Türünün son örneği

Nokia'nın MeeGo işletim sistemini ilk ve son defa kullandığı ölü doğan telefonu N9'u inceliyoruz.

Nokia N9 İnceleme
CHIP Online Notu 51

Android telefonlarda Market haricinde kaynaklardan da yazılım yüklemenize olanak tanıyan bir seçenek var. Ayarlar > Uygulamalar > Bilinmeyen Kaynaklar seçeneğini devreye sokarak kolayca telefonunuza dışarıdan indirdiğiniz uygulamaları yükleyebiliyorsunuz. N9 incelemesinde bunun ne yeri var demeyin. Zira yukarıda anlattığımız basit seçeneğin Symbian işletim sisteminde olmaması, Nokia'yı bu günlere getiren en büyük etken oldu.

Dışarıdan uygulama kabul etmeyen Symbian'ın kısıtlamacı yapısı yüzünden o zamanlar kullanıcılar Çin sitelerinde yasadışı yoldan kendi sertifikalarını almakla boğuşuyorlardı. Üstelik siz daha telefonunuza sertifikalı olmadığı için uygulama yükleyemezken, Bluetooth üzerinden yayılan virüsler ortalıkta adeta cirit atıyordu. Yine bu zamanlar, Nokia gibi yenilikler sunan bir devin artık her yeni modelinde ancak virgül artırarak ilerlediği kısır bir döngüye girdiği zamanlara denk geliyordu. Tam da bu esnada ortaya çıkan iPhone, ortalığı kasıp kavurmuş ve kendini tekrarlamaktan öteye gidemeyen Nokia gibi devlerin şaşkınlıktan gereksiz ve içi boş açıklamalarla Apple'ı eleştirme çabalarına girmesine neden olmuştu.

Neyse ki yıllar geçtikten sonra Nokia, hala iPhone'a rakip olabilecek bir telefon üretemediklerini kendi ağzından itiraf etti. Bugün geldiğimiz noktada ise Test Merkezimiz'de firmanın belki de iPhone'a en çok yaklaştığı, öte yandan bir o kadar da uzaklaştığı modeli N9 bulunuyor. N9'u iPhone'a en çok yaklaştıran özelliği, daha önce hiç olmadığı kadar sade olan arabirimi ve yine gelmiş geçmiş hiçbir Nokia modelinde bulunmayan hassas dokunmatik algılaması. Telefonu iPhone'dan en çok uzaklaştıran işe kullandığı bu güzel işletim sisteminin tamamen ölü olması ve firmanın bundan sonraki modellerinde yoluna Windows Phone 7 ile devam edecek olması. Bildiğiniz gibi Windows Phone 7'nin arabirimi MeeGo ile tamamen farklı kulvarlarda bulunuyor.

Uygulama desteği

MeeGo'nun Ovi Store'da yer alan uygulamaları desteklemesi gerçekten beğenimizi kazansa da yakın zamanda geliştiricilerin hem MeeGo'dan hem de Symbian'dan elini ayağını çekecek olması, telefonun hipermarkete benzeyen Android ve iPhone'un uygulama marketi karşısında uygulama mağazasının sönük kalmasını kaçınılmaz kılacak. Bu bağlamda N9'u alırken Ovi Store'da yer alan 50.000 uygulamanın artmasını beklemek hayalcilikten öteye gitmeyecektir. İşin daha da vahim tarafı, Nokia'nın bu 50.000 uygulama olan mağazayı bir kenara bırakıp 35.000 uygulama olan Windows Phone 7 platformuna geçecek olması. Tüm bu gelişmeler ışığında MeeGo'nun XDA Developers gibi platformlarda dahi destek bulması gerçekten zor, zira bu işletim sistemini destekleyen ilk ve son telefon N9.

Tuşsuz Nokia

N9 ile nokia ön kısımdaki tuşları tamamen ortadan kaldırmış. Öyle ki, bir menü tuşu bile yok. Tamamen dokunmatik ekran ise uzun zamandır dedikodusu yapılan ve iPhone 5'te kullanılacağı iddia edilen bombeli bir yapıya sahip. Yine telefonun polikarbonattan üretilmiş yekpare gövdesi ve tamamen siyah renkler arasında yer alan gümüş renkteki yan ses açma kapama ve kilit tuşları, N9'a apayrı bir hava katıyor. Arka kısımdaki gümüş renkli Nokia plakası da bir başka dikkat çekici unsur. Telefonun üst kısmı ise daha önceki Nokia modellerinin aksine güç tuşunu değil, USB portu ile SIM yuvasını barındırıyor. SIM yuvasının da sadece MicroSIM desteklediğini belirtelim.

4 yıl geriden

N9 ile Nokia, Apple'ın dört yıl gerisinden geliyor dersek pek de yanlış bir tespitte bulunmuş sayılmayız. Zira telefonun iPhone'vari başarılı ikonları, hafif dokunuşlarla kullanılabilen arabirimi ve siyah arka plan üzerinde renkli simgeleri, aslında öyle olmasa da, ister istemez Nokia'nın dört yıl boyunca iOS'in kopyasını üretmekle meşgul olduğu hissi uyandırıyor. MeeGo bu arabirimle birlikte gayet hızlı tepkiler ve stabil bir çalışma sunarak da beğenimizi kazanıyor. Fakat telefonun Nokia aksini iddia etse de kısa sürede kaderine terk edilecek olması, N9'a şüpheyle bakmamıza neden oluyor. Üstelik Nokia'nın sadece MeeGo'yu yetim bırakıp WP7'ye geçmesi değil, bir başka Linux tabanlı işletim sistemi projesi olan Meltemi üzerinde çalışacağını bildirmesi bile başlı başına platform için bir tehdit niteliğinde.

Donanıma yatırım

Yazılım konusunda hiç bir zaman yüzü gülmeyen, kullanıcıların yüzünü de güldürmeyen Nokia'nın uzun zamandır tek silahı donanım. N9'da da durum pek değişmiyor. Telefona 8 megapiksellik bir kamera yerleştiren firma, 720p çözünürlüklü videolar çekmenize imkan tanıyor. Yine Carl Zeiss mercekli N9 ile kaliteli fotoğraflara imza atabiliyorsunuz. N9'un ISO ayarlarını değiştirebilmemize izin vermesi ise gerçekten takdire şayan. 16 GB hafıza, 1GHz Cortex A8 işlemci, 1 GB RAM, PowerVR SGX530 GPU ve AMOLED kapasitif ekran ile N9 adeta donanımsal gövde gösterisi yapıyor. Fakat tüm bunları kontrol eden MeeGo 1.2 Harmattan işletim sisteminin şimdiden ölmüş olması, N9 hakkındaki her şeye şüpheyle bakmamıza neden oluyor.

Özetle

Teknoloji dünyasında atlanması gereken bazı ürünler vardır. Örneğin iPhone 4S'i bu kategoriye sokabiliriz. Benzer şekilde N9 da bu kategoriye giriyor. Daha dün Windows Phone 7 işletim sistemli Nokia ceplerin tanıtımı yapılmışken ölü doğan N9'a yatırım yapmanın mantıklı bir açıklaması yok.

Alternatifleri

Çiçeği burnunda Android 4.0 piyasaya çıkmışken ve bu güncellemeyi alacak piyasada farklı modeller mevcut iken daha güncellenip güncellenmeyeceği bile belli olmayan N9'u tercih etmek pek de doğru seçim değil. Bu bağlamda Xperia Arc, Galaxy S II, HTC Sensation veya diğer başarılı Android telefonlara göz atabilirsiniz. Şurası kesin ki hem satın aldığınız firma, hem de üçüncü parti geliştiricilerden çok daha büyük destek göreceksiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia N9
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
51
Ekran AMOLED, kapasitif, 480 x 854, 3.9"
Hafıza 16/64 GB, 1 GB RAM
2G şebeke GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G şebeke HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
Boyutlar 116.5 x 61.2 x 12.1 mm
Ağırlık 135 g
Kamera 8 MP, 3264x2448, LED flaş, otomatik netleme
İşletim sistemi MeeGo v1.2 Harmattan
İşlemci 1GHz Cortex A8 CPU, PowerVR SGX530 GPU, TI OMAP 3630 yonga seti
Pil Li-Ion 1450 mAh (BV-5JW)
Okuyucu Yorumları