Lenovo ThinkCentre X1'i inceledik!

Lenovo'nun ev ve ofis kullanımlarına yönelik Hepsi Bir Arada PC'si ThinkCentre X1, ne sunuyor?

CHIP Online Notu 82
  • Performans
  • DisplayPort
  • Şık
  • Kullanışlı
  • 4K opsiyonu yok
  • USB 3.1, HDMI yok

Lenovo'nun dizüstü bilgisayarları kadar Hepsi Bir Arada PC kategorisinde de önemli modelleri bulunuyor. Dizüstü bilgisayarını ThinkPad, Hepsi Bir Arada platformlarını ThinkCentre ailesinde kullanıcılara sunan Lenovo, bu ailenin yeni üyesi ThinkCentre X1'le oldukça iddialı. Tasarımıyla bir dizüstü bilgisayar kadar ince olan ThinkCentre X1, aynı zamanda masaüstü bilgisayarın yerini tutabilecek ölçüde özellikleriyle kullanıcılara iyi bir seçenek oluyor.

ThinkCentre X1'in ekranı 23.8 inç boyutunda. IPS panelden oluşan ekranın inceliği oldukça dikkat çekici. 12 mm kalınlığında olan ekran, bu kalınlık değeriyle neredeyse bir dizüstü bilgisayarı kadar ince görünüyor. Ekranın alt kısmına doğru ise, cihazın teknik kadrosunu taşıyan bir alan var. Bununla beraber de yine kalınlık 33 mm'ye çıkıyor.

İnceliği kadar şık görünümüyle de ofis ve ev kullanımları için güzel bir örnek olan ThinkCentre X1, bu görünümüyle elbette ofislerin resepsiyonları ve toplantı odaları için de güzel bir seçenek olacak türde. Metal ayağıyla da şıklığını arttıran cihaz, elbette duvara da sabitlenebiliyor. Stant ile kullandığınızda daha esnek bir kullanım mümkün. Zira ekranı -5 ila 45 dereceye kadar eğebiliyorsunuz.

ThinkCentre X1, 23.8 inç boyutundaki ekranıyla bize Full HD çözünürlük sunuyor. 4K opsiyonu ise ne yazık ki yok. Yani bu cihazı Full HD üstü çözünürlüklerle bulamıyorsunuz.

Dizüstü kadar ince...

Dizüstü kadar ince...

ThinkCentre X1, beraberinde klavye ve faresiyle birlikte geliyor. Plastik ağırlıklı tercih edilen klavye ve fare, yerine yeni kablosuz muadillerini aratmayacak kadar başarılı. Belki daha şık tasarlanabilirlerdi elbette, fakat işlevsellik anlamında oldukça tatmin edici. Ancak elimizdeki modelin klavyesi İngilizce. Sanıyoruz ki sizler, raflardaki modelde Türkçe klavye ile cihazı bulabileceksiniz. Klavyenin tam boyutlu olması, tuşların ve mesafesi ve yüksekliği ideal. Keza farenin kullanımı da öyle...

Peki, bağlantılar nerede? Fiziksel bağlantılar ThinkCentre X1'in hemen arka ve yan kenarına dağıtılmış. Ekranın sol kenarında bir USB 3.0 ve 2.0 portu ile kart okuyucu ve kulaklık girişine yer verilmiş. Arka yüzde ise üç adet daha USB 3.0 portu bulunuyor. Burada ayrıca DisplayPort ve Ethernet bağlantısı yer alıyor. Ancak USB 3.1 ve HDMI portlarını göremiyoruz.

Ekranın sağ kenarında da güç butonu yerleştirilmiş. Burada ayrıca bir tuş daha var ki, bu tuşla beraber DisplayPort girişi anlam kazanıyor. DisplayPort ile ThinkCentre X1'in ekranına görüntü aktarmak istediğinizde, bu tuşa basıyorsunuz. Tekrar PC moduna geçmek içinse, yine bu tuşa dokunmanız gerekli.

ThinkCentre X1'ın ekranının üzerindeyse, oldukça dikkat çekici bir kamera yer alıyor. Kameranın dikkat çekmesinin sebebi, kamerayı fiziksel olarak kapatabiliyor oluşunuz. Hemen yukarıdaki anahtarı kaydırarak kamerayı kapabiliyorsunuz. Bu önemli, zira siber casusluğun kol gezdiği günümüzde, kameralar pek güvenli değil. Bu anahtar sayesinde kamerayı kapatmak için siyah bant kullanmaya böylece gerek kalmıyor.

...masaüstü kadar performanslı

...masaüstü kadar performanslı

ThinkCentre X1, görünümüyle olduğu kadar teknik kadrosuyla da dikkat çekici. Intel Core i7 işlemciden güç alan bilgisayar, böylece masaüstü bilgisayar performansı sunabiliyor. Çift çekirdekli ve 2.60 GHz temel, 3.40 GHz yüksek frekansta çalışan işlemci, ayrıca 8 GB kapasiteli, 2133 MHz DDR4 belleklerle de güçlendirilmiş.

Peki, diskin depolama kapasitesinde ne var? Burada da performansa ayak uydurabilmesi için SSD'nin kullanıldığını görüyoruz. ThinkCentre X1'de 256 GB kapasiteli SSD yer alıyor. Fakat ayrıca cihazın 1 TB'lık farklı bir sürümü daha bulunabiliyor.

ThinkCentre X1'in grafik hanesinde ise, Intel HD 520 bütünleşik grafik işlemci yer alıyor.

ThinkCentre X, performans anlamında yoğun işlem gücüyle başa çıkabilecek bir bilgisayar. Evet, oyunlar için uygun değil, zaten ThinkCentre X'in alanı o değil. Ancak güçlü bir ofis veya ev bilgisayarı arayanlar, ThinkCentre X'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Hoparlörleri de Dolby desteği alan bilgisayar, 802.11ac standardında Wi-Fi desteği göstermesiyle de önemli bir noktayı atlamamış.

Özetle

ThinkCentre X1, derli toplu bir bilgisayar. İnce ve şık tasarımı, güçlü teknik kadrosu ışığında performanslı çalışmasıyla da rahatlıkla tercih edilebilir. Ev ve ofis kullanımları için ideal olan cihaz, grafik uygulamalarında ise dahili grafik işlemcisi sebebiyle iddialı değil. Eğer tercihiniz o yöndeyse, piyasada benzer modelleri bulabilirsiniz.

Kimler Almalı

ThinkCentre X1, hem ev hem ofis kullanımlarına uygun. Performanslı çalışan ve derli toplu bir bilgisayar arayan hemen her kullanıcı, ThinkCentre X1'i tercih edebilir.

Alternatifleri

ThinkCentre X1'e alternatif olarak şimdilerde indirimde olan Dell INS-24-5459 modeli de alternatif olarak değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ThinkCentre X1
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
82
İşletim Sistemi Windows 10 Pro
İşlemci Intel Core i7-6600U 2.6 GHz
Çekirdek 2
Ekran 23.8 inç IPS (1920x1080
Grafik Intel HD Graphics 520
Bellek 8 GB 2133 MHz DDR4
SSD 256 GB
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0, DisplayPort, Ethernet, kart okuyucu, Wi-Fi 802.11ac
Boyutlar 570 x 33 x 361 mm
Ağırlık 5 kg.
Okuyucu Yorumları