Flex 14D'yi inceliyoruz.

Lenovo'nun esnek modellerinden Flex 14D'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 72
  • Stabil performans
  • Kullanımı rahat klavye
  • Güçlü pil ömrü
  • Dokunmatik ekran
  • Klavye aydınlatması yok
  • Ekran görüntü kalitesi

Lenovo'nun esnek dizüstü bilgisayar modellerini bildiğinizi sanıyoruz. Flex ve Yoga dizüstü bilgisayar ailesiyle notebook'larından esnek bir kullanım bekleyenlerin bu yöndeki beklentilerini karşılayan Lenovo, bugün inceleyeceğimiz 14 inçlik modeliyle test merkezimize konuk oldu. Flex 14D ismine sahip olan dizüstü, çift modlu kullanım imkanıyla kullanıma farklılık getirmesiyle öne çıkan bir model.

Flex 14D, hem dizüstü bilgisayar şeklinde hem de stant biçiminde kullanılabilen bir tasarıma sahip. Farklı işlemci seçenekleriyle raflarda bulunan notebook'un bizim inceleyeceğimiz modeli ise AMD tabanlı. A4 işlemci taşıyan modeliyle incelemeye aldığımız dizüstünün, hem AMD hem de Intel tarafında farklı işlemci seçenekleriyle bulunabileceğini söyleyelim. Yine farklı renk seçenekleriyle de bulunabileceğini söyleyebileceğimiz dizüstüne şimdi daha yakından bakalım.

Çift kullanım modu

Lenovo Flex 14D, en büyük farkı tasarımıyla yaratıyor. İki farklı kullanım şekline sahip olan dizüstü, hibrit yapıda tasarlanmış. Hem normal dizüstü bilgisayarı olarak kullanabileceğiniz hem de stant moduna alabileceğiniz şekliyle Flex 14D, çalışma ve eğlence noktalarını güzel şekilde ayırıyor. Böylece bilgisayar başında çalışmanız gerektiği durumlar dışında film / video izlerken, dokunmatik uygulamaları görüntülüyorken veya görüntülü sohbetlerde laptop'ı stant moduna alabiliyorsunuz.

14 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan dizüstü, HD çözünürlükte görüntü sunuyor. 1366x768 piksel çözünürlüğündeki ekran dokunmatik. Ekranın en büyük artısı dokunmatik olması, böylece çok kolay bir kullanım sağlıyor. Söz ekrandan açılmışken Flex 14D'nin görüntü kalitesini pek beğendiğimiz söylenemez. Ekrana en ufak farklı açılardan baktığınızda görüntü kaybı yaşıyorsunuz. Net görüntü almak için tam karşıdan bakmanız gerekli.

Ekranın hemen altında uzanan klavye bölgesi gayet rahat kullanım sağlıyor. Tasarım olarak gayet ergonomik olan klavye, rahat yazı yazım imkanı tanıyor. Tuşların boyutları ve tuş aralıklarının yanı sıra palm rest bölgesi de yazım konforunu destekler nitelikte. Yine klavyenin altındaki touchpad'in çoklu dokunma desteği gösterdiğini de söyleyelim.

AMD platformu

Flex 14D, farklı işlemcilerle satışa sunuluyor. Bunlar arasında Intel'li modellerin yanında AMD platformunda olan modelleri de mevcut durumda. İncelediğimiz modeliyle AMD A4-5000 işlemciye sahip olan Flex 14D, 1.5 GHz frekansta çalışıyor. 4 çekirdekli işlemci performansıyla yeterli kapasitede işlem gücü sunuyor. Ofis uygulamaları ve genel kullanım için yeterli kapasitede bir performans gösteren dizüstü, AMD A4 işlemcisiyle Intel'in i3'lü işlemcileri karşısına konumlanıyor.

4 GB kapasitede DDR3 RAM bellek sahibi olan dizüstü, grafik hanesinde ise AMD Radeon HD 8330 bulunduruyor. Grafik performansında Intel'in yerleşik grafik birimi HD Graphics 4000'in muadili olan Radeon HD 8330, dizüstü bilgisayarın kategorisi için düşünüldüğünde oyunlardan orta halli performans almanız için de ideal yapıda olmasıyla sevindirici. FIFA 14'te yüksek ayarlarda ortalama 45 FPS'yi görebiliyorsunuz. Counter Strike'ta 35 FPS, Grid 2'de ise 20 FPS dolaylarında bir performans almak mümkün. Elbette detay seviyesini düşürerek daha fazla kazanımda bulunabiliyorsunuz.

Flex 14D'ün bulunduğu kategorideki muadilleri arasında bazı modeller SSD desteği de gösteriyor. Ancak Flex 14D'te SSD yok. Dizüstü 500 GB'lık bir sabit diskle geliyor. Eğer SSD sizin için önemliyse alternatiflere yönelmeniz yerinde olacaktır. Son olarak Flex 14D pil ömrüyle gayet tatmin edici olduğunu söyleyelim. 9 saate kadar pil ömrü gösterdiği iddiasında olan dizüstü, yaptığımız testler neticesinde maksimum 7 saati gördük. Bu standart kullanım ve online işlemler sonucu aldığımız süreydi. Elbette daha yüksek performans gerektiren durumlarda bu süre kısalacaktır. Ancak bu süresiyle dizüstü tatmin edici bir seviyede.

Özetle

Flex 14D, iki farklı kullanım şekli sunmasıyla esnek bir kullanım sağlıyor. Katlanabilir yapısıyla özellikle film ve video izlediğiniz veya yalnızca dokunmatik ekranı kullandığınız durumlarda konforu gözeten dizüstü, işlem performansıyla da kategorisi için yeterli seviyede. Tasarımıyla şık bulduğumuz cihazın en büyük handikabı bizce ekranın görüntüleme açısındaki sorun. Bunun dışında gayet kullanışlı bir cihaz olan Flex 14D, bu tür hibrit notebook arayışında olanlar tarafından yakından incelenebilir. Uzun pil ömrü, stabil performansı, rahat ve esnek yapısıyla beğenilecektir diye düşünüyoruz.

Flex 14D'nin fiyatı ise 1200 lira civarında. Bu fiyatla kategorisindeki muadilleri arasında fark yaratmayan dizüstü, böylece tercih edilebilir.

Kimler Almalı

Ofis uygulamaları ve normal kullanımlar için bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünenler için iyi bir tercih olabilir. Uzun pil ömrü, stabil performansı, rahat ve esnek yapısıyla beğenilecektir diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

İncelediğimiz Flex 14D'ye alternatif olarak Intel platformundaki modellerini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ideaPad Flex 14D
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
72
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciAMD A4-500
İşlemci Hızı1.50 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciAMD Radeon HD 8330
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
SSD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar343 x 250 x 215 mm
Ağırlık1.9 kg
Okuyucu Yorumları