Lenovo IdeaCentre A540 İnceleme

Lenovo'dan taş gibi hepsi bir arada bilgisayar: IdeaCentre A540'ı inceledik!

CHIP Online Notu 88
  • Dokunmatik ekran
  • Başarılı performans
  • Entegre web kamerası
  • Qi kablosuz şarj pedi
  • SSD performansı
  • Zengin bağlantı seçeneği
  • Plastik tasarım
  • Disk 5400 RPM
  • Hoparlörler

Lenovo'nun geçtiğimiz yaz aylarında tanıttığı yeni hepsi bir arada IdeaCentre modeli A540, bir süredir ofisimizde. Üst seviye özellikleriyle dikkat çeken ve sahip olduğu bu özelliklerle kullandığımız süre içinde beğenimizi kazanan model, ev veya ofisiniz için isteyebileceğiniz bir cihaz olabilir. Peki, IdeaCentre A540 neler sunuyor? Hemen hızlıca yakından bakalım.

Kablosuz Şarj Stantlı ve Dokunmatik!

Kablosuz Şarj Stantlı ve Dokunmatik!

Lenovo'nun All-in-One PC kategorisinde yer alan IdeaCentre A540, özelleştirilmiş stant tasarımı ve sahip olduğu özellikleriyle diğer modellerden ayrışıyor. Altın Gül de diyebileceğimiz rengiyle dikkat çeken stant ayağı üzerinde yükselen 23.8 inç boyutunda ekranı ile dokunmatik panele sahip olan cihaz, böylece ekranı dokunarak yönetebilmenize izin veriyor.

Full HD çözünürlüğündeki ince ekran çerçeveleriyle güzel görüntü sunan ekranın üzerinde de gizli bir web kamerası yer alırken, bu kamerayı üzerine bastırarak açabiliyorsunuz. Kullanmadığınız durumlarda kapalı durumda olan web kamerası, böylece izlenmediğinizden emin olmanızı sağlıyor. Öte yandan kameranın Windows Hello entegrasyonu ile PC'de yüz tanıma yoluyla hesap koruma olanağı tanıdığını da söyleyelim.

Cihazın çevresindeki dikkat çeken güzel detaylar sadece bunlarla sınırlı değil. Cihazın standı olarak da davranan, ancak tüm bileşenleri içinde bulunduran kasası, aynı zamanda bir Qi kablosuz şarj pedi. Evet, eğer kablosuz şarj desteğine sahip bir akıllı telefonunuz veya başka herhangi bir cihazınız varsa, bilgisayar açıkken buraya bırakıyorsunuz ve siz PC başında çalışırken, o da burada şarj oluyor. Bu özellik, gerçekten cihaza puan kazandıran güzel bir detay olmuş.

Güçlü Teknik Kadro Sahibi

Güçlü Teknik Kadro Sahibi

IdeaCentre A540 modeli, teknik kadro bakımından da zengin özellikler içeren bir model oluyor. İşlemcisiyle güçlü modellerden birine sahip olan bilgisayar, Intel Core i7-9700T ile 4.3 GHz frekansa kadar hız tazeleyebiliyor. Böylece bu bilgisayarı yalnızca günlük rutin ev kullanımlarınızda değil, ofis çalışmalarınızda yüklü uygulamalarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Performans gerektiren uygulamalarda işlemcinin yanı sıra bellek gücüyle de destekte bulunan cihaz, IdeaCentre A540, 8 GB kapasiteli ve 2666 MHz frekanslı çift kanal Micron RAM kullanıyor. Belleklerin çift kanal olarak tercih edilmiş olmasının performansa katkısı olduğunu da bu noktada belirtmek gerekli.

Grafik tarafında da AMD Radeon RX 540X sahibi olan cihaz, 2 GB kapasiteli grafik işlemcisiyle de kullanıcıların elini yerel grafik birimine kıyasla genişletiyor. Bununla beraber elbette bu cihazın bir oyun bilgisayarı olmadığı kesin, ancak çok güç gerektirmeyen oyunları tabii ki oynatabiliyor.

Multimedya konusunda işin ses ayağında ise cihazın üzerindeki hoparlörlerin JBL destekli olduğunu ve 3W'lık çift hoparlörün yanında ayrıca 5W'lık bir subwoofer'ın yerleştirildiğini de söyleyelim. Ses performansı konusunda ise yüksek ses çıkışı sunduğunu, bas derinliğini nispeten yansıtabildiğini söyleyebileceğimiz hoparlörler, yüksek seste ise sesi bozuyor. Bu anlamda hoparlörlerden yüksek beklentiniz olmasın.

IdeaCentre A540'ın teknik kadrosuna ilave olarak elbette depolama alanlarından da bahsetmek gerekiyor. Cihazda çift depolama alanı mevcut. Bunlardan biri 256 GB kapasiteli Toshiba XG6 2280 M.2 SSD'si olurken, bir diğeri ise geniş kapasite sağlayan 2 TB'lık WD disk oluyor. SSD oldukça hızlı davranıyor. CrystalDiskMark testinde 3166 MB/s sıralı okuma, 1721 MB/s sıralı yazma sonuçları gösteren disk, böylece kısa erişim süreleri vadediyor. İkinci disk ise 5400 dönüş hızıyla tahmin edilebileceği gibi ise biraz yavaş.

Son olarak cihazın çevresel detaylarından da bahsedelim. Bir hepsi bir arada bilgisayar olarak elbette çevre birimleriyle beraber gelen IdeaCentre A540, kutusunda klavye ve fare ile geliyor. Klavye ve fare kullanımıyla standartlar dahilinde, ancak malzeme kalitesi olarak pek beğendiğimiz söylenemez doğrusu. Çok plastik yapıda. Benzer konudan aslında cihazın stant ayağı dışında genel hatlarıyla da bahsedebiliriz. Ekranın arka yüzü ve kasa gövdesi pek de özenilmemiş plastik malzemeyle geliyor. En azından görüntü bu yönde.

Özetle

Eğer ev veya ofisinize bir masaüstü bilgisayar almayı düşünüyor, ancak kompakt yapıda bir model arıyorsanız IdeaCentre A540 size göre bir seçim olabilir. İşlemcisiyle güçlü bir model olduğu aşikar, öte yandan SSD ve RAM takviyeleri de performans açısından yeterli seviyede olan IdeaCentre A540'ın fiyatı ise 6999 TL'den başlıyor. Ancak elimizdeki konfigürasyonun tam fiyatı 10 bin TL civarında. Seçeceğiniz modele göre fiyatların 12 bin TL'ye kadar çıkabildiğini de söyleyelim ve incelememizi noktalayalım.

Kimler Almalı

Lenovo IdeaCentre A540, ev veya ofisler için kompakt yapıda, derli toplu bir masaüstü bilgisayar satın almak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo IdeaCentre A540
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
88
İşletim Sistemi Windows 10
İşlemci Intel Core i7-9700T 4.3 GHz
Çekirdek 8
Ekran 23.8 inç IPS Dokunmatik (1920x1080)
Bellek 16 GB (2x8 GB) 2666MHz DDR4
SSD Toshiba XG6 2280 M.2 256 GB
HDD WD 5400 RPM 2 TB
Grafik AMD Radeon RX 540X
Ses 2x 3W JBL Hoparlör + 5W subwoofer
Bağlantılar USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Type-A (2 adet), USB 2.0 (2 adet), HDMI, kart okuyucu, Ethernet, BT 4.2, 802.11ac Wi-Fi
Boyutlar 450 x 435 x 24 mm
Ağırlık 7 kg.
Okuyucu Yorumları