Güç ve Kararlılık Bir Arada

Dual Athlon anakartlar piyasada çok kısıtlı miktarlarda bulunuyorlar. Öyle ki geçen aylarda inceleme fırsatı bulduğumuz Tyan markasından başka bir marka bulmak çok mümkün değil. Dolayısıyla çift işlemci destekli bir AMD işlemci almak isteyen kullanıcılar, Tyan’ın istediği fiyatı vermek zorundalar.

MSI K7D Master İnceleme
CHIP Online Notu 73

Ama bu durum yakınlarda değişeceğe benziyor... Çünkü diğer anakart üreticileri Tyan’ın saltanatına son vermek için harekete geçtiler. Bunun nedeniyse, AMD’nin yeni chipseti 760MPX’in çıkması ile birlikte, birçok anakart üreticisinin gözünü dual işlemci pazarına dikmesi. AMD’nin bu yeni chipsetini kullanan ilk üreticilerden biri, bu ay inceleme fırsatı bulduğumuz MSI’ın K7D modeli.K7D Master’da soğutmanın önemiK7D Master, düzgün ve kararlı bir şeklide çalışması ve soğutmaya verilen önem ile kendisinden söz ettiriyor. Bu anakartta işlemciyi beslemesi için 12 voltluk bir giriş mevcut. Yani anakart normal bir güç kaynağı ile çalıştırılabiliyor. Ama Pentium 4 işlemcili sistemlerde olduğu gibi bu anakartı da ATX 12 voltluk bir güç kaynağı ile beslemekte fayda var. Anakartın diğer bir özelliği ise, üzerinde 3 cm yüksekliğinde soğutma ızgaralarına sahip olması. Bu soğutma ızgaraları sayesinde, işlemcinin gerilim değişimlerinden meydana gelen ısınmalar kontrol altında tutabiliyor. Northbridge’in üzerinde bir soğutma sisteminin olması da bu ürünün artılarından biri. Kısaca MSI’ın soğutmaya büyük bir önem verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca BIOS’un sahip olduğu bazı fonksiyonlar sayesinde ısı kontrolü yapılabiliyor. Böylece işlemciler için de maksimum güvenlik sağlanmış oluyor.Yeni Southbridge ile 64-bit desteğiÖnceki modellerde southbridge olarak 766 chipseti kullanılırken, bu yeni anakartta 768 chipseti kullanılıyor. Yeni chipset sayesinde, 64 bit PCI kartlar, 66 MHz hız ile desteklenebiliyor. Önceki chipsette 64 Bit PCI kartları 33 MHz’de çalıştırılıyordu. Dolayısıyla northbridge ve southbridge ile elde edilen kombinasyonda, bu anakartta yeni PCI slotlar görmek mümkün. Bu yüzden anakart üzerinde iki adet 64 bit PCI slot yer alıyor. DİKKAT! MSI K7D Master ile yalnızca iki adet 66 MHz’lik kart çalışabiliyor. Buna karşın northbridge ile southbridge saniyede 266 MB’lık bir transfer oranına ulaşabiliyor. Bu Intel’in i8xx ve Via’nın DDR-SDRAM destekli chipsetleri ile aynı hıza denk geliyor. 64 bit slota 33 MHz’lik bir kart takıldığında, north ve southbridge arasında olan transfer oranı frenleniyor.

Özetle

MSI’ın bu anakart ile server ve workstation pazarına iyi bir giriş yaptığını söyleyebiliriz. Yeni anakart, özellikle sahip olduğu ekstra donanım ve fonksiyonlar sayesinde, hemen hemen her kesime hitap ediyor. Örneğin K7D Master, AC97 ses ve 100 Mbit network chip’inin yanı sıra Ultra ATA 100 controller ve USB 2.0 kartı ile birlikte veriliyor. Anakartın Registered DDR-SDRAM ve MP Athlon işlemciler ile çalıştırılması gerekiyor. Ama test esnasında K7D Master’i normal DDR-SDRAM ve Athlon XP işlemciler ile çalıştırabildik. Yalnız normal DDR-SDRAM’de sadece her dört yuva kullanılamıyor. Ayrıca Athlon XP’de sadece 100 MHz FSB ile çalışıyor. Anakartın düzgün ve kararlı bir şekilde çalışması için istenilen özelliklerinin yerine getirilmesi şart! Yeni BIOS sürümünü yüklediğimizde K7D Master iyi bir performans sergiledi ve herhangi bir kilitlenmeye neden olmadı.Sonuç olarak MSI’ın, bu yeni Dual-Athlon anakartı ile piyasaya iyi bir ürün ile girdiğini ve benzeri ürünlere karşı güçlü bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI K7D Master
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
73
Okuyucu Yorumları