Mercusys MR20 İnceleme

Evinizdeki modemi bir sebepten ötürü değiştiremiyor ancak performansından yıldıysanız size ekonomik bir router önerimiz var. Mercusys MR20’yi inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Fiyat/performans
  • Kurulum kolaylığı
  • İdeal performans
  • 5 dBi antenler
  • Seçeneği bol arayüz
Editörün Seçimi

El kadar Router olur mu, olur. Gördüğünüz gibi gayet el kadar ve bu haliyle bugüne kadar incelediklerimizin arasında çok minik duruyor. Peki, özellikleriyle de öyle mi? Gelin birlikte bakalım.

Bu cihazın adı Mercusys MR20. Tipik bir Router olarak çalışıyor. Küçük olduğuna bakmayın, bir evin internet sorununu çözecek kadar yetenekli. Buna geleceğiz. Önce Mercusys de nedir diyenler, markayı tanımayanlar için kısa bir özet geçelim.

Mercusys, TP-Link’in alt markası. TP-Link, Mercusys ile yükselen fiyatlar karşısında daha ekonomik çözümler sunuyor. Bugüne kadar bu markanın çok sayıda ürününü inceledik, aralarında Mesh sistemler de vardı hatta. Bu da gayet ekonomik bir Router seçeneği oluyor. Fiyatı 260 TL dolaylarında. Eğer evinizdeki modemi bir sebepten ötürü değiştiremiyor, ancak performansından memnun değilseniz ve bütçeniz de kısıtlıysa gerçekten şahane bir çözüm olacağını baştan söyleyebiliriz. Tasarımının bu kadar küçük olduğuna bakmayın, işini fazlasıyla yerine getiriyor.

Mercusys MR20, totalde 750 Mbps’e kadar bağlantı performansı gösterebiliyor. 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere çift bant desteği var. Cihazınızı bağlayacağınız kanala göre 2.4 GHz bandında 300 Mbps’e kadar, 5 GHz bandındaysa 433 Mbps’e kadar teorik hızlar sunuyor. Arkasında 2 adet LAN portu bulunuyor. Bu portlar 100 Mbps’e kadar kablolu bağlantı hızı sağlıyor. Bir de WAN portu var. Buraya modeminizden gelen Ethernet kablosunu bağlıyor ve bu şekilde kurulumunu yapıyorsunuz. Kurulum ayarlarını mwlogin.net üzerinden birkaç adımda halledebiliyorsunuz. Burada temel özelliklerden fazlası da var. Ebeveyn kontrolleri ve IPTV ayarlamalarını yapabiliyorsunuz. Cihazı Router olarak kullanabileceğiniz gibi, Extender ya da Access Point şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Arayüzden ihtiyacınıza göre şekillendirebiliyorsunuz.

Tasarımı gayet basit görünüyor, ancak ekonomik bir model diye işlemeler atlanmamış. Markanın logosu ve güzel bir desen cihazın yüzeyine işlenmiş. Sağ ve sol tarafındaki antenler de 5 dBi seviyesinde -ki bunların çekim gücü bir hayli iyi. Arkasında da bağlantı portlarının yanında reset ve WPS tuşları bulunuyor.

Mercusys MR20’yi evimizde kullandık -ki salon ve modemin bulunduğu oda arasında gerçekten 10 metrelik uzun bir koridor var, o nedenle bu tip ürünleri incelemek için çok uygun yapıda. Cihazı modemin yanına kurduğumuzda altyapımızın izin verdiği ölçüde 100 Mbps download hızları elde edebildik. Bu rakam salona geçtiğimizdeyse elbette düşüş gösterdi. Fakat yine de bağlantıda kalabildik. Pek çok router bu mesafeyi hiç katedemeyebiliyor, hiç sinyal bile veremeyebiliyor. O nedenle bizim gibi yaklaşık 10 metrelik uzun bir koridorun olduğu evlerde eğer uç odadan da modemin yanındaki kadar performans almak istiyorsanız önerimiz Mesh sistemler olacak ki, burada da bütçeyi çok aşmayan Mercusys’in uygun çözümleri var.

Sonuç

Mercusys MR20, kutu gibi evler için çok uygun bir çözüm. Tipik olarak 2+1 evlerin ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Performans konusunda bu tip evlerde herhangi bir şikayet yaratmayacaktır. Kurulumu ve kullanımı da oldukça kolay. En önemli kısmı elbette ucuz bir seçenek olması. Dediğimiz gibi 260 TL dolaylarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz. O nedenle bizden de Editörün Seçimi ödülünü almayı başardı. Eğer bütçeyi zorlamayacak bir çözüm arıyorsanız rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mercusys MR20
Ürün Markası Mercusys
CHIP Online Notu
92
Standart IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Frekans 2.4GHz, 5GHz
Bağlantı Hızı 300Mpbs (2.4GHz), 433Mpbs (5GHz)
Arabirim  LAN (2 adet), WAN
Anten 5 dBi (2 adet)
Buton Reset, WPS
Boyutlar 114 x 94 x 26 mm