Yeni nesil Z97 MPower'ı inceledik.

Intel'in yeni nesil platformlarına tam destek sunan MSI Z97 MPower, testte!

MSI Z97 MPower İnceleme
CHIP Online Notu 91
  • Yüksek performans
  • Şık tasarım
  • Termal tasarım
  • Hız aşırtma özellikleri
  • Kablosuz ağ bağlantı desteği yok

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar inceleme fırsatı bulduğumuz MSI Z87 MPower'ın ardından bu defa Z97 MPower ile bir kez daha ofisimize konuk olan MSI, bizlere Intel'in geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni Haswell'i için uygun bir platform sunuyor. Hatırlayacak olursanız Yeni Haswell, Devil's Canyon'u burada daha yakından incelemiştik.

Intel'in bu güzel işlemcisinin ardından elbette gözler şimdi uyumlu anakartlara dönmüş durumda. Bu noktada güzel bir örnek teşkil eden MSI Z97 MPower, hız aşırtma özellikleri içermesiyle de heyecan verici bir anakart. Söze anakartın tasarımıyla başlayacak olursak, kartın geçtiğimiz yıl incelediğimiz Z87 MPower geleneğini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Yine siyah ve sarının müthiş uyumuyla karşımıza çıkan kart, güçlü bir görünüme sahip.

Z97 MPower'a yakından bakalım

Kartın üzerine baktığımızda elbette LGA 1150 soketli bir işlemci yuvası görüyoruz. 4. ve 5. nesil Intel Core işlemcileri için uyumlu olan kart, işlemci yuvasının çevresinde ise daha fazla boş alan sunuyor. Yine termal tasarımıyla yüksek soğutma potansiyeline sahip olan kart, 4 adet DIMM DDR3 slotunun da sahibi. 1066 MHz'den 3200 MHz'e kadar hız desteği gösteren RAM slotları, 1866 MHz'den itibaren hız aşırtmayla artış gösteriyor. 3 adet PCI Express 3.0 x 16 slotu, toplamda 8 adet SATA 6GB/s ve 6 adet USB 3.0 bağlantı noktaları bulunduran anakart, ayrıca arka bağlantıları arasında 4 adet de USB 2.0 girişi tutuyor. Z97 MPower'ın kablosuz bağlantıları ise yok. Wi-Fi 802.11ac ile Bluetooth desteği arıyorsanız Z97 MPower MAX AC anakartını incelemenizi tavsiye edeceğiz. Zira aradığını tüm özellikler bu kartta mevcut.

Yüksek güç

Tıpkı Z87 MPower gibi Z97 MPower da OC Onaylı olarak geliyor. Anakartlar için askeri sınıf dayanıklılık testi uygulanması sonucu verilen bu sertifika, Z97 MPower'ın ileri derecede hız aşırtma test süreçlerine tabi tutulduğunun göstergesi. 24 saatten daha uzun süre Prime95 çalışmasına tabi tutulan kart, bu süre içinde hava akımının da kesilmesiyle birlikte dayanıklılığını ortaya koymuş. Böylece kullanıcıları bu kart ile rahatlıkla hız aşırtma deneyimi yaşayabilirler.

Kartın üzerindeki bileşenlere baktığımızda Military Class 4 ile karşılaşıyoruz. İşlemcinin çevresindeki alana bakıldığında görülen Hi-c CAP kapasitörler, yüzde 93 daha fazla enerji verimliliği sağlarken diğer yandan yine burada bulunan SFC ile anakarttan; 35 derece sıcaklıklarda, yüzde 30 daha yüksek akım kapasitesi ve yüzde 30 daha yüksek enerji verimliliğiyle çalışarak hız aşırtmalarda daha kararlı bir güç alabilmek mümkün. Z87 MPower'daki SFC'ler bu kartta daha gelişmiş haliyle karşımızda.

Özetle

Intel'in yeni seri işlemcileri için harika bir platform olarak dikkat çeken MSI Z97 MPower, gelişmiş hız aşırtma seçenekleri ile yüksek hızlara ulaşmak isteyen kullanıcılara hitap edecek türde bir kart olmayı başarıyor. Görünümü ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı termal tasarımıyla da dikkat çeken kart, beklentisi yüksek kullanıcılara önerilir.

Kimler Almalı

Intel'in yeni nesil platformlarını kullanmak isteyen ve güçlü bir sistem toplamayı düşünen kullanıcılar MSI Z97 MPower'ı yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

MSI Z97 MPower'a altnernatif olarak kablosuz bağlantı teknolojileri sunan Z97 MPower MAX AC kartını önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Z97 MPower
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z97 Express yonga seti
İşlemci Desteği Intel Core (5. ve 4. Nesil), Pentium, Celeron (LGA1150)
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (4 adet), HDMI, DisplayPort
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları