PlayStation Classic İnceleme

PlayStation'ın "minnak" oyun konsolu PlayStation Classic elimizde! PlayStation Classic'i inceledik.

CHIP Online Notu 75
  • Kutuda iki gamepad var
  • Güzel oyun seçenekleri
  • "Minnak" tasarım
  • Daha fazla oyun yer alabilirdi
  • Güç adaptörü yok

Bundan tam 24 yıl önce başlayan PlayStation yolculuğu, aradan geçen onca zamanın sonunda yeniden başa sardı ve bir kez daha tüm oyuncular kendini '94 yılında buldu. Aralık 1994 yılında piyasaya çıkan PlayStation one, bu kez PlayStation Classic adıyla masamızda duruyor ve elbette boyut olarak önemli bir farklılık göze çarpıyor.

İlk modele kıyasla yüzde 45 oranında daha küçük olan PlayStation Classic, görünüm olarak ise ilk modelin bire bir kopyası. Hemen baştan söyleyelim: Evet, bu cihazın tek esprisi bu. Tüm aileye sahip olan PlayStation fanlarının veya ilk GTA'yı, Tekken 3'ü, Metal Gear Solid'i ve elbette o dönemlerin birkaç popüler oyununu bir kez daha oynamak isteyenler tarafından tercih edilebilecek, adeta müzelik bir parça. Peki, neler sunuyor? Hangi oyunları getiriyor? Şimdi PlayStation Classic'e daha yakından bakalım.

PlayStation Classic tasarımı nasıl?

PlayStation Classic tasarımı nasıl?

Nintendo'nun SNES Classic versiyonundan sonra gelen PlayStation Classic hamlesi, elbette PlayStation fanları için önemli bir ürün. Eğer ilk nesilden bu yana tüm konsol ailesi elinizde varsa, bunun da olmaması düşünülemez, ancak fiziki olarak pek tabii... Yoksa oyun konusunda PSOne'da çok daha fazla seçeneğiniz var elbette. Bunlardan bahsedeceğiz, ama önce PlayStation Classic'in "minnak" tasarımına daha yakından bakalım.

PlayStation Classic, orijinal PlayStation 1 ile aynı görünüyor, ancak elbette birkaç noktada modern dokunuşlar var. Yüzde 45 daha küçük bir tasarımla karşımıza çıkan PlayStation Classic, adeta el kadar bir cihaz. Muhtemelen daha fazla küçültülebilirdi boyutları ancak Sony, fiziki anlamını yitirmemesi için bu boyda karar kılmış, bizce oldukça da iyi yapmış. Daha küçüğü hoş olmazdı doğrusu.

Tıpkı ilk konsolda olduğu gibi PlayStation Classic'in üzerindeki butonların dizilimi de aynı. Solda güç butonu, üzerinde reset tuşu, sağda ise CD bölmesini açmak için tuş yer alıyor. Ancak bu tuş tabii ki CD kapağını açmıyor, disk alanı yalnızca kozmetik olarak konumlandırılmış. Zira CD diye bir şey kalmadı artık. Zaten cihaza oyun yüklemesinde de bulunamıyorsunuz. Bundan az sonra bahsedeceğiz.

Cihazın kutusundan çift gamepad ile çıkması oldukça sevindirici. Böylece PlayStation Classic'i kutusundan çıkartır çıkartmaz hemen arkadaşınızla Tekken 3'te kapışmaya başlayabiliyorsunuz. Bu kolları artık USB girişine dönüşen eski Memory Card slotlarına takıyoruz. Cihazın diğer bağlantıları da dönüştürülmüş elbette. Güç girişi olarak artık USB'yi kullanıyoruz. Kablo kutudan çıkıyor, ancak adaptörü yok. Bunun için telefonunuzun adaptörünü kullanabilirsiniz. Görüntü çıkışı olarak da artık HDMI'ı kullanıyor PlayStation Classic ve HDMI kablosu kutudan çıkıyor.

PlayStation Classic'te hangi oyunlar var?

PlayStation Classic'te hangi oyunlar var?

PlayStation Classic'te halihazırda yüklü olarak gelen 20 oyun yer alıyor. Peki, bu oyunlar hangileri? GTA1, Metal Gear Solid, Resident Evil Director's Cut, Tekken 3 ve Twisted Metal'in bizce liste başı olduğu oyunlar arasında ayrıca Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy VII, Intelligent Qube, Jumping Flash, Mr. Driller, Oddworld: Abe's Oddysee, Revelations: Persona, Rayman, R4: Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter II Turbo, Syphon Filter, Tom Clancy's Rainbow Six ve Wild Arms da yer alıyor. Oyun seçeneğiniz bol ancak bizce yine de yeterli değil. Özellikle listede önemli yapımların olmadığını görüyoruz. Mesela Crash Bandicoot ve Tomb Raider ve hatta Silent Hill gibi tartışmasız bu platformun en iyi oyunlarının da listede olmasını beklerdik doğrusu.

Bu arada PlayStation Classic'e başka oyun da eklenmeyecek. Evet, bu oyunlarla sınırlısınız. Ha, buna istinaden USB üzerinden farklı oyunların yüklenebileceğine ilişkin birtakım haberler de ortaya çıktı son dönemde, ancak bu tür yollar önerilmiyor pek tabii.

Biz kullandığımız süre boyunca PlayStation Classic ile keyifli zaman geçirdik. 20 yılı aşkın zamandan sonra özellikle GTA1 ve Tekken 3 oynamak oldukça keyif vericiydi doğrusu. Ancak bir süre sonra rafa kaldıracağınız doğru. Zira yeni dönem oyunlardan sonra eskiye dönüş biraz zor oluyor. Bu haliyle PlayStation Classic, nostaljik, evladiyelik, müzelik bir cihaz oluyor ve ailede kendine minik bir yer tutuyor diyebiliriz.

Özetle

PlayStation Classic, 799 TL fiyatla satışta bulunuyor. Bu anlamda herkesin satın almayacağı aşikar. Yüksek bulduğumuz fiyatı dışında sunduklarıyla da zaten herkese hitap etmiyor; pikselli oyunlara gönül vermiş olmalısınız. Ancak aradan geçen onca zamanın ardından eski PlayStation oyunlarına geri dönmek hoş bir deneyim yaşattı. PlayStation ailesini ilk modelden bu yana takip edenlerin alıp kütüphanesinde yer vermek isteyebileceği, ara sıra açıp eski günleri yad edebileceği bir cihaz olmuş PlayStation Classic. Yıllar sonra güzel bir tat verdi doğrusu...

Kimler Almalı

PlayStation Classic'in, özellikle PlayStation fanları ve nostaljik oyunları bir kez daha deneyimlemek isteyenler tarafından tercih edilebileceğini düşünüyoruz.

Alternatifleri

PlayStation Classic'e alternatif olarak bu tür klasik bir konsol olan Nintendo SNES Classic de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli PlayStation Classic
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
75
Okuyucu Yorumları