OPPO Reno 6 İnceleme

OPPO'nun yeni yerlisi Reno 6'yı tüm özellikleriyle inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Güzel tasarım
  • 90Hz AMOLED ekran
  • İdeal performans
  • Geniş kullanım seçenekleri
  • Seçeneği bol iyi kameralar
  • Güncel işletim sistemi
  • Pil ömrü ve hızlı şarj yeteneği

OPPO yeni Reno serisi akıllı telefonu Reno 6'yı ülkemizde satışa sundu. Biliyorsunuz, daha önceki videolarımızda da bahsetmiştik: OPPO, Türkiye'de kendi fabrikasını açmış ve ülkemizde piyasaya çıkacak pek çok akıllı telefonunu burada üretmeye başlamıştı. Bugün elimizde olan Reno 6 da ülkemizde üretilen yerli telefonlardan biri oluyor. Peki, ne gibi özellikler içeriyor ve bu telefon kimlere göre? Şimdi adım adım anlatmaya başlayalım.

Reno 6 Tasarımı Nasıl?

Reno 6 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle her zaman olduğu gibi tasarımla başlayalım. Reno 6, gayet güzel görünen ve kompakt akıllı telefonlardan biri oluyor. Telefon sadece 7.8 mm kalınlığında ve 173 gram ağırlığında. Böylece telefonun fazlasıyla ince ve hafif bir model olduğunu söyleyebiliriz. Eğer ağır ve büyük telefonlardan hoşlanmıyorsanız, böylece bu modeli rahatlıkla seçenekleriniz arasına dahil edebilirsiniz.

Arka yüzüyle de göze hoş gelen bir tasarıma sahip olan telefonda bu bölümde kullanılan malzeme, arka yüzeyin ışığa göre renk değiştirmesini sağlıyor ve bu da telefona kuşkusuz bir albeni katıyor. Hem kenarlara doğru kavisli hatlara sahip olması hem köşelerinin yuvarlatılmış olması, telefonun tasarımını zenginleştiren önemli unsurlar.

Reno 6'nın çevresine baktığımızda sol kenarda ses butonlarını, sağ kenarda ise güç butonunu görüyoruz. Yine sol kenarda SIM kart çekmecesi ve microSD kart slotunun bulunduğu çekmecenin konumlandırıldığı telefonda, alt kenarda 3.5 mm kulaklık girişi, telefonu şarj edebileceğiniz ve veri aktarımı yapabileceğiniz USB-C portu, onun yanında da hoparlör mazgalını görebiliyorsunuz.

Bu arada telefonun kutu içinde hem kulaklığın hem de silikon kılıfın bulunduğunu söyleyelim.

Reno 6 Ekran Özellikleri

Reno 6 Ekran Özellikleri

Reno 6'nın ekranı 6.4 inç büyüklüğünde AMOLED panelden oluşuyor. Renklerin doygunluğu ve ekranın parlaklığı gayet iyi seviyede olurken, ekran çözünürlüğünün de 1080x2400 piksel gibi iyi bir değerde olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın en göze çarpan özelliklerinden biri de tazeleme hızının 90Hz seviyesinde olması. Böylece hem işletim sistemi ve uygulamalarda dolaşırken hem de oyunlarda, standart 60Hz ekranlı telefonlara göre daha akıcı bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Ekranın parlaklık seviyesi tipik olarak 430 nit şeklindeyken, tepe noktada 750 nit parlaklığa erişebiliyor. Bu da özellikle yaz aylarında güneş ışığı altında iyi bir ekran görüntülenebilirliği sağlaması açısından yeterli.

Reno 6, düşük mavi ışıklı ekranıyla SGS Göz Koruyucu Ekran sertifikasına da sahip. Bu da uzun kullanımlarda ekran ışığının rahatsız etmesini engelliyor. Bununla beraber ekran Netflix HD ve Amazon Prime Video HD sertifikalarına da sahip. Bunun da anlamı bu tip video servisleri üzerinden film ve dizi izlerken daha yüksek görüntü performansı elde edebiliyor olmanız.

Ekrana ilişkin şunu da söylemeden geçmeyelim: Telefonda parmak izi tarayıcı ekrana entegre edilmiş durumda. Böylece ekrana dokunarak kilidi açmanız mümkün. Yine bir diğer biyometrik doğrulama yöntemi olarak kamera yoluyla yüz tanıma özelliği mevcut ki, her ikisi de gayet seri şekilde çalışıyor.

Reno 6 Özellikleri Neler, Performansı Nasıl?

Reno 6 Özellikleri Neler, Performansı Nasıl?

Reno 6, iyi performans üreten orta seviyeli akıllı telefonlardan biri oluyor. Qıualcomm Snapdragon 720G işlemciden güç sağlayan telefonun 8 çekirdekli bu işlemcisi, 2.3 GHz frekansında çalışan 2 Kryo 465 Gold ve 1.8 GHz frekansında çalışan 6 adet Kryo 465 Silver çekirdeklerini içeriyor. Bu çekirdeklerden 2'si prime olarak yonga setinde yer alırken, performans odaklı çalışıyor ve yük getiren uygulama ve oyunlarda devreye gidiyor. Diğer 6 çekirdek ise verimlilik sağlayanlar olarak telefona dengeli bir kullanım kazandırıyor.

Reno 6'da, 8 GB gibi bu kategori için oldukça yüksek RAM kapasitesi bulunuyor. Böylece sadece günlük kullanım için değil, performans ihtiyacı olan oyun ve uygulamalarda da eli kuvvetlendiren telefonda 128 GB dahili depolama alanı mevcut. Bu alan zaten tek başına da yeterli olacakken, eğer olur da yetmez ise, bu alanı microSD kart kullanarak artırabiliyorsunuz.

Güncel Android 11 işletim sisteminin çalıştığı telefonda, OPPO'dan aşina olduğmuz ColorOS arayüzünün güncel sürümü 11.1 mevcut. Arayüz akıcı çalışırken, geniş seçenekler sunuyor. Ayarlar bölümünden erişebileceğiniz Kişiselleştirmeler alanından temayı değiştirebiliyor, parmak izine animasyon atayabiliyor ya da telefonun ekranı kapalıyken bildirim geldiğinde ekran kenar aydınlatmasını devreye sokabiliyorsunuz. Yine ekranı her zaman açık formuna alabileceğiniz gibi, daha önce OPPO A74 incelemesinde de bahsettiğimiz gibi uygulamaları gizleyebiliyor, özel kasa bölümünü devreye alabiliyor, çocuk alanı oluşturabiliyorsunuz. İşletim sistemi içinde daha bunun gibi pek çok yararlı seçenek bulunuyor.

Bunlardan biri de Oyun Alanı kısmı. Oyun Alanı bölümünden en çok telefonla sık oyun oynayanlar yararlanacak. Bu uygulama sayesinde oyundayken performans iyileştirmesi yapabiliyor ve gelen bildirimleri, siz oyun oynarken rahatsız etmemesi için kapatabiliyorsunuz.

Bu arada telefonun günlük kullanım performansına ek olarak oyun performansının da gayet iyi seviyede olduğunu söyleyelim. PUBG'de iyi bir deneyim elde edebildiğiniz telefonda, pil tüketimi de buna uygun ölçüde verimli. Örneğin PUBG'de 30 dakikalık bir oyun seansı sonrası batarya yalnızca yüzde 7 oranında şarj tüketiyor. Bu arada telefonun bu sürede neredeyse ısınmadığını da söyleyelim. Bu konuda rahatsızlık yaşamayacaksınız.

Telefonla aldığımız sentetik test sonuçları ise performansının bu segment için uygun olduğunu gösterir nitelikte. Geekbench testinde 569 puan tek çekirdek, 1730 puan çoklu çekirdek sonucu alan Reno 6, AnTuTu Benchmark testine de 288 bin 126 puan almayı başarıyor.

Bu kısmı sonuç olarak toparlayacak olursak, Reno 6'nın günlük kullanımda hiç de üzmeyecek bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama kullanımları, web site dolaşımları ve oyun noktasında sorunsuz bir deneyim yaşatabilmesi bir yana, diğer yandan pil ömrüyle günü rahat çıkartan bir telefon oluyor. Ayrıca telefonun şarj yeteneğinin oldukça başarılı olduğunun altını çizelim. Öyle ki, VOOC 4.0 şarj teknolojisi sayesinde telefonun bataryasını 30 dakika içinde yaklaşık yüzde 80 oranında şarj edebiliyor, 45 dakika içinde de tam kapasiteye ulaştırabiliyorsunuz.

Bu arada son olarak telefonda NFC desteğinin yer aldığını belirtelim. Bu özellikten artık çok daha fazla yararlanıyoruz. O nedenle satın alacağınız telefonda NFC desteğinin yer alması gerektiğine özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Reno 6 Kameraları Nasıl?

Reno 6 Kameraları Nasıl?

Şimdi gelelim Reno 6'nın kameralarına. Reno 6'da arkada 4'lü bir kamera kurulumu yer alıyor. Bu kameralardan ana kameramız 64 MP ölçüsünde çekim yapabilirken, f/1.7 diyafram açıklığına ve 26 mm'lik geniş açılı bir lense sahip. 1/2 inç ve 0.7 mikrometrelik bu sensör, faz algılamalı otofokus da bulunduruyor.

Telefonun 2'inci kamerası 8 MP çözünürlüğünde ve f/2.2 diyafram değerine sahip. Bu kamera ile 119 derecelik geniş açılı çekimler yapabiliyorsunuz.

Reno 6'nın diğer 2 kamerası ise 2 MP makro çekim ve 2 MP derinlik efekti sağlayan modüllerden oluşuyor. Çift tonlu çift LED flaşla güçlendirilen arka kamerada elbette gece modu desteği de sağlanmış durumda.

OPPO Reno 6, kamera kullanımını yapay zeka ile güçlendiriyor ve böylece pek çok yetenek kazanıyor. Bundan sadece fotoğraf çekimlerinde değil, aynı zamanda video kayıtlarında da faydalanıyorsunuz. Video adımında, arayüzden yukarıdaki AI ikonuna tıklayarak AI Vurgulu Video'yu aktifleştirebiliyorsunuz. Böylece arka ışığa sahip ortamlarda çekim yaptığınızda bile net, parlak ve canlı renklerle video kaydetmenizin yolu açılıyor. Ayrıca video kaydında hem ön hem arka kamera ile bokeh efektli videolar kaydetmeniz de mümkün. Özellikle ön kamera ile yapacağınız video kayıtlarında bu modu seçmeniz oldukça tatmin edici sonuçlar ortaya çıkartacak.

Bu arada Reno 6 ile 4K video kaydı yapabiliyorsunuz. Yine titreşimsiz videolar çekebilmeniz için telefona Ultra Steady modu da konumlandırılmış. Bunu da video adımındayken hemen yukarıdaki Video Steady ikonuna tıklayarak açabiliyorsunuz. Ancak bu modda çekim yaparken, video çözünürlüğü üst sınırının 1080p olacağını da söyleyelim ki rakiplerde de durum farklı değil zaten.

Reno 6, güzel fotoğraflar çekebiliyor. Özellikle gündüz çekeceğiniz manzara fotoğraflarından ve 44 MP çözünürlüğündeki ön kamera ile çekeceğiniz selfie fotoğraflarından oldukça memnun kalacağınız kanaatindeyiz. Ön kamerada da yine gyro-EIS desteğine yer verilmiş olması sevindirici. Bu arada telefonun ana kamerası ile yapacağınız fotoğraf çekimlerinde 64 MP ölçüsünde fotoğraflar elde etmek istiyorsanız, bunu yine arayüzden seçmeniz gerektiğini de söyleyelim.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak, OPPO Reno 6'nın sınıfının başarılı bir üyesi olduğunu söylemek kuvvetle mümkün. İyi özelliklere sahip olması ve kullanım alanını çeşitli tutuması telefonun en önemli artıları.

Reno6'nın şu anda fiyatı 7.299 TL olarak karşımıza çıkıyor. Fakat yeni çıkan bir telefon olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor ve tabii ki fiyatlanırken de her geçen gün durmaksızın yükselen döviz kurları hesaba katılıyor kuşkusuz. O nedenle artık neye pahalı neye ucuz diyeceğimizi bizler de şaşırmış haldeyiz. Sadece Reno 6 değil, yeni çıkan diğer orta sıonıf akıllı telefonların fiyatlarının da bu çizgiye konumlandığını görmeye başlıyoruz. Öte yandan halihazırda piyasada olan telefonların fiyatları da her geçen gün güncelleniyor. O nedenle burada takdir sizlerin olacak.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO Reno 6
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciQualcomm Snapdragon 720G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 618
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera44 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4310 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar73 x 159 x 7.8 mm
Ağırlık173 gr.