Bu mini PC bize neler sunuyor?

Lenovo da mini PC işine girdi. İşte ilk örneği ideacentre Stick 300; bakalım bize neler sunuyor?

Lenovo ideacentre Stick 300 İnceleme
CHIP Online Notu 92
  • Kompakt kullanım
  • Klavye kiti
  • Uygun fiyat
  • Uygun performans
  • Tek USB noktası

İlk bilgisayarlar üretildiğinde bir oda büyüklüğündeyken, artık avuca sığacak boyutlara kadar indirgendiler. Bunlara son zamanlarda çokça örnek görüyoruz. Test merkezimize de bolca uğrayan bu modeller arasında son dönemde Quadro Stick PC ve Redrock Stick Computer'ı görmüştük. Bu defa da Lenovo'nun bir modeli elimizde. Bugün, Lenovo'nun ideacentre Stick 300 isimli mini PC'sini inceleyeceğiz.

PC'yi cebe atın

PC'yi cebe atın

Lenovo'nun cep telefonlarından sonra sunduğu yeni ürün segmenti olan mini PC'lerin ilk örneği olan ideacentre Stick 300, parmak boyunda bir PC. Bilindiği gibi bu tip cihazlar, üzerindeki HDMI bağlantısı yoluyla monitör veya televizyonu bir bilgisayara dönüştürebiliyorlar. ideacentre Stick 300 de bunlardan biri. Windows işletim sistemiyle çalışması ve minik boyutuyla tıpkı bir USB bellek gibi bilgisayarınızı sürekli yanınızda dolaştırabilmenizi sağlayan bu ürün, bir bilgisayarın sunduğu tüm temel işlevleri yerine getirebilecek yeteneğe sahip. Elbette performans noktasında çok büyük beklentilere girmemek lazım. Zira cihaz, teknik kadro bakımından oldukça mütevazı öğelere sahip. Tıpkı daha önce incelediğimiz bu türdeki cihazlar gibi.

ideacentre Stick 300, tasarım olarak minik boyutlardan oluşuyor. 100 mm boy, 38 mm en ve 15 mm'lik kalınlıkta olan cihaz, plastik bir kasadan oluşuyor. Görünümüyle çok çarpıcı değil, ancak zaten göz önünde olmayacağı için de bu bir kayıp değil. Kapağını çıkartıp televizyon veya monitörünüzün HDMI yuvasına takıyor ve unutuyorsunuz.

Cihazın üzerinde tipik bağlantı noktaları mevcut. Sağ kenarda bir güç butonu bulunuyor. Cihazı bağladıktan sonra bu butona basarak çalıştırabiliyorsunuz. Aşağıda cihaza güç sağlayan microUSB yuvası ve altta da tam boyutlu bir USB 2.0 noktası görünüyor. Sol kenarda da microSD kart yuvası yer alıyor, hepsi bu.

Kutu içeriğinde ise HDMI uzatma kablosu ve ideacentre Stick 300'ün güç bağlantısını sağlayabilmeniz için USB kablosu ile adaptöre yer verilmiş. İster adaptörü kullanabilir, isterseniz de kabloyu monitör veya televizyonunuzun USB yuvasına bağlayarak, ideacentre Stick 300'e gerekli gücü sağlayabilirsiniz.

İster tek / ister paket

İster tek / ister paket

ideacentre Stick 300, teknik kadro bakımından son dönemde elimize geçen mini PC'lerin neredeyse kopyası. Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan cihaz, isteğe bağlı olarak Windows 10'a güncellenebiliyor elbette. İşlemci olarak yaygın olarak kullanılan Intel'in Atom Z3735F işlemcisi tercih edilmiş. 1.33 GHz frekansında çalışan bu 4 çekirdekli işlemci, gerekli gücü sağlıyor. 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafızayla da temel kadrosunu oluşturan Stick 300, grafik hanesinde d elbette Intel HD Graphics'i bulunduruyor.

Bu saydığımız öğeler ışığında temel bilgisayar fonksiyonlarını yerine getiren cihaz, bu anlamda rakipleriyle herhangi bir fark yaratmıyor. Onu farklı kılan şeyse, multimedya klavye kiti.

Bize incelememiz için Stick 300'le birlikte gönderilen Multimedia Remote with Keyboard kiti, Stick 300'le beraber satın alınabiliyor. Böylece son zamanlarda incelediğimiz bu tip stick PC'lere iyi bir örnek sunan Lenovo, üstelik bu kitle birlikte alındığında büyük fiyat farkı yaratmıyor. Cihazı özellikle bu anlamda bir hayli beğendik.

Klavye kitinin kullanımı çok kolay. Kutu içeriğinden çıkan USB alıcıyı Stick PC'nin tek USB portuna takıyor ve akabinde kontrol etmeye başlıyorsunuz. Üzerinde hem bir touchpad hem de klavye seti bulunduran cihaz, böylece ekstra bir Bluetooth klavye seti satın alma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Özetle

Lenovo'nun mini PC alanındaki ilk denemesini oldukça beğendik. ideacentre Stick 300, performans olarak rakiplerinin gerisinde değil, ancak fark da yaratmıyor. Farkı sahip olduğu fiyatı ve beraber satın alma opsiyonu sunduğu klavye kitiyle sağlıyor. Tek başına satın alındığında 99 dolar, kitle alındığında 129 dolardan bulunabilen ideacentre Stick 300, ülkemizde paket halinde 599 TL'ye bulunabiliyor. Bu anlamda daha önce incelediğimiz gerek Quadro Stick PC, gerek Redrock Stick Computer'dan daha avantajlı bir noktaya yerleşen ideacentre Stick 300, fiyat / performansıyla bizden tam not alıyor. Fakat elbette bu performansı kendi içinde değerlendirmekte fayda var. Neticede cihazın içinde Atom işlemci ve mütevazı ekipmanlar bulunuyor. Bunlarla çok büyük işlere kalkışmak pek de mümkün değil. Ancak bu cihazların çıkış noktasını temel bilgisayar işlevlerini yerine getirmeleri oluşturduğundan, ideacentre Stick 300 rahatlıkla sınıfı geçiyor. Bu tip bir cihaz arayanların, yakından incelemelerini öneriyoruz.

ideacentre Stick 300'ü tek olarak satın almak isteyenler de 500 TL'ye edinebiliyor. Yine klavye kiti de tek olarak 199 TL'ye tercih edilebiliyor.

Kimler Almalı

En kompakt halde ve uygun fiyata bir bilgisayar sahibi olmak isteyenler Lenovo ideacentre Stick 300'ü satın alabilirler. Bilgisayarın yanı sıra televizyonunu akıllandırmak isteyenler de bu cihazı tercih edebilirler.

Alternatifleri

ideacentre Stick 300'e alternatif olarak Chrome işletim sistemli Asus Chromebit de tercih edilebilir. Eğer Android işletim sistemini tercih ediyorsanız Quadro Stick PC, Redrock Stick Computer veya Rikomagic'in ürünleri incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ideacentre Stick 300
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
92
İşletim Sistemi Windows 8.1
İşlemci Intel Atom Z3735F
Çekirdek 4
Frekans 1.33 GHz
Bellek 2 GB DDR3
Depolama 32 GB
Grafik İşlemci Intel HD Graphics
Bağlantılar HDMI, USB 2.0, microUSB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microSD
Boyutlar 100 x 38 x 15 mm
Ağırlık 64 gr.
Okuyucu Yorumları