TP-Link Archer VR2800 İncelemesi

TP-Link Archer ailesinin üst segment üyesi Archer VR2800'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 87
  • Hızlı 802.11ac performansı
  • Kolay kurulum & kullanım
  • Tether uygulaması
  • Tasarım
  • Uzak menzil performansı çok hızlı değil
  • Fiyatı yüksek

İster evi, ister ofisi için güçlü Wi-Fi altyapısı kurmak isteyenlerin şöyle güçlü bir yönlendiriciye ihtiyacı var. Bunun için çift bant ağ teknolojisini kullanan, 802.11ac teknolojisine sahip, VDSL2 desteği sunan ve gigabit portları taşıyan modellere göz atmak en mantıklı seçenek olacaktır.

Özellikle son dönemde piyasa bu anlamda bir hayli zenginleşti. Üst gömlek özellikler sunan modem ve yönlendiricileri farklı markalar altında pazarda görebiliyoruz. Onları, diğer modellerden ayırmak için de artık teknik özellik tablolarına bakmaya pek da gerek yok. Üzerlerinde yükselen antenleri ve tasarımlarıyla kendilerini belli ediyorlar artık. Elimizdeki TP-Link'in Archer ailesinde yer alan VR2800 modeli de onlardan biri oluyor.

Archer VR2800, ofis veya evin bütününü kapsayan, çok sayıda cihazı aynı anda ağa taşıyabilen bir yönlendirici. Teknik özelliklerine ve sunduklarına bakacağız; ama önce VR2800'ü tasarımıyla bir tanıyalım.

Tasarım

Tasarım

Archer VR2800, oldukça şık bir yapıya sahip. Aslında tasarımıyla benzer bir modeli daha önce incelemiştik. Archer VR2600, elimizdeki VR2800'ün selef modeli oluyor. Yeni model, elbette selefine göre daha hızlı. Ancak tasarım itibariyle birbirlerine bir hayli benziyorlar.

Archer VR2800 de tasarımıyla oldukça göze hoş gelen bir yapıya sahip. Parlak piyano siyahı ile renklendirilen cihaz, üst yüzeyinde yine bir kısmı düz, diğer kısmı işlemeli bir görsellik sunuyor. Bu sayede onu masa altlarına veya dolap arkalarına saklamanıza gerek yok. Bırakın ortada, en görünen yerde dursun.

Elbette cihazın en dikkat çeken yanı, üzerinde yükselen 4 adet devasa anteni. Güç yükselticileri ile geniş bir ağ alanı sağlayan cihaz, ayrıca bize yine hüzmeleme, yani Beamforming özelliğini getiriyor. Bu şekilde, ona bağlı olan cihazları konumlarını tespit eden cihaz, bağlantı ağının bu bölgeye doğru kaymasını sağlıyor.

VR2800'ün arka yüzüne baktığımızda, burada 3 adet gigabit port görüyoruz. Ayrıca yine gigabit WAN portu da burada bulunuyor. Yan tarafta da USB 3.0 bağlantılarını sunan cihaz, böylece disk ve yazıcılarını ağa dahil etmek isteyenlere bu imkanı tanıyor.

Performans

Performans

Archer VR2800, güçlü özellikler sunan güçlü bir cihaz. VDSL2 teknolojisi ile 100Mbps seviyesine kadar VDSL geniş bant hızı ileten Archer VR2800, temel olarak VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADSL ile uyumlu.

Bu tür güçlü yönlendiricilerde karşımıza çıkan çift çekirdekli Broadcom 1GHz işlemciden güç alan VR2800, MU-MIMO özelliği de sunuyor. Açılımı Multi User, yani çok kullanıcılı Multi In, Multi Out olarak karşımıza çıkan bu özellik, cihazın aynı anda birden fazla kullanıcıya çok yönlü veri gönderip almasını sağlıyor. Geleneksel yönlendiricilerde bu daha çok tek kullanıcılı olarak karşımıza çıkıyor. Elbette piyasada bu sistemi sunan tek model elimizdeki cihaz değil; üst gömlek cihazlarda artık bu özelliği bulabiliyoruz.

2.4 GHz bandında 600Mbps kablosuz hıza erişebilen Archer VR2800, 5GHz kanalında ise 2167Mbps hıza erişebiliyor. Elbette bunlar teorik hızlar. Tek bir cihaz üzerinden bu hızları alamayacaksınız. Ancak bir yaptığımız test üzerinden konuşacak olursak, 15 inç MacBook Pro'da aldığımız sonuçlar oldukça etkileyici.

Yakın mesafe download testinden 102 MB/s (816Mbits/s) sonuç aldığımız cihaz, uzun menzil testinde de bize 11.2 MB/s (89.6 Mbits/s) sonuç verdi. Evet cihazın uzun menzili için ortalama diyebiliriz, fakat yakın mesafe performansı gerçekten tatmin edici.

USB portları üzerinden aldığımız değeri de sizlerle paylaşacak olursak, bu cihazla 44.6 MB/s gibi bir sıralı okuma performansı aldığımızı belirtebiliriz. Bu da ağ üzerinden yedekleme yapacağınızda alabileceğiniz iyi bir değer.

Özetle

TP-Link Archer VR2800, iyi bir yükseltme model oluyor. VDSL2 ve ADSL2+ uyumuyla iyi bir modem router olarak görev alan VR2800, geniş çapta özellik ve sunduğu performansıyla rahatlıkla tercih edilebilir. Bu arada artık bu tip cihazların kurulumları da bir hayli kolay; bu konuda endişe etmenize gerek yok. Yönlendirmeli adımlarla cihazı kurabiliyor, sonrasında yönetim içinse mobil aplikasyonlarını kullanabiliyorsunuz.

TP-Link Archer VR2800'ün fiyatı ise 991 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Çift bant desteği sunan, MU-MIMO özelliği arayan ve 2.4 GHz bantta 600 Mbps civarında hız desteği gösteren üst gömlek bir modem router arayanlar, TP-Link Archer VR2800'ü değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Çift bant desteği sunan daha uygun fiyatlı VDSL2 modem routerlar da var elbette. Zyxel VMG3925-B10B AC1600'ü de bu anlamda değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Archer VR2800
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
87
Standart IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Bağlantı Hızı 600Mpbs (2.4GHz), 2167Mpbs (5GHz)
Arabirim 10/100/1000Mbps LAN (3 adet), 10/100/1000Mbps WAN, RJ11, USB 3.0 (2 adet)
Anten 4 adet (harici)
Buton WPS, Wi-Fi, Güç, Reset
Frekans 2.4GHz, 5GHz
Boyutlar 263 x 197 x 37 mm
Okuyucu Yorumları