Keenetic Titan İnceleme

Elbet evde gezinirken internet bağlantınızda kopmalar yaşadığınız veya hızda azalmalar gözlemlediğiniz olmuştur. Bununla birlikte, internet servis sağlayıcınızın taahhüt ettiği hızı çoğu zaman göremediğinize de eminiz. İşte tüm bunların kolay bir çözümü var: Keenetic Titan Router. İnceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Kurulumu ve kullanımı kolay
  • KeeneticOS işletim sistemi
  • Mesh uyumluluğu
  • Bağlantı hızı
  • Güvenlik özellikleri
  • İşlevsel USB portları
Editörün Seçimi

Günümüzde hızlı ve stabil bir internet bağlantısı, çoğu kişinin en büyük ihtiyacı. Sizin de fark ettiğiniz üzere artık her şeyin boyutu çok yüksek. Mesela “AAA” olarak sınıflandırdığımız video oyunları 200 GB’lara varan boyutlara ulaşmış durumda. Veya en basitinden internetten izlediğimiz video içeriklerinin kalitesi artık 4K olarak standartlaşmaya başladı. Öte yandan pandemiyle başlayan uzaktan çalışma furyasıyla birlikte yüksek ve stabil hızda çalışan bir bağlantı şart oldu.

Ancak bazı internet sağlayıcıları, müşterilerine genelde temel internet şartlarını karşılayacak modemleri sunuyor ve bu nedenle insanlar bağlantılarının gerçek potansiyelini kullanamıyor. Üstelik çoğu kullanıcı evlerine gelen bu standart modemleri kullanmaya da alışmış durumda. Bu modemler genellikle sınırlı özelliklere sahip. Öyle ki sinyal güçleri düşük, sınırlı menzilleri var veya bağlantıyı stabil tutma konusunda başarısızlar. Haliyle de bunların hepsi internet deneyimini olumsuz etkiliyor. Peki, böyle bir sorunun önüne nasıl geçebiliriz? Bunun en kolay çözümü aslında kaliteli bir router.

Bugünkü konuğumuz Wi-Fi 6 destekli Keenetic Titan. Titan, tahmin edebileceğiniz üzere bir modem değil, router. İçerisinde çift çekirdekli, ARM tabanlı bir işlemci ve 512 MB DDR3 RAM bulunuyor. Router olarak kullanılmasının yanında, menzil genişletici olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca interneti yaymak için geniş bir kullanım alanınız varsa ve birden fazla cihaz kullanmanız gerekiyorsa Keenetic marka herhangi bir model ile Mesh sistemi oluşturabilirsiniz.

Yönlendiricinin çevresine baktığımızda, ilk göze çarpan 4 adet anten oluyor. Bu antenler 5 dbi gücünde geniş bir kapsama alanı sağlıyor. Arkasındaysa 6 adet ethernet portu mevcut. Burada gördüğünüz turuncu port hariç hepsi 1 Gbit’e kadar hızı destekliyor. Turuncu porttan ise 2.5 Gbit hız alabiliyoruz. Evet, bizim ülkemiz için bu hızlar epey fazla. Bazı yerlerde gigabit hızları görsek de hala çoğu muhitte en fazla 100 mbit hızlar görüyoruz. Ancak ileriye dönük düşünürseniz yıllarca işinizi görebilecek bir cihaz.

Yönlendiricinin yan tarafında 2 adet USB portu bulunuyor. Bunlardan mavi olanı 3.0, beyaz olanı 2.0 standardında. Bu USB’lere bir harddisk bağlanarak da kullanılabiliyor ve USB 3.0 olan 270 MB/s’ye kadar aktarım sağlayabiliyor. Bununla birlikte, portları çok daha işlevsel hale getimek mümkün. İsterseniz Keenetic’in ücretsiz olarak sunduğu KeenDNS adı ile kendinize ait bir KeenDNS adı alabiliyorsunuz. Bu sayede WebDAV protokolü ve bu KeenDNS adıyla, USB ile bağlı olan cihaza ve dosyalara her yerden erişim sağlanabiliyor. Öte yandan Titan’ın USB bağlantı noktasına uyumlu bir modem takılırsa, 3G/4G bağlantılarını da destekliyor.

Wi-Fi bağlantısı söz konusu olduğunda yönlendirici, 2,4 GHz bandında 800 Mbit/sn, 5 GHz bandında 2402 Mbit/s hıza sahip. Yaptığımız testlerde oldukça istikrarlı bir bağlantı sağladığını söyleyebiliriz. Uzaklık fark etmeksizin, internet servis sağlayıcısının sunduğu tüm hızı alabildik. Ayrıca yönlendirici, konuma göre 2,4 Ghz ve 5 Ghz ağları arasında otomatik geçiş yapabildiğinden, bulunduğunuz alan ne kadar büyük olursa olsun rahatça gezinebiliyorsunuz ve bağlantıda hiçbir sorun olmuyor.

Titan, diğer tüm Keenetic modelleri gibi KeeneticOS yazılımı ile sunuluyor. KeeneticOS’un en güzel yanı, cihazın özelliklerini istediğiniz gibi şekillendirmenize olanak tanıması. Hangi işlevlerin yükleneceğine siz karar veriyorsunuz. Arayüz de oldukça basit tasarlanmış. Buradan asimetrik hız sınırları ayarlayabilir, IntelliQoS ayarlarını yapılandırabilir, internete bağlantı için zamanlayıcılar ayarlayabilir veya internet güvenliği için gerekli ayarları kolayca yapılandırabilirsiniz. Ancak yine de aradığınız ayarı bulamıyorsanız, sağ üstte bulunan arama kısmına anahtar kelimeyi girmek yeterli. Ek olarak, Titan’ı tamamen mobil uygulama üzerinden de kontrol edebiliyorsunuz. Dilerseniz cihazın kurulumunu da burdan yapabilir veya tüm ayarlara ulaşabilirsiniz.

Bu arada yönlendiricinin kurulumundan hiç bahsetmedik. Zira bahsetmeye de gerek yok; kullanmaya başlamak için yönlendiriciyi prize takıp, kablosunu bağlamanız yeterli. Sonrasında web tarayıcısında karşınıza bir hızlı kurulum sayfası geliyor. Burada yönlendiriciyi ne için kullanacağınızı vs. seçiyorsunuz. Zaten tüm gerekli bilgiler ekranda yazıyor ve sizi yönlendiriyor.

Yazılıma geri dönecek olursak; KeeneticOS, esnek ve özelleştirilebilir yapısı sayesinde istediğiniz uygulamayı indirmenize ve kullanmanıza olanak tanıyor. Örneğin; VPN protokolü üzerinden bağlanmak istediğinizde IPSec VPN, Open VPN, WireGuard VPN veya diğer VPN protokollerinden size uygun olanı seçip cihazınıza kurmanız yeterli oluyor. Bunu kullanmak istemediğinizdeyse anında iptal edebiliyorsunuz.

Diğer taraftan, KeeneticOS'in sahip olduğu IntelliQoS, Mesh Wi-Fi ve Uygulama Trafik Analizörü gibi yardımcı programlar, ağdaki kablolu/kablosuz istemcilerin trafiği nasıl ve nerelerde kullandığını analiz edebiliyor. Bu sayede analizlere bakarak, trafikler arasında öncelik belirleyebiliyorsunuz.

Güvenlik konusu ise Keenetic Titan için oldukça önemli. Zira cihaz kutudan çıkar çıkmaz koruma sağlıyor. Örneğin, belirli HTTPS sertifikaları güvenli bir yönetim sağlarken, ağ segmentasyonu trafiği ayırmaya ve akıllı ev cihazlarını güvende tutmayı sağlıyor. Ayrıca Wi-Fi ağı, bilinmeyen tüm cihazları engelleyerek yetkisiz erişimlere karşı koruyabiliyor.

Diğer güvenlik önlemleri arasında elbette bir ebeveyn kontrolü de bulunuyor. Yönlendiricide, her aile üyesi için ayrı ayrı internet erişim kuralları ve bir içerik filtreleme profili ayarlanabiliyor. Böylece çocukların veya misafirlerin internet erişimini kontrol etmek fazlasıyla basit hale gelmiş oluyor. Bununla birlikte, SafeDNS, CloudFlare DNS ve Adguard gibi yazılımlarla içerikleri filtreleyebilmek ve reklamları engelleyebilmek mümkün.

Titan’ı öne çıkaran önemli özelliklerden biri de merkezi bir eğlence sunucusuna dönüşebilmesi. Bunun için USB’ye bağlı bir sürücü olması gerekiyor. Daha sonra BitTorrent İstemcisi veya Medya Sunucusu gibi uygulamaları yükleyerek, yönlendiriciyi 4K medya akışına sahip merkezi bir eğlence sunucusuna dönüştürebiliyorsunuz. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi, buraya depoladığınız dosyalara hem ev ağından hem de uzaktan erişebilmek mümkün.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Keenetic Titan, kesinlikle ismine yakışır özelliklerle donatılmış. Evde veya ofiste, internet bağlantısından maksimum oranda faydalanmak ve kapsama alanını genişletmek isteyenler için oldukça güzel bir çözüm. Ancak biraz pahalı bir çözüm olduğunu söylemek lazım. Şu an Keenetic Titan, çeşitli web sitelerinde 4.999 TL’ye bulunabiliyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic Titan
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
90
İşlemci (CPU) MT7622B 1350 MHz, çift çekirdek
Hafıza (RAM) 512 MB DDR3
Frekans 2.4GHz, 5GHz
Wi-Fi Sınıfı AX3200
Antenler 4 Adet (5 dBi)
Ethernet Portları 5 x 1 Gbit/s, 1 x 2.5 Gbit/s
USB Portları 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
Bağlantı Hızı 2402 Mbit/s (5Ghz Wi-Fi), 800 Mbit/s (2.4GHz Wi-Fi)
Boyutlar 214 mm x 154 mm x 33 mm
Ağırlık 500 gr.