MSI, Z97I Gaming AC ile ne sunuyor?

Mini-ITX platformlarına iyi bir anakart örneği getiren MSI, Z97I Gaming AC ile ne sunuyor?

CHIP Online Notu 91
  • Performans
  • Audio Boost 2 ses desteği
  • BIOS desteği
  • Fan kontrolü
  • Command Center arabirimi
  • Thunderbolt yok
  • Büyük soğutucularla uyumlu olmayabilir

MSI'ın oyuncular için geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcılarını gözeterek ürün yelpazesini genişleten MSI, bugün inceleyeceğimiz Z97I Gaming AC anakartıyla da bunu kanıtlıyor.

Mini-ITX form faktöründe olan Z97I Gaming AC, mini ancak güçlü sistem toplama peşinde olanlara hitap edecek ölçüde bir kart. Küçük yapısına karşın oldukça güçlü özelliklerin sahibi olan kart, elbette MSI'ın Gaming G Serisi altında sunuluyor. Bunu zaten anakartın üzerinde yer alan meşhur kırmızı ejderhayla görüyoruz.

Mini boyutlarına rağmen Creative Sound Blaster Cinema 2 desteği, Killer E2200 Game Networking özelliği, XSplit Gamecaster yeteneği ve daha pek çok özelliğiyle dikkat çeken Z97I Gaming AC, detaylarında daha ne gibi özellikler içeriyor; şimdi daha yakından bakalım.

Minik ama güçlü

Hemen hızlıca kartı yakından tanıyalım. Z97I Gaming AC, mini-ITX formda bir anakart. Bu da demek oluyor ki mini sistem toplamayı düşünenlere hitap ediyor. Intel Z97 Express yonga setinde olan kart, oyunseverlerin vazgeçilmezi LGA 1150 soketli 5. Ve 4. Nesil i7'li işlemcileri destekliyor. Dual bellek kanalının yanı sıra toplamda 3200 MHz'e kadar bellek desteği de sağlayan kart, üzerinde 2 adet DIMM slotu bulunduruyor. Bu karta maksimum 16 GB kapasitesine kadar RAM takabiliyorsunuz.

MSI'ın diğer kartlarından da aşina olduğumuz gibi bu kart da Military Class 4 bileşenlerden oluşuyor. Bu da hem dayanıklı hem de stabil bir sistem için ideal. Ses kontrolörcüsüyle de dikkat çeken kart, Creative Sound Blaster Cinema 2 ile güçlendirilmiş Audio Boost sahibi. Bu da demek oluyor ki kartın üzerindeki tümleşik birim, fazlasıyla yeterli. Ayrıca ses devresinin kırmızı bir LED hat ile izole edilmesiyle bu tümleşik ses birimi, harici ses kartıymışçasına işlev görebiliyor. Kartın bu özelliğini de bir hayli beğendik.

Kartın bağlantılarına bakalım. Arka bağlantılar arasında dört adet USB 3.0 ve USB 2.0 girişi görüyoruz. Ayrıca iki adet HDMI da hazır. Buna DisplayPort'u da dahil edelim. Ancak kart üzerinde Thunderbolt bulunmuyor.

Güçlü özellikler

Kartın arka bağlantıları arasında elbette Ethernet de bulunuyor. Ancak bu birim Z97I Gaming AC'de özelleştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Killer E2200 ile güçlendirilen ağ desteği, bu sayede online oyunlarda büyük yardımcı. Özellikle online oyunlarda oyun trafiğine öncelik tanıyan kart, böylece oyunseverleri ping sıkıntısından kurtarıyor.

Bağlantıları atlamadan önce Z97I Gaming AC'ye adını da veren bir özellikten bahsedelim. Evet, MSI'ın bu kartı kablosuz bağlantılara da destek veriyor. Kutu içeriğinden çıkan Intel Dual Band Wireless AC 7260 devresini anakart üzerine konumlandırarak anakarta Wi-Fi 802.11 AC ve Bluetooth 4.0 özelliği kazandırabiliyorsunuz. Yalnız bu devreyi kart üzerine takarken mutlaka alt kısımdan vidayla sabitlemeniz gerektiğini hatırlatalım. Montaj işleminin ardından yine kutu içeriğindeki antenleri devreye bağlayabilirsiniz.

Z97I Gaming AC, profesyonel kullanıcıların beklentilerine cevap verebilecek düzeyde bir kart olmayı başarıyor. Bunu OC Genie 4 ile sağlayan kart, hız aşırtma ihtiyaçlarını karşılıyor. Özellikle Gaming App yazılımı ile oyunlardaki FPS hızına direkt etkide bulunabileceğinizi söyleyelim. Kartın diğer bir beğendiğimiz yanı ise Smart Fan Control yazılımı. Bu yazılımı kullanarak bağlı olan fanları rahatlıkla denetlemeniz mümkün.

Özetle

Mini ITX platformunda olan Z97I Gaming AC, yer kaplamayan ancak güçlü bir sistem toplamayı düşünenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek türde özellikler sunuyor. Performansıyla oldukça beğendiğimiz kart, özellikle oyuncuları gözetiyor.

Z97I Gaming AC'nin fiyatı 477 TL civarında.

Kimler Almalı

Mini ITX platformunda olan Z97I Gaming AC, yer kaplamayan ancak güçlü bir sistem toplamayı düşünenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek türde bir kart.

Alternatifleri

MSI Z97I Gaming AC'e alternatif olarak Asus Maximus VI Impact'i de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Z97I Gaming AC
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z97 Express
İşlemci Desteği Intel Core i7 (LGA 1150)
Bellek Desteği 2 x DDR3 DIMM 16 GB
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (4 adet), HDMI (2 adet), eSATA, Display Port
Yapı Mini-ITX
Okuyucu Yorumları