 Ghz’de 867 Mbit/s hıza sahip. Gücünü 2 çekirdekli bir işlemcisinden alıyor ve daha önce incelediğimiz Keenetic ürünlerinden görmeye alışık olduğumuz KeeneticOS yazılımıyla birlikte geliyor. Kurulumu oldukça basit; yönlendiriciyi prize taktıktan sonra kablosunu bağlamanız yeterli. Daha sonrasında web tarayıcısında karşınıza çıkan hızlı kurulum sayfasından yönlendiriciyi ne için kullanacağınızı vs. seçiyorsunuz. Zaten kurulumu kolaylaştırmak için Keenetic gerekli tüm yönlendirmeleri size sunuyor.

Bu noktada KeeneticOS önemli, zira güvenli bir ağ oluşturmanın anahtarı burada. KeeneticOS, devamlı periyodik yazılım ve güvenlik güncellemeleri aldığından size ihtiyacınız olan her şeyi sağlıyor. Belirli HTTPS sertifikaları güvenli bir yönetim sağlarken, ağ segmentasyonu trafiği ayırmaya ve akıllı ev cihazlarını güvende tutmayı sağlıyor. Ayrıca Wi-Fi ağı, bilinmeyen tüm cihazları engelleyerek yetkisiz erişimlere karşı koruyabiliyor. Diğer taraftan, KeeneticOS'in sahip olduğu IntelliQoS, Mesh Wi-Fi ve Uygulama Trafik Analizörü gibi yardımcı programlar, ağdaki kablolu/kablosuz istemcilerin trafiği nasıl ve nerelerde kullandığını analiz edebiliyor. Bu sayede analizlere bakarak, trafikler arasında öncelik belirleyebiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, sanıyoruz ki evinde PoE destekli güvenli bir ağ oluşturmak isteyenlere gerekli cevabı verdik. Eğer elinizde modem dışında hiçbir cihaz yoksa ve baştan bir kurulum yapıyorsanız, bu 3 ürünü alarak hızlı ve kolay bir şekilde ağınızı oluşturabilirsiniz. Öte yandan her biri birbirinden bağımsız olarak da güzel ürünler. Dolayısıyla ihtiyacınıza göre tek tek satın alıp da kullanabilirsiniz. Fiyat konusuna gelirsek; Keenetic Orbiter Pro 2.429 TL’ye satılırken, PoE+ Switch 1635 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. PoE+ Adaptör'ün ise güncel olarak fiyatı belli olmadığından, videonun açıklama kısmına daha sonra ekleyeceğiz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic PoE+ Switch 5
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
92
Ethernet portları 5 x 1 Gbit/s: 1 x RJ-45, 4 x RJ-45 + PoE-out
Port başına PoE gücü 30 W 802.3af/at (PoE+)
Toplam PoE güç bütçesi 60 W
PoE modu A: 1,2(-) 3,6(+)
MAC adres tablosu 2K
Jumbo çerçeve 15 kB
Switching kapasitesi 10 Gbit/s