Toshiba Kira, ne kadar iyi?

Uzun süreli mobil kullanımlar için uygun tasarlanan Kira, ne kadar iyi?

Toshiba Kira İnceleme
CHIP Online Notu 75
  • Şık tasarım
  • Yüksek çözünürlük
  • Bağlantılar
  • Uygun performans
  • Parlaklık seviyesi
  • Klavyede bazı tuşlar küçük

Ultrabook'larla birlikte ağırlıklarıyla çantaları taşınmaz kılan eski nesil dizüstü bilgisayarlar da sınıf atlayarak daha ince ve hafif forma kavuştu. Fakat elbette ultrabook'lar halen daha ince ve daha hafif bir yapı sunuyor. Yalnızca tasarım anlamında daha modernize olmayan, bunun yanında performans olarak da tatmin edici durumda olan ultrabook'lara yeni bir seçenek de Toshiba'dan geldi. Yeni Kira modeliyle test merkezimize de konuk olan Toshiba, bakalım bizlere yeni ultrabook'uyla neler sunuyor?

WQHD ekran

Bu yılın ilk Ultrabook örnekleri arasında bulunan Toshiba Kira, oldukça şık bir görselliğe sahip. Çekici bir tasarıma sahip olan Kira, yüksek çözünürlükteki ekranıyla da fark yaratacak kapasitede. Üzerinde 13.3 inç büyüklüğünde bir ekran taşıyan ultrabook, WQHD PixelPure ekran paneline sahip. LED arka aydınlatmalarla geliştirilen panel, iyi bir görsellik sağlıyor. 2560x1440 piksel çözünürlüğünde olan ekran, yüksek çözünürlüğe kavuşmak isteyenlere tarafından da beğenilecektir diye düşünüyoruz.

Magnezyum malzemeli tasarım

Özellikle kapağı açık olduğu durumlarda oldukça şık görünen Kira, magnezyum alaşımlı bir malzemeye sahip ve gümüş renkli gövdesiyle iyi görünüyor. Ancak ultrabook'un kapağını kapattığınızda çekiciliğini bir miktar kaybettiğini söyleyelim. Zira bir kenarı yuvarlak hatlara sahipken, diğer kenarı köşeli hatlardan oluşmasıyla bir kontrast ayrımına gidilen ultrabook'ta, bu görünümü pek çekici bulmadık.

Yeniden ekrana dönelim. Toshiba Kira, 10 noktaya kadar çoklu dokunuşlara açık dokunmatik bir ekranın sahibi. Ekranın hassasiyetini sevdik. Fakat diğer yandan her ne kadar LED aydınlatmalarla desteklenmiş olsa da ekran parlaklığını biraz düşük bulduğumuzu da söyleyelim.

Kira'nın ekranı Corning Concore camla korunuyor. Böylece çizilmelere karşı dirençli yapıya kavuşturulmuş ekran, elleriniz ekrandayken çizilecek şeklindeki endişelerinizi ortadan kaldırıyor.

Kira'nın ekranının hemen altında uzanan klavye bölgesiyle de rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı tuşların boyutları küçük tasarlanmış. Bu da yazı yazarken bir miktar can sıkıcı olabiliyor. Alıştıktan sonra ise elbette sorun kalmıyor.

Uzun pil ömrüyle çekici

Toshiba Kira, Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışıyor. Ultrabook'un teknik öğeleri arasında ise Intel Core i7-4500 işlemci başı çekiyor. 1.8 GHz hızında çalışan işlemciye 8 GB DDR3L bellek destek çıkıyor. Öte yandan elbette ultrabook'ların olmazsa olmazı SSD de Kira'da hazır bulunuyor. 256 GB'lık SSD'nin 220 GB'lık bölümü kullanılabilir durumda.

Sahip olduğu teknik öğelerle oyun performansı için de ideal bir düzlemde olduğunu söyleyebileceğimiz Kira'nın, elbette dahili grafik birimi olarak Intel Graphics 4400'e sahip olduğu da unutulmamalı.

Toshiba Kira'nın en dikkat çeken yanını ise uzun pil ömrü oluşturuyor. Ultrabook, yaptığımız testlerde tam 11 saat 15 dakikayı gördü. Bu da bir ultrabook için gayet ideal bir süre.

Toshiba Kira'nın bağlantıları arasında da yenilikçi seçenekler mevcut. Bunlar arasında yeni Wi-Fi standardı 802.11ac ve Bluetooth 4.0 desteği dikkat çekiyor. Diğer yandan üç USB 3.0 bağlantısı, tam boyutlu HDMI çıkışı ve SD kart ile kulaklık bağlantısı da ultrabook'ta hazır.

Özetle

Toshiba Kira, kullanışlı bir ultrabook. Sahip olduğu SSD diski ile özellikle profesyoneller tarafından iş için tercih edilebilir. Uzun pil ömrüne sahip olmasıyla uzun soluklu mobil çalışmalar için de ideal. Ekran her ne kadar parlaklığıyla bizi tam olarak memnun etmese de yüksek çözünürlüğüyle kendini affettirecek ölçüde.

Kimler Almalı

Toshiba Kira, özellikle uzun soluklu mobil kullanımları gözeten profesyoneller tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Toshiba Kira'ya pek çok alternatif bulunabilir. Bunlardan Dell XPS 13, Lenovo Yoga 2 Pro, Asus Zenbook UX301LA ve MacBook Pro 13 inçi yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Kira
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
75
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-4500
İşlemci Hızı1.8 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Çözünürlük2506 x 1440 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuYok
Boyutlar x x mm
Okuyucu Yorumları