Sony A6000'e yakından baktık

DSLR kalitesinde kompakt makine arayanlar için A6000'e yakından baktık.

CHIP Online Notu 87
  • Küçük boyutlar
  • Elektronik vizör
  • Dahili Wi-Fi ve NFC
  • Çok iyi görüntü kalitesi
  • Hızlı sürekli çekim
  • Dokunmatik ekran yok
  • Pil ömrü
  • Kutu içeriğinde batarya adaptörü yok

Bir ara fotoğrafçılığa merak duyan hemen her kullanıcıda görmeye başladığımız DSLR makineler, son zamanlarda yeniden profesyonel fotoğrafçılara dönmeye başladı. Bunun sebeplerinden biri hem kompakt yapıları hem de aynasız yapılarıyla DSLM makinelerin neredeyse DSLR makineler kadar iyi iş çıkartıyor olması. Sony'nin Alpha 5000'den sonra ortaya çıkan bir diğer aynasız makinesi Alpha 6000, incelememiz için ofisimize de geldi. Biz de fotoğraf makinesini alıp yollara düştük elbette.

Kompakt / aynasız

Sony Alpha 6000, dış görünüşüyle oldukça güzel bir tasarıma sahip. Öte yandan makineyi elde tuttuğunuzda hiç rahatsız olmuyorsunuz. Beyaz, gümüş ve siyah renk seçenekleriyle bulunabilecek olan makine, dahili flaş bulunduruyor. Üzerinde 3 inç boyutunda bir ekran olan Alpha 6000, bu ekranı yukarı aşağı bükmenize izin veriyor. Böylece daha esnek çekim imkanı tanınmış. Fakat ekranın sağa veya sola hareket etmediğini söyleyelim. Diğer yandan ekran dokunmatik özellikle de donatılmamış.

Alpha 6000'in mod kadranı yine klasik olduğu üzere sağ tarafta bulunuyor. Kontrol halkasını ise cihazın arka yüzünde ekranın hemen yanında görüyoruz. Köşede yer alan kontrol kadranıyla elektronik vizöre bakmaya devam ederek ayarlarınızı hızlı bir şekilde yapmak mümkün. Elektronik vizörden bahsetmişken buradaki panelin OLED Tru-Finder olduğunu da söyleyelim. Açıkçası makineyi bu vizör üzerinden kullanmayı oldukça etkileyici bulduk.

Makinenin kenarlarındaki kapaklara bakacak olursak, sol yüzde HDMI ve USB, sağ alt köşede ise batarya ve SD kart noktasını görüyoruz. Bunların dışında Alpha 6000'in bir diğer artısı ise Wi-Fi ve NFC desteği göstermesi.

İyi kareler yakalıyor

24 megapiksel çözünürlüğünde APS-C sensörle gelen makine, BIONZ X işlemcisini kullanıyor. ISO 100 ile 25600 değerinde geniş aralık ISO değeriyle loş ışıkta veya iç mekanlarda flaş kullanmadan iyi kareler yakalama olanağı tanıyan A6000, elbette bunun yanında dahili flaşıyla gece koşullarında da iyi kareler yakalıyor.

A6000'in en dikkat çeken yanlarından biri de yalnızca 0.06 saniyede netleme yapabilmesi. Elbette bu kadar düşük bir hızı ölçümleyemedik fakat hareketli sahnelerde bu özelliği sayesinde çok net görüntüler yakalayabiliyor makine.

4x dijital zoom değerine sahip olan makine, Full HD'de video da çekebiliyor. 1920x1080 pikselde 60p video kaydı yapabilen A6000, video formatlarını AVCHD, MPEG-4, H.264 ve MP4 olarak kaydedebiliyor. Fotoğraf kısmında ise elbette JPEG ve RAW'ı görüyoruz.

Makineyle yaptığımız örnek çekimlere geçmeden önce pil ömründen de bahsedelim. Flaş kullanılan fotoğraf çekimlerinde 230 karede pil ömrünü tüketen A6000, flaşsız karelerde bu sayıyı 480'e çıkartıyor. Video noktasında ise 1 saat 32 dakikada pil ömrünün tükendiğini gördük. Bunlar neticesinde pil ömrünü kısa bulduk. Öte yandan kutu içeriğinde dahili olarak bir batarya adaptörü bulunmadığını da söyleyelim. Kutuda sunulan batarya cihazı microUSB üzerinden şarj ediyor.

Örnek Fotoğraflar


Özetle

Kompakt yapıda rahat kullanım sağlayan Sony Alpha 6000, DSLM sınıfında başarılı bir fotoğraf makinesi. Bu türde kompakt yapılı bir fotoğraf makinesi arayanlar tarafından yakından incelenmesi gerekiyor. Kaliteli kareler yakalamayı başaran Sony Alpha 6000, hızlı netlemesi, elektronik vizörü ve Wi-Fi ile NFC gibi özellikleriyle de öne çıkıyor.

Kimler Almalı

Sony Alpha 6000, fotoğraf çekmekten keyif alan ve fotoğraf makinesini sürekli yanında taşımayı isteyen fotoğraf severler tarafından beğenilecektir.

Alternatifleri

Sony Alpha 6000'e alternatif olarak Panasonic GX7'yi de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Alpha 6000
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
87
Tip DSLM
Lens Tipi Sony E-mount
Kamera Çözünürlüğü 24.0 MP
Ekran 3 inç LCD
Çözünürlük (Video) 1920x1080
Dijital Zoom 4x
İmaj Formatı JPEG, RAW
Video Formatı AVCHD, MPEG, H.264, MP4
Görüntüleme Oranı 16:9
Pil Ömrü 360 kare
Boyutlar 120 x 66 x 45 mm
Ağırlık 285 gr.
Okuyucu Yorumları