En iyisini isteyenlere

Sapphire Radeon X1800 XT, aynı sınıftaki ürünlere göre ne pahalı ne de ucuz bir etiket fiyatına sahip. Ancak sunduğu performans üreticilerin piyasada bulunan referans kartlarının hepsini geride bırakmakta.

Sapphire Radeon X1800 XT İnceleme
CHIP Online Notu 72

Yeni bir bilgisayar aldığınızda en çabuk eskiyen donanım bileşeni ekran kartıdır. Oyun üreticileri, daha fazla işlem gücü gerektiren modellemeler yapmaya devam ettikçe ekran kartları yenilenmeye devam ediyor. Buradaki diğer unsur ise, tıpkı işlemcilerde olduğu iki dev üreticinin rekabeti. Yanılmadınız, ATI ve nVIDIA’dan bahsediyoruz.

Ekran kartı alanında nVIDIA’nın Ge-Force 7800 atağına karşılık vermekte biraz geciken ATI, son grafik işlemcisi olan R520’de bazı teknik problemlerle karşı karşıya kalmıştı. Transistör problemlerini aşan ATI, duyurduğu tarihten geç de olsa, R520 kod adlı X1000 serisinin yedi farklı modelini geçtiğimiz günlerde tanıttı. Bu seride paylaşımlı bellek kullanan hesaplı grafik kartları kadar, yüksek fiyatlı ve oyun meraklılarını cezbetmeye yönelik ürünler de yer alıyor.

Soğutma sistemi çok yer kaplıyor ama sessiz

Sapphire, serinin en üst modeli olan yongayı kullanan Radeon X1800 XT’yi test merkezimize incelememiz için gönderdi. Çift yuva kaplayan X1800 XT’nin dış görünüşüne baktığımızda grafik işlemci ve bellek modüllerinin üzerini kaplayan fan ve pasif ısı bloklarından oluşan soğutma sisteminin, sadece bir yuvayı kapladığını görüyoruz. Eni de oldukça büyük olan bu ürün, ufak bir kasa içerisinde alan problemi yaşamanıza sebep olabilir.

ATI’nin son Catalsyt sürücüleriyle çalı- şan X1800 XT’de bellek ve grafik işlemcinin saat hızları artırılmış. Öyle ki 256 bit veriyoluna sahip 512 MB bellek 1,5 GHz frekansta çalışıyor. Ancak ATI, R400 serisi grafik yongalarını kullandığı X600, X700 ve X800 gibi ekran kartlarını, daha önce DirectX 9.0'ı entegre ettiği ilk model olan Radeon 9700'ün üzerinde yaptığı değişikliklerle oluşturmuştu. Bu yeni ürün yelpazesinde, yeni bir grafik yongası olan R500 serisine geçiş yapılıyor. Bu da, işlem yapısında ortaya çıkan bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. Örneğin bu seri kartlarla duymaya başlayacağımız işlem yolu kavramı, bunlardan birisi. Serideki X1600, X1300 gibi diğer kartlar en fazla 128 işlem yoluna sahipken, X1800 serisi 512 işlem yolu kullanabiliyor. Bunun anlamı, 512 farklı hesaplamanın bir anda grafik işlemciye iletilerek, grafik hesaplama hızını olumlu etkilemesi.

ATI’nin yeni bellek yöneticisiyle gecikmeler azalıyor

Grafik kartlarında bellek üzerinde darboğaz oluşmasından şikayet eden ATI, bellek yöneticisinde de bazı değişikliklere giderek, verilerin bellek birimleri arasında çift yönlü dönebilmesini sağlamış. Bu da, bellekteki gecikme süresinin azalmasını sağlı- yor. Yüksek tanımlı HD video biçimi, video codec’leri, PC üzerinden TV bağlantı- sı gibi son zamanlarda multimedya PC’lerin önemli öğeleri haline gelen olgular, ekran kartları için de önem taşımakta. Zira bunların hepsi X1000 serisinde AVIVO işleviyle geliştirilmiş. AVIVO sayesinde HDTV çıkışından keskin ve canlı renklerde görüntüler elde edilebiliyor. Farklı tarama hızlarındaki TV’lerle de uyumlu çalı şan bu kartta ayrıca video decode özelliği de entegre olarak bulunuyor. Bu sayede, WMV, MPEG, MPEG-2 ve H.264 videoları daha iyi bir kaliteyle ekrana yansıyor.

Özellikle yüksek çözünürlüklerde etkin bir performans

Yaptığımız testlerde yeni sürücüyle birlikte yüksek çözünürlüklerde oldukça başarılı bulduğumuz donanım, üzerindeki 2 DVI çıkış sayesinde çoklu monitör desteği de sunuyor. Sapphire X1800 XT, HDTV bağlantısı da dahil olmak üzere tüm giriş/ çıkış kablolarına sahip. İki oyun ve DVD yazılımı da kutuyu eksiksiz bir hale getirmiş. Sapphire Radeon X1800 XT, aynı sınıftaki ürünlere göre ne pahalı ne de ucuz bir etiket fiyatına sahip. Ancak sunduğu performans üreticilerin piyasada bulunan referans kartlarının hepsini geride bırakmakta. Çok ses çıkartmayan, güçlü soğutma sistemi ve eksiksiz kutu içeriğiyle bizden tam puan alan ürün, oyun meraklıları için biçilmiş kaftan.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sapphire Radeon X1800 XT
Ürün Markası Sapphire
CHIP Online Notu
72
Okuyucu Yorumları