Philips 272E1GAEZ İnceleme

Philips'in oyuncular için geliştirdiği yeni ergonomik ve 144Hz tazeleme hızına sahip monitörü Philips 272E1GAEZ'yi inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Ergonomik tasarım
  • AMD FreeSync Premium 144Hz tazeleme hızı
  • 1ms tepki süresi
  • Canlı renkler
  • İyi ses sağlayan hoparlörler
  • İyi oyun performansı

Philips kısa bir süre önce 2 yeni oyuncu monitörünü satışa sunduğunu duyurmuştu. Bunlardan biri 24 inç boyutunda olurken, bir diğeri ise masamızda bulunan 27 inç ekran boyutuna sahip 272E1GAEZ modeli. Peki, bu monitörün ne gibi özellikleri ve artıları var? İlk olarak hemen bu monitörün ergonomik özelliklere sahip olduğundan bahsederek başlayabiliriz. Philips'in E serisi üyesi monitörlerinin ergonomik özelliklerini içeren bu monitör, böylece karşısında uzun soluklu oturduğunuz durumlarda ekranı konforunuza göre rahatlıkla şekillendirebilmenizi sağlıyor. Ekranın yükseklik ayarını 100 mm'ye kadar ayarlayabiliyor, böylece duruş pozisyonunuza göre uygun görüş açısını elde edebiliyorsunuz. Elbette ekranı öne ve arkaya doğru -5 ila 20 derece ayarlamanız da mümkün. Bu sayede ekran karşısında yayıldığınızda ya da dik oturuş pozisyonuna yükseldiğinizde de ekran size uyum sağlıyor.

27 inç boyutunda VA LCD panel tipine sahip olan ekranın üzerinde çevre ışıklarından korunması için parlama önleyici bir malzeme kullanılırken, panelin parlaklık seviyesinin ise hayli yüksek olduğunun altını çizelim. Monitörün parlaklık seviyesi 350 kandela şeklinde olurken, kontrast oranı da 3000:1 şeklinde. 16:9 ekran en boy oranının sahibi olan monitörün çözünürlüğüyse 1920x1080 piksel. Böylece eğer amacınız Full HD oyunlar için iyi bir monitör satın almaksa, Philips 272E1GAEZ gayet işinizi görecektir.

Tabii ki bir oyun monitöründe aranan özellikler yalnızca bunlar değil. Philips, bu monitörü AMD FreeSync Premium desteği ile 144Hz tazeleme hızı ve 1 ms hızlı tepki süresi gibi özelliklerle de donatmış. Bunun anlamı, bu monitörün gecikmesiz oyun deneyimi yaşamak isteyenlere özel olarak geliştirildiği. Özellikle yarış, aksiyon ve FPS türü oyunlarda bu 2 özellik mutlaka aranması gereken özelliklerin başında geliyor.

Monitörde ayrıca oyuncular için optimize edilmiş SmartImage oyun modu da yer alıyor. Geniş bir menü arabirimine sahip olan monitörde buradan FPS modunu seçtiğinizde, oyundaki karanlık temalar geliştirilerek karanlık bölgelerdeki gizli nesneleri görebilmeniz kolaylaşıyor. Bir diğer mod olan Yarış moduna alırsanız da bu defa hızlı tepki süreleri ve yüksek renk değerlerine ulaşabiliyorsunuz. Öte yandan burada RTS modu da mevcut durumda. Bu da adından da anlaşılabileceği gibi Gerçek Zamanlı Strateji oyunlarıyla ilgili olanlara hitap ediyor. Ayrıca 2 oyuncu modu daha buradaki seçenekler arasında. Böylece kişisel ayarlarınızı da yaparak size uygun en iyi perforrmansı monitörden elde edebiliyorsunuz.

Oyuncuların bir monitörde dikkat etmesi gereken bir diğer özellik de elbette ses. Bazı oyuncu monitörlerinde hoparlör bulunmuyor. Ancak Philips 272E1GAEZ'e 3 watt'lık çift hoparlör konumlandırılmış. Bu sayede herhangi bir kulaklık ya da ekstra ses sistemine ihtiyacınız ortadan kalkıyor. Hoparlörlerin ses performansının gayet iyi seviyede olduğunu da bu noktada belirtelim.

Buraya kadar saydığımız özelliklerden tabii ki sadece oyunlarda faydalanmıyorsunuz. Philips 272E1GAEZ; iyi görüntü kalitesi, parlak ekran ve diğer çevre özellikleriyle beraber günlük kullanım için de gayet işlevsel bir monitör. Geniş bir renk skalasına sahip olan monitör, NTSC renk gamının yüzde 101.5'ini, sRGB renk gamının ise yüzde 121.9'unu kapsıyor. Böylece bu monitör aynı zamanda profesyonel kullanımlar için de rahatlıkla kullanılabilecek bir seviyede. Buna sahip olduğu titreşim engelleyici Flicker-free teknolojisi ve yine gözü rahatsız edecek kısa dalgalı mavi ışığı azaltan LowBlue modu da dahil ettiğimizde de çerçeve tamamlanıyor.

Özetle

Sonuç olarak Philips 272E1GAEZ gayet eli yüzü düzgün bir monitör olmuş. Özellikle oyuncular için 144Hz tazeleme hızı ve 1 ms tepki süresi ile beklediğini verirken, öte yandan günlük kullanım ve iş odaklı kullanımlar için ergonomik ve iyi renk üreten bir ekran arayanların da isteklerini karşılıyor. Bu monitör şu an satışta. Fiyatının da bu türdeki monitörler arasında gayet avantajlı olduğunu söyleyelim. Şu an Philips 272E1GAEZ'yi piyasada 3 bin TL dolaylarında bulabiliyorsunuz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 272E1GAEZ
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
90
Ekran27 inç
Çözünürlük1920x1080 piksel
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelVA LCD
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık350 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
HDMI 1.41 adet
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar613 x 545 x 41 mm
Ağırlık5.52 kg.