Synology RT1900ac İncelemesi

Ev /ofiste kablosuz ağ kontrolünü ele almak isteyenlere hitap eden Synology RT1900ac'yi inceliyoruz.

Synology RT1900ac İnceleme
CHIP Online Notu 83
  • Yüksek performans
  • Geniş özellikler
  • Yazılım desteği
  • Uzak mesafe erişimi

Aynı ağı kullanan birden fazla kişi olduğunda, bir taraf interneti sömürmeye başladığında, diğer yanda mesajlaşmak ve sayfa açmaya çalışmak bile bazen sıkıntıya dönüşebiliyor. Muhtemelen bu durum sizin de başınıza gelmiştir. Her ne kadar ağa bağlı halihazırda cihazlara ne kadar bant genişliği ayrılacağını önceden belirlemiş olsanız da, bazen arada kaçaklar olabiliyor. Ancak bazı cihazlarla bu durumu giderebiliyor, hem evin veya ofisin geneline düzgün bir bağlantı altyapısı sağlayabiliyor, hem de bundan sağlıklı şekilde yararlanabiliyorsunuz. Bu incelememizde değerlendireceğimiz Synology RT1900ac router modeli de bu imkanı tanıyan cihazlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Evinizin / ofisinizin kablolu veya kablosuz ağını hemen her yöne genişletebilecek, öte yandan belirli cihazlara, belirli web adreslere ve hatta belirli hızlara göre yetkilendirme yapabilmenizi sağlayacak ve oyun konsolu ve oyun PC'si için ayrı kanal açabileceğiniz, yine çocuklar için özel filtreler ve internet kullanım zamanlamaları getirebileceğiniz bir cihaz olan Synology RT1900ac, bakalım bizlere neler sunuyor...

Çift bant / 1900 Mbps

Çift bant / 1900 Mbps

Synology RT1900ac, bir yönlendirici. 802.11ac ile 5 GHz bandında, 802.11n ile 2.4 GHz bandında veri iletişimi sağlayabilen cihaz, toplama 1900 Mbps teorik hızlarda veri iletişimine izin veriyor. Bunlardan 1300 Mbps'ini 5GHz bandında, 600 Mbps'ini 2.4 GHz bandında kullanabiliyorsunuz.

Üzerinde 3 adet harici anten taşıyan cihaz, bu yüksek antenleriyle birlikte geniş bir Wi-Fi alanı oluşturmanızı sağlıyor. İletimi kablolu olarak yapacaksanız, yine arka yüzde 4 adet Gigabit Ethernet portu ve 1 adet Gigabit WAN portu yer alıyor. Hazır bağlantılardan bahsetmişken, cihazın yan tarafında bir USB 3.0 portunun ve SD kart okuyucunun olduğunu da söyleyelim. Ayrıca WPS ve Wi-Fi butonları da unutulmamış elbette.

Synology RT1900ac'nin tasarımıyla çok çekici durduğunu söylemek zor. Eğer bu tür cihazlarda estetik tasarımlara önem veriyorsanız, bu cihazdan daha şık modelleri bulacaksınız. Mat bir yüzeye sahip olan cihaz, arka ayakları üzerinde öne eğimli duruyor. Kutu içeriğinde ayrıca bir standı daha var. İsterseniz bunu altına yerleştirebiliyorsunuz. Böylece antenlerini daha dik konuma getirebilmeniz mümkün.

Geniş özellikler

Geniş özellikler

Synology RT1900ac, şirketin ağa bağlı depolama aygıtlarıyla kabaca aynı yazılım temeli üzerine inşa edilmiş bir cihaz. Synology Router Manager (SRM) 1.1 yazılımını kullanan cihaz, kullanımı kolay bu arayüz üzerinden ağınızın ve Wi-Fi ayarlarınızın yönetimini önünüze getiriyor. Kullanımı gayet basit olan yazılım, geniş seçenekler de sunabiliyor. Böylece yazılım ayarlarını kurcalamayı sevenlere bu olanağı tanıdığı gibi, ağ ayarları konusunda standart kullanımları yeterli bulanlar için de ideal.

Web tarayıcı üzerinde çalışan SRM, yönlendirici ile yapacağınız her şeyin basit bir portalı. Wi-Fi kurma, internet erişim sürelerini planlama ve bağlı cihazları kontrol etme gibi tüm işlemleri bu arayüz yoluyla yapıyorsunuz.

Daha önce incelediğimiz NAS cihazlarıyla aynı yazılımı kullanan Synology RT1900ac, böylece eğer bu tür NAS cihazları kullanıyorsanız, güzel özellikler de getiriyor. File Station hizmetini kullanarak RT1900ac'ye bağladığınız herhangi bir depolama sürücüsündeki dosyalara erişebiliyorsunuz. Yine Synology RT1900ac ile internet trafiğini izleme konusunda geniş seçenekleriniz mevcut.

Performans

Performans

Peki, RT1900ac'nin kapsama alanı performansı nasıl? Bu noktada cihazı elbette hem 802.11n hem 802.11ac senaryolarında izledik. Özellikle 802.11ac noktasında performans farkı ortaya koyan cihaz, 802.11n noktasında ise rakipleriyle hemen hemen rakipleriyle aynı bir performans sundu bizlere.

Cihazla yaptığımız 5GHz bant veri iletim testlerinde, yakın mesafeden 592 Mbps sonuç alırken, kaynağa uzak mesafeden ise 77 Mbps sonuçlara eriştik. Uzak mesafe erişimini rakiplere kıyasla daha düşük bulduğumuzu söyleyelim. Ancak yakın erişimde gördüğümüz en hızlı modellerden biri oldu.

2.4 GHz bandında ise yakın mesafe transferde 153 Mbps sonuç aldık. Yine aynı senaryoda Long Range'de ise 66 Mbps gösterdi bizlere.

Bu arada yakın mesafe olarak 4,5 metre, uzak mesafe olarak ise 30 metrelik bir alan belirlediğimizi de söyleyelim.

Özetle

Synology RT1900ac, sunduğu özellikler ve performansıyla gayet kullanışlı bir cihaz. Özellikle yazılım desteğiyle kusursuzlaşan router, NAS kullananlar için güzel özellikler getirmesiyle avantaj sağlıyor.

Kimler Almalı

Ev veya ofis ağının tüm özelliklerini kontrol altına almak isteyen, iyi bir kablosuz ağ alanı kurmak isteyen ve NAS sistem kullananlar Synology RT1900ac'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

Synology RT1900ac'e alternatif olarak Linksys WRT1900ACS veya Asus RT-AC68U modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Synology RT1900ac
Ürün Markası Synology
CHIP Online Notu
83
Standart IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Bağlantı Hızı 600Mbps (5GHz) / 1300Mpbs (2.4GHz)
Arabirim LAN (4 adet), WAN, USB 3.0, SD kart okuyucu
Anten 3 adet (harici)
Buton WPS, USB/SD çıkart, Güç, Reset, Wi-Fi Açık/Kapalı
Frekans 2.4GHz & 5GHz
Boyutlar 66 x 206 x 160 mm
Ağırlık 510 gr.
Okuyucu Yorumları