Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı İncelemesi

Telefonu kabloyla şarj etmekten bunalanlar için Samsung'dan gelen güzel çözüm detaylı testte.

CHIP Online Notu 90
  • Yenilenen tasarım
  • Kullanım kolaylığı
  • Stant olarak kullanım
  • Hızlı şarj
  • Fiyat

Akıllı telefonlarımız her geçen gün daha akıllı olmaya devam ediyor; dijital asistanlar, arttırılmış gerçeklik ve yapay zeka uygulamalarıyla yavaş yavaş dönüşümlerini sürdürüyorlar belki ancak şarj konusunda, geçmişten günümüze bağı pek koparamadık doğrusu. Gelişen özellikler telefonların kullanım alanını zenginleştirmeye, kullanımımızın zenginleşmesi de telefonları elden düşürmememize sebep oldu. Bunun karşılığında ise tükenen hep pil ömrü oldu. Telefonu kullandıkça daha çok tükendi, daha çok şarj ettik, daha fazla priz bağımlısı olduk, kablolarla bağlandık. Neyse ki, her ne kadar yavaş olsa da teknoloji o yönde de ilerliyor. Önce gelen hızlı şarj teknolojisi, sonrasında da kablosuz şarj ile beraber, artık telefonlarımızı kablosuz olarak şarj edebiliyor, hatta daha iyisi, kablosuz şarjın ilk günlerine kıyasla, kablosuz olarak çok daha hızlı şarj edebiliyoruz. Bugün, bunun örneklerinden Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı, orijinal adı ve kod numarasıyla Samsung Fast Wireless Charging Convertible EP-PG950'yi inceliyoruz.

Tasarım

Tasarım

Elimizdeki bu cihaz, Samsung'un ilk kablosuz şarj standı değil elbette; önceki modele göre hızlı şarj özelliği getiren yeni bir model. Tasarım ve görünümüyle kolay beğenileceğini düşünüyoruz. Elimizde siyah renkli modeli bulunsa da, ayırca açık kahverengi rengiyle de bulabiliyorsunuz.

Üzeri deri benzeri plastik bir malzemeyle kaplı olan şarj standı, tasarımıyla ergonomik. Bize iki farklı kullanım şekli sunuyor. Onu ister bir ped olarak ister bir stant olarak kullanabiliyorsunuz. Yatak odanızda başucunuza yerleştirecekseniz, ped kullanımını tercih edebilirsiniz. Çalışma masanızın üzerindeyken ise, stant şeklinde kullanabilirsiniz. Böylece telefonunuz şarj olurken, ekranı görebiliyorsunuz.

Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı'nı kutu içeriği bakımından iki farklı versiyonla bulmanız mümkün. Bunların birinde yalnızca şarj standı ve microUSB adaptör bulunurken, diğerinde ek olarak Samsung hızlı şarj adaptörü ve kablosu da yer alıyor. Fiyat da seçeceğiniz modele göre değişiyor elbette. Eğer halihazırda Samsung hızlı şarj adaptörünüz varsa, bunlardan ucuz olanı almanız mantıklı olacaktır. Samsung hızlı şarj adaptörü önemli. Zira cihazın hızlı şarj özelliğinden bu şarj adaptörü ile faydalanıyorsunuz.

Bu stant, Samsung Galaxy Note 8, Note 5, Galaxy S8+, S8, S7, S7 edge, S6, S6 edge ve S6 edge+ ile kullanılabiliyor. Ancak Qi kablosuz şarj standardını kullanması sayesinde, onunla şarj edebileceğiniz telefon yalnızca Samsung markalı olanlar değil. Dilerseniz diğer Qi kablosuz şarj teknolojisini kullanan telefonları da şarj edebiliyorsunuz.

Kullanım

Kullanım

Şimdi gelelim Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı'nın kullanımına. Onu randımanlı kullanmak için az önce de dediğimiz gibi Samsung şarj cihazına ihtiyacınız olacak. Eğer telefonunuz Galaxy S8 öncesi modellerden biriyse, şarj cihazının ucu microUSB 2.0 formatında... Sizler, kutudan çıkan dönüştürücü adaptör ile bu standı kullanacaksınız. Galaxy S8 ve sonrası USB-C'li model sahiplerinin ise bu adaptöre ihtiyacı olmayacak.

Cihazın kablo bağlantısını yaptıktan sonra artık kullanmaya hazırsınız. Telefonu üzerine bıraktığınız an, şarj olmaya başlayacak.

Telefonu şarj etmeyi hem kolay hem kullanışlı hale getiren Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı, özellikle ofiste çok işinize yarayacak bir cihaz diye düşünüyoruz. Zira ofiste telefonu masaya bırakacağınıza bu standın üzerine koyuyorsunuz ve bu süreçte telefon boş durmuyor; şarj oluyor. Ayrıca stant kullanımı sayesinde, telefonu kullanmanız gerektiği durumlarda ekranı da rahatlıkla görebiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Bu anlamda avantajlı. Peki, şarj performansı nasıl?

Performans

Performans

Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı, az önce de söylediğimiz gibi Qi kablosuz şarj standardını kullanıyor. Performans olarak ise, kablosuz şarj kategorisinde hızlı olsa da, elbette kablolu şarja göre daha yavaş. Yani şöyle diyebiliriz ki, eğer telefonunuzu hızlı şarj etmeniz gerekiyorsa, hemen şarj edip çıkmanız gerekiyorsa, bu stant yerine kablolu şarjı tercih etmeniz daha mantıklı olacak.

Bu cihazın esprisi, özellikle ofiste çalışma masanızın üzerinde veya evde herhangi bir yerde, telefonu boşta bırakacağınıza bunun üzerine bırakarak şarj olmasını sağlamak. Gece şarj etmek için de gayet uygun. Veya ayrıca, stant olarak kullanılabilmesi sayesinde, telefonunuzdan bir şeyler izlerken, şarjın tükenmesini de engellemiş oluyorsunuz.

Peki, süre olarak cihazın şarj performansı nasıl? Biz cihazı kullanırken Galaxy Note 8 üzerinden test ettik. 3300 mAh kapasitesinde bir bataryaya sahip olan Note 8'i, önce kendi adaptörü ile şarj ettiğimizde, 113 dakikada, yani 1 saat 53 dakikada tam kapasite şarj olduğunu gördük. Ardından telefonun pilini boşaltıp Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı'nın üzerine bıraktık. Bunun sonucunda da 155 dakikada tam kapasite doldurmayı başardık. Yani bu stand ile Note 8'i, 2 saat 35 dakika içinde şarj edebiliyorsunuz. Bu da, kablolu şarja göre 42 dakika daha fazla demek. Arada atla deve yok; ancak elbette hala bir fark var. Bu arada yine bu cihazla ilk 1 saat içinde telefonun yaklaşık yüzde 45'ini doldurabildiğimizi de söyleyelim.

Özetle

Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı, kablosuz şarj imkanını eskisine oranla hızlandırarak karşımıza getiren kullanışlı bir cihaz olmuş. Bu cihazla, telefonunuzu şarj etmek için her defasında kabloya bağlamanıza gerek yok. Bu anlamda oldukça kullanışlı. Tek yapmanız gereken, pedin üzerine bırakmak; hepsi bu. Kullanımı kolaylaştırmasıyla olduğu kadar performans olarak da gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Bu anlamda, eğer bu tür bir ürüne ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız; değerlendirilebilir. Ancak, piyasadaki tek Qi standardlı kablosuz şarj cihazı da bu değil; 299 TL fiyatı size yüksek geldiyse, onları da değerlendirebilirsiniz.

Kimler Almalı

Telefonunu şarj etmek için sürekli kabloya takmaktan sıkılan kullanıcılar özellikle tercih edebilir. Elbette telefonunuzun Qi kablosuz şarj standardını desteklediğinden emin olmanız gerekiyor.

Alternatifleri

Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı'na piyasada farklı alternatifler de var. Bunlar arasında Samsugn'un daha uygun fiyatlı selef modelini de tercih edebilirsiniz pek tabii.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Kablosuz Hızlı Şarj Standı
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
Renk Siyah
Uyumluluk Galaxy Note 8 & 5, Galaxy S8+, S8, S6, S7 edge, S7, S6 edge / edge+
Arayüz USB-C, Kablosuz
Boyutlar 117.4 x 28.6 x 117.4 mm
Ağırlık 227 gr.
Okuyucu Yorumları