Gözlüksüz 3D

Dünyanın ilk gözlüksüz üç boyut teknolojisini kullanan dizüstü bilgisayarı testte.

Toshiba Qosmio F750 İnceleme
CHIP Online Notu 68

Üç boyut teknolojisi ilk olarak Avatar ile meşhur oldu dersek herkesin bu görüşe aşağı yukarı katılacağını düşünüyoruz. Zira yapımı altı yıl süren ve klişe senaryosunun yanında pek bir şey vaat etmeyen bu filmin en büyük odak noktası, ya da kurtarıcısı diyelim, şimdiye kadar hiçbir filmde başarılamamış derinlik hissiydi. Dünyanın ilk defa bütün konsollara birden üç boyutlu olarak çıkan oyunu Crysis 2'nin yapımcıları da üç boyutun apayrı bir dil olduğunu ve neyin ön planda, neyin arka planda olması gerektiğinin buradaki en önemli unsurlardan biri olduğunu açıklaması bu teknolojinin zorluğunu daha da gözler önüne seriyor. İşte bu yüzdendir ki üç boyut teknolojisinin başarılı olması için her bir filmin Avatar gibi uzun süren uğraşlar sonucu hazırlanması gerekiyordu. Fakat ne oldu? Avatar'ın gişe başarısına gıptayla bakan Hollywood, çabucak seri üretim üç boyutlu filmler çıkarmaya başladı. Sonuç tahmin edeceğiniz gibi tam bir hüsran. Ortadaki üç boyutlu filmlerin kalitesi bir elin parmaklarını geçmiyor ve daha da önemlisi üç boyut teknolojisi tam bir fiyasko ile sonuçlandı. Bakalım F750 bu hüsranı düzeltebilecek mi?

"Office" bedava

Yeni bir dizüstü bilgisayar satın alan kullanıcıların en nefret ettiği şeyin, ürünle birlikte gelen yazılımlar olduğunun ortaya çıkması hiç de şaşırtıcı değil. Zira bilgisayarlarını sözde birçok işlevle donatıp kullanıcılara bu şekilde sunmayı amaçlayan üreticiler, zaten miadını doldurmuş olan sabit disk teknolojisinden dolayı yavaş çalışan bilgisayarları adeta çöplüğe çevirip son kullanıcıya eziyet etmekten öteye gidemiyorlar. Bu konudaki deneyimli kullanıcılar üreticinin verdiği işletim sistemini silip Service Pack 1 entegreli bir Windows sürümü kuruyorlar fakat bilmeyenler yeni aldıkları bilgisayarların yavaşlığından şikayet edip durmaktan başka bir şey yapamıyorlar. Toshiba da maalesef bu hataya düşen firmalardan biri. Chrome veya Firefox kullanacağınız için hiçbir işinize yaramayacak Bing çubuğu, başarılı, fakat kullanabilmek için neredeyse kursunu almanız gereken Corel Digital Studio SE, sizi sadece sayılı günler koruyan McAfee Internet Security bu yazılımlara sadece üç örnek. Corel Digital Studio SE ile aynı işlevleri yerine getiren Nero 10 yazılım paketinin sistemde yer alması ise ne kadar gerekli, tartışılır. Öte yandan Office 2010'un ücretsiz Starter sürümünün yüklü gelmesi, 30 günlük bir deneme sürümünün gelmesinden çok daha iyi. Tüm bunların yanında Toshiba'ya ait 25 bonus yazılım arasından ihtiyacınız olmayanları kaldırmanız gerektiğini de belirtelim.

Çoklu ortam canavarı

Evet, Qosmio F750 az sonra değineceğimiz özellikleriyle tam bir çoklu ortam bilgisayarı fakat bu, sistemde üç farklı video düzenleme yazılımı gelmesini açıklamaya yetmiyor maalesef. Son olarak tüm bu yazılımlar yüzünden sistemin 1 dakika 5 saniyede masaüstüne geldiğini belirttikten sonra F750'nin teknik anlamda neler sunduğuna bakalım. Intel'in en üst seviye işlemcilerinden i72630QM, 8 GB sistem belleği, çoğu oyunu Full HD çözünürlükte orta ayarlarda oynamanızı mümkün kılacak DirectX 11 destekli GeForce GT540M ekran kartı ve 500 GB kapasiteli hızlı Momentus XT beğenimizi kazanıyor. Fakat F750'nin en büyük özelliği 15.6"te Full HD çözünürlük sunması ve beraberinde Blu-ray sürücü ile gelmesi. Bu bağlamda ürünün gerçek bir çoklu ortam bilgisayarı olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu çoklu ortam özelliklerini kontrol etmek için ürünle bir kumanda geldiğini de belirtelim.

Gözlüksüz 3D

Gözlüksüz üç boyut teknolojisini test etmeye başladığımızda ilk dikkat çeken üç boyutta Full HD çözünürlüğün olmadığı oluyor. 1080p olan görüntü 1080i oluyor ve görüntü çizgili bir hal alıyor. Test merkezimizin dışına çıkıp ofisteki dört farklı kişi ile yaptığımız üç boyutlu görüntü testine ortalama 10 üzerinden 6 puan verildi ve izleyenler genelde gözlerinin yorulduğunu bildirdiler. Yine sistemin aynı anda sadece bir kişiye üç boyutlu görüntü sağlayabilmesi de bir başka eleştiri konusu oldu. Sonuç olarak gözlüksüz üç boyut teknolojisi bu alanda atılan iyi bir adım olmasına karşın henüz Active Shutter gözlüklerle sağlanan aktif üç boyut kadar iyi bir performans sunamıyor.

Özetle

Qosmio F750 çoklu ortam özellikleriyle beğenimizi kazanıyor fakat söz konusu üç boyut olduğunda daha fazla yol kat etmesi gerek.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Qosmio F750
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
68
Ekran 15.6" Full HD
İşlemci Intel Core i7 2630QM
Bellek 8 GB DDR3
Sabit Disk 500 GB 7200 RPM
İşletim sistemi Windows 7 Home Premium
Ağırlık 3.2 Kg
Okuyucu Yorumları