İnterneti eve değil, semte yayın!

İnternet bağlantısını eve yaymakla yetinmeyen, evler arasına taşımak isteyenlere özel bir çözüm.

CHIP Online Notu 85
  • Dış koşullara dayanıklı yapı
  • 10 km'lik geniş menzil
  • Kullanım alanı geniş
  • Kutu içeriğinde Ethernet kablosu yok

İnternet bağlantısını ev içinde yaymak için çeşitli ağ çözümleri var, bu zaten biliniyor ve halihazırda kullanılıyor da. Peki, internet bağlantısını daha geniş alanlara paylaştırma noktasında karşımıza ne gibi çözümler çıkıyor? Bu noktada bugün inceleyeceğimiz Netis WF2322 ürününden bahsedebiliriz. İnternet bağlantısını daha geniş alanlara paylaştırmak isteyen kullanıcılar ve özellikle şirketler için tercih edilebilecek bir model olan Netis WF2322, ev içi değil, tamamen dış kullanımlara özel yapıda bir ürün. Şimdi Netis WF2322'ye daha yakından bakalım. Bakalım bu ürün, internet yayma özelliğini nasıl sağlıyor.

İnterneti yayın

Az önce de söylediğimiz gibi Netis WF2322, kabaca "internet yayma" özelliği sağlayan bir ağ çözümü. Kullanım alanı ise evin dışı. Apartmanın çevresinde bulunan herhangi bir boruya sabitleyebilmeniz için kutu içeriğinde iki plastik kelepçe sunan cihaz, elbette yapı itibariyle de dış kullanımlara uygun. IP55 standartlarında hazırlanan ürün, -30 ila 70 derece ısılara karşı dayanıklı ve nem ile suya karşı da korumalı.

Peki, bu cihazı nasıl çalıştırıyoruz? Kutu içeriğinde bu cihazın dışında bir PoE enjektör bulunuyor. Netis WF2322 router'ı evinizin dışına yerleştirdikten sonra bu PoE enjektörün başına geliyor ve onu öncelikle yine kutu içeriğinde bulunan güç adaptörüyle elektriğe bağlıyorsunuz. (Bu arada bu enjektörü de çevresinde bulunan vida boşluklarını kullanarak duvara sabitleyebilirsiniz.) Ardından enjektörden router'ı bağladığınız yere kadar olan mesafe boyunca çekebileceğiniz kadar uzunlukta bir Ethernet kablosu bulmanız gerekiyor. Bu Ethernet kablosunun bir ucunu router'ın güç girişi portuna, diğer ucunu ise enjektörün PoE portuna bağlıyorsunuz.

Bu işlemin ardından enjektörün üzerinde yer alan LAN/WAN portunu kullanarak onu modeminize bağlayabiliyor ve bu işlem sonunda internet bağlantınızı dışarıdaki router'a yayabiliyorsunuz. Elbette bunun için bir kurulum işlemini de tamamlamanız gerek. Bu noktada Netis'in distribütörü olan DataStar yardımcı oluyor. İnternet üzerinden bulabileceğiniz Netis WF2322 kurulum videolarını izleyerek, kurulumu hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Farklı modlar farklı senaryolar

Şimdi Netis WF2322'in özelliklerine gelelim. Router'ı farklı modlarda çalıştırmak mümkün. Sahip olduğu modlar arasında bulunan AP, Router, WISP, AP+ Client, AP+ Repeater, WISP + Client ve WISP+ Repeater ile cihazı farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz. Böylece internet bağlantınızı bir alandan başka bir alana yayabileceğiniz Wireless Bridge ve Gateway, interneti daha geniş alanlara ulaştırmak için Multiple Bridge ve güvenlik sistemleri için kullanabilecek olan WISP Connection özellikleriyle farklı senaryolar oluşturabiliyorsunuz.

Netis WF2322'in kablosuz aktarım gücü 30 dBm seviyesinde. 2.4 GHz bandında çalışan cihaz, 300 Mbps'e kadar sinyal oranı sunabiliyor. Bu arada bu ürünün toplamda 10 km'lik bir alana internet yayabilme gücüne sahip olduğunu da söyleyelim. Elbette internet bağlantınızı dışarıya açacağınız için güvenlik noktaları da atlanmamış. Cihazla birlikte 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK gibi kablosuz şifreleme teknikleri de bulunuyor.

Özetle

Sonuç olarak Netis WF2322'nin, dış ortamlarda kullanılmak üzere sunulan ağ çözümleri arasında kendine iyi bir yer bulduğunu söyleyebiliriz. İnternet bağlantısını tüm binaya, binalar arasına ve hatta daha geniş mesafelere yaymak isteyenlerin tercih edebilecekleri bir cihaz olan Netis WF2322, işyeri sahipleri tarafından da kullanılabilecek türde bir ürün.

Netis WF2322'nin fiyatı ise 245 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Netis WF2322, internet bağlantısını tüm binaya, binalar arasına, siteye veya daha uzak mesafelere yayma düşüncesinde olan kimselerce tercih edilebilir.

Alternatifleri

Netis WF2322'ye alternatif olarak bu alanda pek çok model bulunuyor. Bunlardan biri ise TP-Link TL-WA7510N.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Netis WF2322
Ürün Markası Netis
CHIP Online Notu
85
Standart IEEE 802.11b/g/n
Sinyal Oranı 300 Mbps
Frekans 2.4 GHz
Wireless Modları AP, Router, WISP, AP+ Client, AP+ Repeater, WISP + Client, WISP+ Repeater
Güvenlik 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Bağlantılar 10/100 Mbps LAN Port (2 adet)
Okuyucu Yorumları