Philips Evnia 27M2C5500W İnceleme

Philips Evnia 27M2C5500W, orta segment için kuralları değiştirebilecek mi? Yoksa bildiğimiz şeyleri bize tekrar mı edecek? 240Hz tazeleme hızı ve 2K çözünürlüğüyle öne çıkan monitörü tüm detaylarıyla inceliyoruz.

CHIP Online Notu 87
  • 240Hz tazeleme hızı
  • Düşük gecikme süresi
  • Gsync/FreeSync
  • Harika kontrast
  • Parlak ve renkli ekran
  • Yüksek çözünürlük
  • Ambiglow aydınlatma yok
  • USB-C portu yok
  • Dahili hoparlör yok
  • Segment ortalamasının üstünde fiyat

Monitör dünyası son yıllarda hızla gelişerek, yüksek kaliteli bir deneyim yaşamak isteyen oyuncular ve profesyoneller için oldukça fazla seçenek ortaya çıkardı. Full HD çözünürlük ve 60Hz ile artık yetinemeyen kullanıcılar 2K veya 4K çözünürlükle beraber en az 144Hz tazeleme hızları sunan monitörlere yöneldi. Muhtemelen siz de bu kullanıcılar arasındasınız veya henüz geçiş aşamasında düşünüyorsunuz. Seçenekler fazla olunca kafalar biraz karışıyor. Philips’in bugün inceleyeceğimiz Evnia 27M2C5500W modeli ise ya seçim aşamasında kafanızı biraz daha karıştıracak ya da tam aradığınız model olacak.

Şimdi, Philips’in Evnia 7000 ve 8000 serisiyle gerçekten üst düzey monitörler ürettiğini biliyoruz. Ancak fiyatları çok uç noktalarda olduğundan hiçbir zaman herkesin ulaşabileceği düzeylerde olmadılar. Bu sene ise Philips bir değişiklik yaptı ve Evnia serisinde orta sınıfa özel bir monitör tasarladı. Bu nedenle Evnia serisinin daha güçlü modellerine kıyasla bazı özelliklerden yoksun. Yine de 240Hz’lik tazeleme hızı, ergonomik tasarımı ve çeşitli üst düzey özellikleriyle, kendine sınıfında üst sıralarda bir konum hedefliyor. O zaman daha fazla lafı uzatmadan ufak detaylarla başlayalım.

Philips Evnia 27M2C5500W hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bizim dikkatimizi çeken ilk şey, monitörün sade şekilde tasarlanmış kahverengi kutusu oldu. Kutu üzerinde öyle parlak baskılar veya gösterişli amblemler yok. Henüz kutudan çıkmadan mevcut normlara uymayacağına dair bir işaret veriyor gibi. Kutunun içine ana parçalar hariç 1 adet HDMI kablosu dahil edilmiş. Monitörü kurmak için kutudan çıkardığımızda kesinlikle hafif olduğunu söyleyebiliriz.

Montaj için özel bir beceri veya alet gerekmiyor. Basit bir tornavida yardımıyla her şeyi halledebiliyoruz. İsterseniz alandan tasarruf etmek için, stand yerine içinde bulunan VESA montaj aparatıyla duvara da monte edebilirsiniz.

Philips Evnia 27M2C5500W Tasarımı Nasıl?

Philips Evnia, serinin üst modelleri kadar gösterişli durmuyor. Üst modellerinde bulunan Ambiglow aydınlatmalar bu modelde yok. Ayrıca bu defa klasik Evnia beyazından vazgeçerek koyu gri bir renk tercih edilmiş. Ekran tamamen çerçevesiz değil, ancak kenar kalınlıkları makul olduğundan pek rahatsız olmadık. Kasasında kullanılan plastikler kaliteli ve kozmetik olarak herhangi bir kusur görmedik.

Yanında gelen stand, ekranı sabit tutmak için yeterince sağlam. Herhangi bir sallanma söz konusu değil. Kendi rahatınıza göre monitörden en iyi verimi almak için eğme, döndürme ve yükseklik ayarı yapabiliyorsunuz. Fakat ekranın pivot özelliği yok. Zaten kavisli ekranlar dikey modda kullanılmak üzere tasarlanmadığından buna bir eksiklik diyemeyiz.

Arka tarafta 2 adet HDMI 2.0 ve 2 adet DisplayPort 1.4’le beraber birçok bağlantı noktası görüyoruz. Bunların dışında 5 adet USB 3.2 yuvası ve 3,5mm jak girişine sahip. Bu girişlere USB-C dahil olmasa da cihazlarınızın hepsini takabileceğiniz fazlaca giriş var. Monitörde fiyatını düşürmeye yardımcı olması için dahili hoparlör kullanılmamış.

Ekranın detaylı yapılandırmasını yapabilmek için, sağ arka tarafta OSD menüsünü kontrol edebileceğimiz bir joystick bulunuyor. Biraz uzağa konumlandırıldığından monitöre yakın değilseniz ulaşmanız biraz sorun olabilir. Mevcut ayarlar gerçekten çok fazla. Barındırdığı ön ayarlar birbirinden tamamen farklı ve kendimize göre özel konfigürasyon yapabiliyoruz. Joystick bize zaman kazandıracak kısayollara da sahip. Yukarı ittirdiğimizde giriş menüsüne, aşağı ittiğimizde oyun ayarlarına, sağa ittirdiğimizde ise SmartImage menüsü açılıyor.

Philips Evnia 27M2C5500W hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Philips Evnia 27M2C5500W Performansı Nasıl?

Monitör, 2560x1440 çözünürlüğe, 240Hz yenileme hızına ve 0.5 ms tepki süresiyle 27 inç kavisli bir VA panele sahip. 27 inç boyutundaki bir ekran için 1440p çözünürlüğün, keskinlik ve okunabilirlik açısından en iyi dengeyi sağlayan eşleşmelerden biri olduğunu belirtelim. Bu da monitörü sadece oyun değil, her türlü kullanım için ideal hale getiriyor.

Diğer taraftan, ekran parlaklık olarak 400 nit’e kadar çıkabilirken, kontrast çoğu VA panelde olduğu gibi 3000:1 olarak listelenmiş. Evet, VA paneller harika kontrast oranına sahip, fakat bunun karşılığı olarak IPS ve OLED ekranlardaki geniş görüş açısından vazgeçmiş oluyoruz. Ancak ekran kavisli olduğundan bu pek de sorun teşkil etmiyor. Ayrıca optimize edilmiş piksel yönetim teknolojisiyle, 178/178 derece geniş izleme açısı sağlanmış.

Philips Evnia, yırtılmalar olmadan oyun oynayabilmeniz için hem FreeSync hem de G-Sync ile uyumlu. Bunların ikisine de sahip olması sizin için iyi bir avantaj. Olur da ileride ekran kartını yenilemeye karar verirseniz, monitörü değiştirmeye gerek kalmadan özgürce GPU seçiminizi yapabilirsiniz.

Ayriyetten bu model DisplayHDR 400 sertifikalı. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu, gerçek HDR efektlerinin üretilmesi için yeterli değil. Yine de HDR’ı ayarlamak için OSD’deki SmartImage menüsünü kullanabilirsiniz. Burada oyun, film veya fotoğraf için özel HDR modları da bulunuyor.

Ekranın teknik detaylarını inceledikten sonra birkaç oyunla hem eğlendik hem de test etmiş olduk. Tepki süreleri kağıt üzerinde yazılanlarla uyumlu. Oyunların grafikleri temiz ve net görünüyor. Panel yeterli bir renk gamına sahip ve siyahlar derin. Ekranın 1000R kavis değeri, oyun sırasında bize sürükleyici ve içine çeken bir deneyim sundu. Monitör oyunlarda tam olarak beklediğimiz performansı gösterdi desek yalan olmaz. Öte yandan daha çok rekabetçi oyunları tercih edenlerdenseniz, 240Hz hızı ve 0,5 ms tepki süresiyle de hareket bulanıklığını ortadan kaldırarak sizi bir adım öne taşıyor.

Son olarak, ekran başında uzun zaman geçiriyorsanız, göz yorgunluğunuzu azaltmak için LowBlue ve Flicker-free teknolojileri de unutulmamış.

Sonuç

Şöyle bir toparlayacak olursak; Philips Evnia, kesinlikle başarılı bir monitör. Oyuncular için standartlaşmaya başlayan 144 Hz tazeleme hızının ötesine geçmek isteyen tüm oyuncuların bakması gereken bir model olmuş. Panelin kalitesini tartışmaya gerek bile yok. VA panelin tüm nimetlerinden fazlasıyla yararlanmış. Sunduğu özelliklerle oyuncuları etkilese de iş veya günlük kullanım için de kullanışlı bir monitör. Bazı ufak tefek eksiklikler gözümüze çarpsa da genel itibarıyla iyi bir izlenim bırakıyor.

İncelemeyi bitirmeden önce güncel fiyatından da bahsedelim. Şu anki kurla beraber 12 bin TL civarında bir etiket görüyoruz. Bu fiyata kesinlikle ucuz diyemeyiz. Aynı segmentteki modellere göre ortalamanın biraz üstünde. Fakat Envia ailesinin üst seviyesindeki modellerine göre gayet uygun. Cebinden biraz ödün vererek üst düzey bir monitör arayanların değerlendirebileceği bir model diyebiliriz.

Philips Evnia 27M2C5500W hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips Evnia 27M2C5500W
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
87
DisplayPort 1.4 2 adet
HDMI 2.0 2 adet
USB 3.2 5 adet
Ekran27 inç
Çözünürlük2560x1440
Tarama Hızı240 Hz
PanelVA LCD
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık400 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
VGAYok
KulaklıkYok
HoparlörYok