Samsung 65" SUHD TV testte!

Samsung'un dev boyutlu kavisli televizyonu 65" SUHD TV'si testte!

CHIP Online Notu 91
  • Gelecek nesil görüntü kalitesi
  • Samsung 65JS9500'e göre ucuz
  • Tizen işletim sistemi
  • Bağlantıların One Connect'te toplanması
  • One Connect ile televizyonu güncelleyebilme imkanı
  • Uzaktan kumanda
  • Pahalı bir teknoloji
  • Kısıtlı UHD içerik
  • Arka yüzey tasarımı ucuz görünüyor
  • 3D gözlükler içinden çıkmıyor

Samsung, televizyon tarafında başlattığı kavisli akıma katkıda bulunmayı tüm hızıyla sürdürüyor. Daha önce de kavisli modellerini yakından inceleme fırsatı bulduğumuz Samsung, bu defa "dünyanın ilk kavisli UHD televizyonu" mottosuyla tanıttığı yeni 2015 modeli UE65JS9000 ile bizlerle.

Pazarda farklı markaların da kavisli modellerini görmek mümkün, ancak Samsung dışında diğer markalar daha çok normal paneller üzerinde çalışmaya devam ediyor. Samsung ise kavisli televizyon modellerine daha çok yatırım yapma yolunu izliyor. Bunlardan elimizdeki model UE65JS9000 iken, Samsung'un ayrıca UE65JS9500 isimli farklı bir modeli de bulunuyor.

Her ne kadar şu an UHD, yani 4K noktasında kısıtlı içerik bulunsa da sunduğu görüntü kalitesini gördükten sonra etkilenmemenin neredeyse imkansız olduğu Samsung'un 65 inçlik JS9000 televizyonuna şimdi daha yakından bakalım.

Devasa kavisli ekran

Samsung JS9000, 65 inç boyutunda bir ekranın sahibi. O nedenle bu televizyona sahip olmak isteyenlerin oturma odalarının biraz geniş olması gerekiyor. Ekranı ve onu taşıyan standıyla genişçe bir alanı kaplayan televizyon, kavisli yapısıyla da göz dolduruyor.

İlk etapta tasarım olarak değerlendirecek olursak, televizyona önden baktığınızda harika görünüyor. Şık metalik çerçevesiyle göze hoş görünen televizyon, elbette kavisli yapısıyla da çekiciliğini bir kat arttırıyor. Metalik renkte ancak plastik bir malzemeye sahip genişçe bir standın üzerinde duran JS9000, arka yüzünde de yine plastik malzemeyi sürdürüyor. Açıkçası televizyonun arka yüzey tasarımını beğenmedik, bunca yüksek fiyat etiketine sahip bir televizyona göre ucuz görünüyor.

Samsung JS9000, bağlantılarını üzerinde bulundurmuyor. Bunun için kutusunda One Connect isimli bir cihaz barındıran televizyon, tüm bağlantıları bu cihaz üzerinden sağlıyor. Az sonra Samsung'un One Connect isimli cihazından ayrıca bahsedeceğiz, zira Samsung bu cihazıyla birlikte televizyonlara sınıf atlatıyor.

Televizyonun arkasına baktığımızda yalnızca iki bağlantı noktası görüyoruz. Bunlardan biri güç girişi, diğeri ise One Connect bağlantı noktası.

Az önce de bahsettiğimiz gibi JS9000 kavisli bir televizyon. Panel büyüklüğü ise tam 65 inç. Hal böyle olunca televizyonun karşısına oturduğunuzda sizi sardığını hissedebiliyorsunuz. Her ne kadar kavisli ekranlar küçük panellerde etkisini tam olarak hissettiremiyor olsa da, panel boyutu büyüdükçe kavis kendini daha çok hissettiriyor.

Az sonra teknik detaylarına geçeceğiz, ancak son olarak televizyonun üzerinde kalitesiyle beğendiğimiz hoparlörlerin olduğunu da söyleyelim. Dolby Digital Plus, DNSe+ ve 3D ses gibi özellikleri de arkasına alan hoparlörler woofer'la birlikte toplamda 60 watt gücünde ses sağlayabiliyorlar.

4K panel ve Tizen

Şimdi Samsung JS9000'in teknik detaylarına gelelim. Televizyon 65 inç büyüklüğünde ve tam 4K çözünürlüğünde bir panele sahip. SUHD isimli teknik detayları saklı olan bir görüntü motoruyla görüntü üreten televizyon, nano kristal teknolojisini arkasına almış. LG'nin Quantum Dot teknolojisinin farklı bir versiyonu olarak açıklayabileceğimiz nano kristal teknolojisi, zengin renkler ve çarpıcı bir kontrast oranı sağlıyor. Neden bahsettiğimizi tam olarak anlayabilmeniz için televizyonun karşısına en azından bir kez de olsa geçmenizi öneriyoruz.

Her ne kadar şu an 4K noktasında içerik çok yaygın olmasa da, TRT'nin 4K test yayınına başlamış olması sevindirici bir hamle. Bunun yanında indirilebilir ve online içeriklerle görüntü anlamında televizyonu beslemek mümkün. Bunun yanında 3D desteği de gösteren televizyon, böylece 3D içerikleri izlemek isteyenlere bu imkanı da tanıyor. Fakat kutu içeriğinde herhangi bir 3D gözlük bulunmaması eksiklik.

8 çekirdekli bir işlemcinin sahibi olan televizyon, Samsung'un Tizen işletim sistemiyle çalışıyor. Her ne kadar şu an televizyonlarda genişçe bir aralıkta Android işletim sistemi tercih ediliyor olsa da, Samsung Tizen'le, LG ise WebOS'la rekabet noktasına gelmiş durumdalar. Özellikle konumuz dahilinde Tizen işletim sisteminden bahsedecek olursak, işletim sisteminin çok temiz bir arayüzle karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Menüleriyle televizyonun tamamını kaplayarak sizi farklı bir platforma taşımayan, televizyon ekranının bir parçası şeklinde üst ve yan barlarda beliren Tizen arayüzü, çok kolay bir şekilde kullanılıyor. Belli başlı uygulamalara bu ekran üzerinden erişebiliyor, daha detaylı noktalara erişmek içinse alt menülere erişmeniz gerekiyor.

İçerik noktasında ise yardıma Samsung'un Smart Hub ve Samsung Apps uygulamaları koşuyor. Bu uygulamalarla birlikte televizyona yeni içerikler ekleyebiliyorsunuz.

Elbette elinizin altında böyle üst düzey görüntü üreten bir televizyon olunca, insanın içinde oyun oynama isteği de doğuyor ister istemez. Burada televizyonun farklı görüntü modları sunduğunu da söylemekte fayda var. Bunlardan özellikle oyunseverleri ilgilendiren kısım Oyun Modu. Eğer 65 inçlik bu deve PlayStation 4'ünüzü bağlamayı düşünüyorsanız, oyuna girmeden önce televizyonu oyun moduna almanızda fayda var. Zira bu modda televizyon daha hızlı tepki veriyor. Oyun ekranındayken normal görüntü modu ile oyun modunu arka arkaya denediğinizde farkı hissedebiliyorsunuz.

Öte yandan son olarak televizyonun ayrıca bir spor modu sunduğunu da sözlerimize ekleyelim. Hem görüntü hem ses anlamında televizyonun özelliklerini revize eden bu mod, özellikle bu yıl Podolski'li ve Van Persie'li lig düşünüldüğünde, leziz bir futbol seyri sunacak kapasitede.

Arayüzün kolay kullanımında elbette televizyonun uzaktan kumandasının da etkisi büyük. Beklenenin aksine fazlasıyla küçük ve üzerinde az sayıda tuş bulunduran bu uzaktan kumanda, ayrıca Air Mouse şeklinde de kullanılabiliyor. Uzaktan kumanda üzerindeki OK tuşuna bastığınızda ortaya çıkan bu özellik, rahatlıkla arabirim üzerinde dolaşabilmenize olanak tanıyor.

Bu kısamı toparlayacak olursak hem televizyonun arabirimini hem uzaktan kumandanın işlevselliğini fazlasıyla beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Akıllı Kutu: One Connect

Evet, şimdi geldik Samsung'un One Connect isimli cihazına. Televizyonun beraberinde gelen bu minik kutu, televizyonda yer alması gereken tüm bağlantı noktalarına üzerinde yer veriyor. Hal böyle olunca televizyona bağlamak istediğiniz ses ve görüntü kaynaklarını televizyona değil, bu cihaza bağlıyorsunuz. Bu da pratikte büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor, zira her defasında televizyonun arkasına geçmek zorunda kalmıyorsunuz. Özellikle televizyonunu duvara monte edenler için bu sevindirici bir haber.

One Connect, üzerinde toplam dört HDMI bağlantı noktası, üç USB yuvası, kompozit girişlerini, Ethernet portu ve diğer birimleri topluyor. Tasarım itibariyle de televizyonun çizgisine yakışan cihazın tek özelliği bu değil elbette ki. One Connect, bir bağlantı noktası olmaktan ziyade aslında televizyonun bir nevi "akıllı kutusu". Zira JS9000 bu cihazla birlikte çalışıyor. Televizyona hayat veren işlemci, işletim sistemi gibi tüm ekipmanlar bu cihaz içinde yer alıyor. Ayrıca harici olarak da satılan One Connect, böylece sonraki yıllarda televizyonunu revize etmek isteyenlere de fırsat tanıyor. Televizyonu değiştirmek yerine bu kutuyu değiştirerek bir üst seviyeye terfi edebilmek mümkün.

Özetle

Samsung JS9000, gayet beğendiğimiz bir televizyon oldu. Büyük ekranı ve kavisli yapısıyla zaten etkileyici duran televizyon, öte yandan 4K desteği ve görüntü kalitesiyle de iyi iş çıkartıyor. Televizyonun en önemli artıları arasında ise Tizen işletim sistemi, One Connect birimi, uzaktan kumandası ve elbette harika bir görüntü kalitesi sunması yer alıyor. Bunların bedeli olarak da yüksek bir fiyat etiketinin sahibi olan televizyon, 14000 TL civarında bir fiyatla satışa sunuluyor. Bu fiyatıyla televizyona her kullanıcının rahatlıkla sahip olamayacağı açık. Ancak televizyon için kesesini açma niyetinde olanlar için harika bir deneyim sunacağı da aşikar.

Kimler Almalı

4K görüntü kalitesinde, geniş ekrana ve kavisli panele sahip bir televizyon arayan geniş bütçesi olan kullanıcılar Samsung JS9000'i kaçırmak istemeyeceklerdir.

Alternatifleri

Eğer illa bir 4K televizyon almayı düşünüyorsanız çok uygun fiyata Philips 50PUK6809'u önerebiliriz. 50 inç boyutunda ve 4K çözünürlük sunan Philips 50PUK6809, 2199 TL fiyatıyla da ilgi çekici.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung UE65JS9000 SUHD TV
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
91
Panel Ultra Clear Pro
Ekran Büyüklüğü 65 inç
Çözünürlük 3840x2160
Görüntü Motoru SUHD
3D Var
Hoparlör 60 watt
Bağlantılar HDMI (4 adet), Kompozit, Ethernet, USB (4 adet), Wi-Fi
Güç 290W
Boyutlar 1464 x 915 x 366 mm
Ağırlık 33.1 kg.
Okuyucu Yorumları