TP-Link Archer C58HP İnceleme

Güçlü bağlantı isteyenler için özel bir router olan dev antenli TP-Link Archer C58HP'yi inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • Etkileyici antenler
  • Geniş menzil
  • Çift bant desteği
  • Yüksek performans
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Gigabit Ethernet yok

İnternet konusunda bir evin ihtiyacın tek başına karşılayabilecek bir router arayışında olanlar için dev antenli bir çözüm olan Archer C58HP, oldukça yeni bir ürün. TP-Link ürün ailesine yeni katılan bu router, aynı anda hem menzil genişletici hem erişim noktası olarak kullanılarak, yönlendirici vazifelerini yerine getiriyor.

Özellikle yüksek antenleri ile dikkat çeken cihaz, 9 dBi'lık 3 anteni ile beraber çok yönlü iletişim sağlayabiliyor. Yüksek kazançlı bu antenler ile böylece geniş mesafelere erişilebiliyor. Bunda kullanılan Omni Directional antenler kadar, cihazda kullanılan güçlü amplifikatörün de önemi var. 1000 mW'a kadar yüksek çıkış gücü sunan bu antenler, normal bir router'a kıyasla 5 kat daha fazla iletim gücü sağlayabiliyor.

Peki, Archer C58HP router'ın hızları nedir? Öncelikle bu cihazın çift bantta çalıştığını söyleyelim. Yani hem 2.4 GHz ağ hem 5 GHz ağ desteği sağlayabiliyor bu router. 2.4 GHz ağda 450 Mbps, 5 GHz ağda ise 867 Mbps destek veren Archer C58HP, bu sayede genel internet kullanımı kadar, özellikle 4K video içeriklere veya online oyunlara da yatkın davranıyor.

Cihazın kablolu bağlantıları arasında ise, 4 adet Ethernet portu kullandığını görüyoruz. Ancak bu portlar 100 Mbps'e kadar erişim tanıyabiliyor. Cihaz, gigabit Ethernet desteği göstermiyor. Bu teknik olarak bir eksiklik pek tabii, ancak halihazırda kullandığımız altyapıyı düşündüğümüzde, pratikte pek bir karşılığı yok doğrusu, bunu da belirtmek gerek.

Archer C58HP, sağladığı performans kadar tasarımıyla da ilgi çekici görünüyor. Dev antenleri dışında yüzeyiyle de agresif görünen cihaz, ön yüzde LED ışıklandırmalarını bulunduruyor. Arka yüzde ise WPS butonunu görüyoruz. USB bağlantısı ise bu modelde yok.

Sağladığı performansla beğendiğimiz Archer C58HP, kurulum noktasında yine daha önceki pek çok incelediğimiz TP-Link ile benzer yapıyı gözetiyor. Android ve iOS destekli cihazlara kurulabilen Tether uygulaması yoluyla hızlıca kurup cihazı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Bu arada hazır yazılım desteğinden bahsetmişken, cihazın güvenlik yapılandırmalarını da kolaylıkla yapabileceğinizi de söyleyelim. Güvenlik duvarını kurabilir, ebeveyn kontrolünü kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Arayüzde çok sayıda seçenek var, Türkçe dil desteği sayesinde, tümünü rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak çift bant desteği gösteren, yüksek menzil kapasitesine sahip, devasa antenleriyle geniş erişim imkanı tanıyabilen bir yönlendirici arıyorsanız Archer C58HP sizin ihtiyacınıza cevap verecektir. Cihazın fiyatı 588 TL. Bu fiyat bandında yalnız olmadığını da söylemek lazım. Ciddi rakipleri bulunuyor. Eğer bu tür bir router arıyorsanız, alternatifleri de değerlendirmeniz iyi olacaktır diyebiliriz.

Kimler Almalı

Yüksek kazanımlı ve geniş menzilli bir yönlendirici arayanlar rahatlıkla TP-Link Archer C58HP router'ı tercih edebilirler.

Alternatifleri

TP-Link Archer C58HP modeline alternatif olarak Zyxel NBG6617 modeline de göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Archer C58HP
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
85
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim10/100Mbps LAN Ports (4 adet), 10/100Mbps WAN Port
Frekans2.4 GHz / 5 GHz
Anten3 x 9 dBi Omni Directional
Bağlantı Hızı450 Mbps (2.4 Ghz), 867 Mbps (5 GHz)
ButonWPS, WiFi
Boyutlar249 x 217 x 54 mm
Okuyucu Yorumları