Samsung 970 EVO NVMe M.2 SSD İnceleme

Samsung'un henüz yeni tanıttığı 970 EVO NVMe M.2 V-NAND SSD'si elimizde.

CHIP Online Notu 92
  • Yüksek performans
  • Güç tüketimi
  • Kompakt yapı

Hala SSD'ye terfi etmeyenlerin artık performanstan şikayet etmeye pek de hakkı yok. Zira iyi bir PC'ye sahip olma dinamikleri, yenilenen teknolojilerle artık değişiyor, kasa içindeki oyuncuların her birinin iyi olması gerekiyor. Özellikle kullanım alışkanlıklarınız içinde performans sizin için önemli yer tutuyorsa, bir SSD şart. Hatta artık gözler NVMe SSD'lere doğru kayıyor; zira bırakın mekanik sabit diskleri bir yana, artık sıradan SSD'ler bile bu hız canavarlarının yanında yavaş kalıyor.

Bu söylediklerimiz zaten özellikle ciddi oyuncular tarafından çok iyi biliyor. Beklenen yüksek performans, yalnızca en hızlı CPU'ya veya ekran kartına sahip olmakla alınamıyor, bunun yanında M.2 form faktöründe NVMe SSD'ler (Non-Volatile Memory Express SSD) performansın kilidini açıyor. Bu noktada Samsung'un geliştirdiği ve henüz tanıttığı yeni 970 EVO NVMe M.2 SSD'sinden bahsedebiliriz.

Samsung 970 EVO kaç GB?

Samsung 970 EVO kaç GB?

NVMe SSD ile depolama çözümleri, performans konusunda önemli bir atak tazeledi. M.2 form faktöründe geliştirilen ve V-NAND bellek tipini kullanan elimizdeki 970 EVO'nun yanı sıra ayrıca 970 PRO modeli de kullanıcılara sunuluyor elbette. İki cihaz arasındaki fark da bariz biçimde performans konusunda oluyor tabii ki.

Elimizde 250 GB'lık modeli ile bulunan 960 EVO'nun ayrıca 512 GB ve 1 TB ve 2 TB'lık modellerini görmek mümkün. Yine keza SSD'nin PRO tarafında da 512 GB ve ayrıca 1 TB'lık modeli göreceğiz. PRO modeli de elimize ulaştığında değerlendireceğiz.

Samsung, 960 M.2 serisinde 3200 - 3500 MB/s ve 1900 - 2100 MB/s'ye varan hızlarda performanslar sergiliyordu. Yeni 970 modellerinde ise, daha önce 960 modellerinde gördüğümüz PRO performansını EVO'ya getiren Samsung, elbette halihazırda PRO serisinin performansını da daha yukarı bir çizgiye taşıyor.

970 EVO'da sıralı okuma noktasında 3500 MB/s'ye kadar, sıralı yazma noktasında da 2500 MB/s'ye kadar performans görebiliyorsunuz.

Samsung 970 EVO performansı nasıl?

Samsung 970 EVO performansı nasıl?

Elbette biz elimizdeki Samsung 970 EVO NVMe M.2'yi yeni test sistemimizde değerlendirdik. Henüz yeni kurduğumuz ikinci nesil Ryzen 7'li sistemde değerlendirdiğimiz 970 EVO, gayet iyi bir performans gösterdi.

Şimdi önce sistemimize yakından bakalım, ardından da Samsung 970 EVO ile aldığımız test sonuçlarına geçelim.

Samsung 970 EVO NVMe M.2 SSD ile aldığımız test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç bölümünde NVMe SSD'ler için genel konuşmak gerekirse, NVMe SSD'lerin sunduğu yüksek performans değerleriyle bilgisayarınızdaki darboğazı düğümünü çözebilir ve onu adeta kanatlandırabilirsiniz. Öte yandan performans konusunda olduğu kadar, modern anakartlarda yer alan M.2 yuvasına direkt takılabilen yapısıyla kablo karmaşasını da sonlandıran NVMe SSD'ler, böylece kasa içi hava dolaşımına ve dolayısı ile ısı yönetimine de olumlu katkıda bulunuyor.

Elbette SSD'lerin aralarında performans farkları oluyor, incelediğimiz 970 EVO da en yüksek değerleri üretenler arasında yer alıyor. Bu anlamda bu cihaz, yalnızca oyun bilgisayarları için değil, iş istasyonlarında da kullanılmak üzere rahatlıkla tercih edilebilir. Eğer daha yüksek performans arıyorsanız, PRO modeline de bir bakmak isteyebilirsiniz. Onun nasıl bir performans gösterdiğine ise bir başka incelememizde değineceğiz.

Son olarak elimizdeki 250 GB'lık 970 EVO'nun 619 TL fiyata sahip olduğunu da söyleyelim ve incelememizi noktalayalım.

Kimler Almalı

İyi bir oyun sistemi toplayan ve ciddi bir iş bilgisayarı sahibi olmak isteyen kullanıcılar Samsung 970 EVO NVMe M.2'yi rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung 970 EVO NVMe M.2'ye alternatif olarak daha yüksek performans arayanlar Samsung 970 PRO NVMe M.2'ye de bakabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung 970 EVO NVMe M.2 SSD
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
92
Kapasite 250 GB
Tip V-NAND
Sıralı Okuma 3500 MB/s
Sıralı Yazma 2500 MB/s
Rastgele Okuma 500,000 IOPS'a kadar
Rastgele Yazma 480,000 IOPS'a kadar
Garanti 5 yıl
Okuyucu Yorumları