Razer BlackWidow V4 Pro İnceleme

Razer BlackWidow V4 Pro, şık tasarımı, özelleştirilebilir Komut Kadranı, çok sayıda makro tuşu ve ergonomik tasarımıyla sadece oyuncuların değil çoğu profesyonelin de fazlasıyla beğeneceği bir klavye. Peki 6831’lik fiyatını gerçekten hak ediyor mu? Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Razer Komut Kadranı
  • 8000 Hz yoklama oranı
  • 8 adet makro tuşu
  • Özelleştirilebilir tuş işlevleri
  • Rahat bilek desteği
  • Sağlam yapı
  • Detaylı RGB özelleştirme imkanı
  • Yüksek fiyat
Editörün Seçimi

Eğer mekanik oyun klavyesi satın almaya karar verdiyseniz, farklı anahtar türlerinden RGB aydınlatmaya, boyutundan rahatlığına kadar göz önünde bulundurmanız gereken birçok detay var. Elbette klavyeden tam olarak ne beklediğinizi biliyorsanız seçim konusu epey kolaylaşıyor. Ancak piyasada o kadar çok marka var ki son aşamaya gelindiğinde bile insan hangisini seçeceğini şaşırıyor.

Bugün konuğumuz olan Razer’da da seçenek çok. Markanın her ihtiyaca yönelik bir serisi mevcut. Örneğin hız ve performans isteyen espor profesyonelleri için Huntsman serisi var. Veya düşük profilli bir oyun klavyesi arayanlar için DeathStalker serisi var.

Ancak kullandığımız klavye hem çok fazla özelleştirilebilir seçeneğe sahip olsun hem de oyunlar dışında da kullanabileceğim çok yönlü bir klavye olsun diyorsanız, Razer’ın BlackWidow serisi göz atmanız gereken ilk serilerden biri. İşte bugün masamızda duran BlackWidow V4 Pro, şirketin şimdiye kadar ürettiği en özelleştirilebilir klavyesi. Gerçekten Razer mühendisleri sanki bildikleri tüm özellikleri bu klavyeye toplamış.

BlackWidow V4 Pro, bir klavyede bulunabilecek ne kadar özellik varsa hepsini barındıran bir model. Üzerinde bir ses tekerleği, 4 adet medya tuşu ve 8 adet makro tuşunun yanı sıra oldukça işlevsel tasarlanmış yepyeni bir Komut Kadranı var. Ayrıca klavye, bağlandığında 20 ayrı bölgeden aydınlatılabilen bir bilek desteğiyle birlikte geliyor. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi, daha fazla özellik demek daha yüksek bir fiyat demek. Razer’ın tüm bu özellikler için bizden istediğiyse tam 6 bin 831 TL. Evet, dile kolay; BlackWidow V4 Pro’nun gerçekten pahalı bir klavye olduğu açık ve bu nedenle ülkemizde ne kadar alıcı bulur, açıkçası emin değiliz. Ancak bu yüksek fiyatını hak edip etmediğine hemen karar vermeden önce gelin tüm detaylarına daha yakından bakalım.

Razer BlackWidow V4 Pro Tasarım ve Ergonomisi Nasıl?

Öncelikle klavye, alüminyum alaşımlı bir kasaya sahip tam boyutlu bir klavye. Ancak sol taraftaki makro tuşları ve Komut Kadranı dolayısıyla ortalama bir tam boyutlu klavyeden çok daha büyük. Buna bir de çıkarılabilir bilek desteğini eklediğimizde masada epey yer kaplıyor. Dolayısıyla alanı sınırlı olanlar için pek uygun değil; kallavi bir yapıda.

BlackWidow V4 Pro'nun sağ üst köşesinde metal bir ses tekerleği ve 4 adet medya tuşu bulunuyor. Üstelik bu tuşların tümü Razer Synapse uygulamasından yeniden programlanabiliyor. Klavyenin sol tarafındaysa M1’den M5’e kadar isimlendirilmiş 5 makro tuşu ve bu tuşların üzerinde çok çeşitli amaçlarla kullanılabilen Kontrol Kadran’ı dediğimiz tuş yer alıyor. Ayrıca kadran, tıklandığında geçiş yapabileceğiniz 8 ön ayarla birlikte geliyor. Bununla birlikte klavyenin sol tarafına gizlenmiş 3 adet programlanabilir makro tuşu daha var; yani toplamda 8 makro tuşumuz var. Açıkçası bu tuşlar hoşumuza gitse de alışmasının biraz zaman aldığını söyleyebiliriz. Zira birbirlerine çok yakın olduklarından karıştırmamak elde değil. Öte yandan klavyenin konumunu değiştirirken yanlışlıkla tıklama ihtimaliniz de epey yüksek. Yine de birkaç gün kullandıktan sonra rahatlıkla alışıyorsunuz. Dilerseniz bu tuşları devre dışı bırakma imkanınız da var.

Bilek desteğine bakarsak, deri yüzeyi ve orta yumuşaklıktaki dolgusuyla sağladığı konfor birinci sınıf diyebiliriz. En azından saatler süren oyun maratonlarından sonra bizim deneyimlerimiz bu yönde. Bununla birlikte bilek desteği manyetik olarak takılan pinli bir konektöre sahip. Klavyeye yaklaştırıldığında kendisi yerine oturuyor ve uygulamadan her bir bölgesinin aydınlatması tek tek ayarlanabiliyor. Aydınlatma demişken BlackWidow V4 Pro, hem alttan aydınlatmaya hem de her tuş için ayrı RGB aydınlatmaya sahip. Tahmin edeceğiniz üzere bunlar da aynı şekilde Synapse uygulaması üzerinden ayarlanıyor.

Bu arada BlackWidow 4 Pro’da önceki modelde olduğu gibi çift yönlü ABS tuş başlıkları kullanılmış. İlk bakışta iyi ve dayanıklı gözüküyorlar. Elbette asıl mesele uzun vadede ne kadar dayandıkları. Bunu anlayabilmek için en azından 4-5 ay kullandıktan sonra aşınma gösterip göstermediğine bakmamız lazım, o yüzden şimdilik bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz.

Razer BlackWidow V4 Pro Özellikleri Neler ve Deneyimi Nasıl?

Görsel taraftan uzaklaşıp daha teknik tarafa geldiğimizde, BlackWidow 4 Pro’da Razer’ın kendi mekanik anahtarlarını kullandığını görüyoruz. Yeşil ve sarı olmak üzere 2 farklı varyanta sahip anahtarlardan yeşil olanı 50g çalışma kuvvetine ve yüksek bir sese sahipken, sarı olanlar 45g çalışma kuvvetiyle daha sessiz yapıda.

Bizdeki modelde yeşil anahtarlar bulunduğundan diğerinin sesini deneyimleme şansı bulamadık. Ancak kullandığımız anahtarlardan oldukça memnun kaldığımızı söyleyelim. Tabii yeşil anahtarların en büyük sıkıntısı sesi olduğundan, oyun yayını yaptığınız zamanlarda mikrofonunuzun gürültü engelleme özelliği iyi değilse, karşı tarafa fazlasıyla gidebilir. Ayrıca çevrenizde başka kişiler olduğunda da sesi rahatsız edici bulunabilir.

Klavyedeki anahtarlar şimdiye kadar kullandıklarımız arasında en favorimiz olmasa da oldukça üst sıralarda bir yeri hak ediyorlar. Birlikte geçirdiğimiz yaklaşık 2 haftalık sürede birçok yazı yazdık ve alıştıktan sonra kullanması gayet keyifliydi. Yazı deneyimi fazlasıyla keyifli gerçekten.

Ayrıca makro tuşları ve diğer tuşlar tamamen özelleştirilebiliyor. Tuşlar, klavye/fare kısayollarından multimedya kontrollerine, uygulamaları başlatmaktan Windows kısayollarını kullanmaya kadar hemen hemen her şeyi yapabilecek şekilde yeniden programlanabiliyor. Uygulama size o kadar çok özelleştirme imkanı veriyor ki, tuşları aklınıza dahi gelmeyecek şekilde kullanabiliyorsunuz. En basitinden komut kadranını döndürdüğünüzde Photoshop’ta fırça boyutunu değiştirecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Veya sağ üstteki tekerleğe ses yerine yakınlaştırma işlevi eklendiğinde her şey çok daha kolay hale geliyor. Kısacası üretkenlik konusunda yapabilecekleriniz çok çeşitli.

Oyun tarafındaysa BlackWidow V4 Pro aynı şekilde mükemmel bir deneyim sunuyor. Özellikle MMORPG türündeki oyunlarda makro tuşları epey avantaj sağlıyor. Ancak makro tuşlarına çok alışırsanız, sonrasında bunlar olmadan neyi nasıl kullanacağınız konusunda afallayabilirsiniz, uyaralım.

FPS gibi türlerde ise makro tuşları elbette işe yaramıyor. Yine de klavye tüm oyun türleri için fazlasıyla uygun, zira kablolu olduğu için gecikme sorunu yok. Ayrıca Synapse üzerinden 8000 Hz’e kadar ayarlanabilen yoklama oranı ekstra hız arayan oyuncular için tam aranan özellik. Her ne kadar 1.000 Hz'in üzerindeki yoklama hızları çoğu oyuncu için önemsiz olsa da profesyonel oyuncuları memnun edecektir.

Sonuç

Eğer bu aralar üst düzey bir klavye arıyorsanız BlackWidow V4 Pro tam size göre diyebiliriz. Fark ettiyseniz oyuncu klavyesi demiyoruz; zira bu cihaz herkese hitap edecek bir klavye. Hatta bize sorarsanız üretkenlik konusunda sundukları, oyun tarafından daha ağır basıyor. Başta da belirttiğimiz gibi klavyenin fiyatı 6831 TL. Fiyatını hak edip hak etmediği konusuna gelirsek; bizce hak ediyor. Ancak sadece oyun amaçlı kullanacaksanız daha uygun fiyata aynı oyun performansını sunan alternatifler mevcut. Hem oyun hem de üretkenlik için kullanacağım derseniz konu tartışmaya kapalı; bütçeniz yeterliyse güzel bir seçim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer BlackWidow V4 Pro
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
90
Switch Türü Razer Green Mechanical Switch (Tactile)
Tuş Ömrü 100 milyon tıklama
Aydınlatma Var (Razer Chroma RGB)
Bilek Desteği Var
Boyut Tam Boyutlu
Medya Tuşu 4 adet
Bağlantı Çıkarılabilir USB-C Tipi
Makro Tuşu 8 adet
Yoklama Oranı 8.000 Hz'e kadar