Mercusys Halo H80X İnceleme

Üst seviye mesh sistemine daha uygun fiyatla sahip olmanın yolu Mercusys Halo H80X’i inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Kurulum kolaylığı
  • Yüksek performans
  • 650 m2 geniş menzil alanı
  • Gigabit portlar
  • Güvenlik önlemleri

İnternet altyapınız ne kadar iyi olursa olsun, eğer interneti dağıttığınız alan biraz geniş ise, iyi bir donanım ağı kurmazsanız kuvvetle muhtemel bağlantı problemleriyle karşılaşacaksınız. Bu sorundan kurtulmanın en temiz çözümü -hep söylediğimiz gibi- Mesh sistemler. İyi bir Mesh sistemi edinmek istediğinizde de maalesef ödemeniz gereken meblağ bir hayli yüksek. Ancak farklı seçenekler de var. Bu bölümde sizi fiyat/performans anlamında iyi bir alternatifle tanıştırıyoruz.

Bugün TP-Link’in bütçe dostu ağ markası Mercusys’in Mesh Wi-Fi cihazlarına eklediği yeni modeli Mercusys Halo H80X’i yakından tanıyacağız. Halo H80X’e geçmeden önce, daha önce de defalarca kez anlatmıştık, fakat yeniden Mesh sistemin ne olduğunu dile getirmekte fayda var.

Mesh Nedir?

Mesh sistemler, özellikle çok katlı ve geniş evler / ofisler için ideal bir çözüm olarak kullanılıyor. Bu yöntem, bildiğimiz menzili genişleten, koridora, arka odalara takılan ağ adaptörlerinden, yönlendiricilerden ve powerline, yani elektrik hattını kullanan sistemlerden ziyade, daha etkili bir çözüm oluyor. Zira Mesh sistemler, 2 veya 3 router’ı birbirine köprüleme yöntemi, mesh protokolü ile bağlayarak hem kurulumuyla kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor, hem performansta düşüş yaşatmıyor, hem de kapsama alanını maksimuma ulaştırıyor. Bu cihazlar birbirleri arasında aynı ağ adı ve şifre ile bağlanıyorlar ve böylece dolaşımda herhangi bir kopma ya da bağlantı kesilmesi gibi bir sorun olmuyor. Halo H80X de tıpkı anlattığımız gibi 3 router’ı birbirine mesh protokolü ile bağlayan bir set.

Mercusys Halo H80X Özellikleri Neler?

Bu set yeni standart olan Wi-Fi 6 bağlantısıyla geliyor. Hem kablolu hem de kablosuz tarafta yüksek hız sunan sistem, kablosuz bağlantıda toplamda 3 Gbps hıza erişebiliyor. Çift frekans desteği gösteren Halo H80X, 5 GHz bandında 2.402 Mbps, 2.4 GHz bandında ise 574 Mbps hızlara ulaşabiliyor. Kablolu tarafta da üzerinde yer alan Gigabit Ethernet girişi sayesinde en üst banttan bağlantı sağlayabiliyor. Setteki her bir birimin üzerinde 3'er Gigabit Ethernet portu bulunuyor ve böylece bu cihazları konumlandırdığınız yerde kabloyla bağlayacağınız cihazlara Gigabit hızında internet verebiliyor.

Mercusys Halo H80X Kurulumu Nasıl?

Cihazın kurulumu da oldukça basit bu arada. 3’lü bir set olduğu için kurulumunun zor olduğunu sanmayın. İlk olarak mevcut modeminize Halo H80X cihazlarından birini kablo ile bağlıyorsunuz. Ardından ise iOS ve Android işletim sistemli telefonunuzun uygulama marketinden Mercusys uygulamasını indiriyorsunuz ve sonrasında ekrana gelen adımları takip etmeye başlıyorsunuz. Bu şekilde ilk cihazı modeminizle bağladıktan sonra 2’inci cihaza geçiyor, sonra da 3’üncü cihazı ağa kablosuz olarak dahil ediyorsunuz. Bunların hepsini uygulama üzerindeki yönergeleri takip ederek tıkır tıkır yapıyorsunuz. Tüm bu işlemler bittikten sonra artık Mesh sisteminiz hazır. Böylece modemin yanındaki ilk cihazdan aldığınız internet performansını, evinizin ya da ofisinizin diğer noktalarına yerleştirdiğiniz cihazlardan da almanız mümkün hale geliyor.

Mercusys Halo H80X Performansı Nasıl?

Halo H80X, 150 cihaza kadar bağlantı desteği sunuyor. Böylece kablolu ya da kablosuz fark etmez, evinizdeki tüm cihazları bu set ile yüksek performans ile internete taşıyabiliyorsunuz. Kullandığımız süre içinde performansını gerçekten de muazzam bulduk. Öyle ki, cihazın kurulumunu yaptığımız evde 10 metrelik bir koridor bulunuyor ve bu nedenle standart bir modem ile evin arka odalarına interneti taşıyamıyorduk. Halo H80X’i kurduktan sonra ise, altyapının izin verdiği 100 Mbps bağlantı hızını, evin arka odalarından da yaklaşık 85 - 90 Mbps ayarında almayı başardık. Cihazı kullandığımızın evin 3 + 1 olduğunu da söyleyelim. Her bir ünitenin içinde yer alan sinyal yükselticiler sinyali artırarak arka odalara kadar taşıyabiliyor ve böylece kablosuz ağ menzilini yaklaşık 650 metrekareye kadar genişletebiliyor. Böylece maksimum internet performansı istenen tipik ev ve ofislerin yanında, daha geniş alanlar, yazlıklar ya da katlı sistemler için de çok uygun.

Halo H80X’in performansını artıran diğer unsurlar arasında setin her bir biriminde yer alan güçlü sinyal yükselticilerin bulunmasının yanı sıra hüzmeleme teknolojisinin yer alması ve ağ performansını otomatik olarak iyileştirme özelliğinin de etkisi çok büyük. Hüzmeleme teknolojisi ile kablosuz sinyal gücünü bağlantıda olduğu cihazlara göre yoğunlaştırabiliyor; ağ performansını iyileştirme özelliği ile de sinyalin kararlılığına göre bu birimler arasındaki en iyi bağlantı yolunu otomatik olarak seçebiliyor.

Sonuç

Evet, genel hatlarıyla Mercusys Halo H80X bu şekilde. Yüksek bağlantı hızı sunması en temel avantajı olurken, kablosuz bağlantıyı ölü noktaları ortadan kaldırarak azami ölçüde geniş menzile yayması ve kurulum kolaylığı sağlaması da diğer artıları oluyor. Bu arada tasarımıyla da oldukça sade ve göze hoş geldiğini de söyleyelim. Eğer iyi bir mesh sistem arıyor ve fiyat olarak da diğer markaların benzer ürünlerinden daha uygun bir seçenek istiyorsanız Mercusys Halo H80X’i değerlendirmenizi öneririz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mercusys Halo H80X
Ürün Markası Mercusys
CHIP Online Notu
90
StandartIEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
ArabirimGigabit LAN (3 adet)
Frekans2.4GHz, 5GHz
Bağlantı Hızı574Mpbs (2.4GHz), 2402Mpbs (5GHz)
ButonReset
Boyutlar128 x 81 x 83.7 mm